Kaj so kandidati za predsednika in predsednico Slovenije rekli potem, ko so obkrožili svoje zaporedne številke!

Kaj so kandidati za predsednika in predsednico Slovenije rekli potem, ko so obkrožili svoje zaporedne številke! (foto: Rosana Rijavec/ST) Rosana Rijavec/ST
Vir: STA
22. 10. 2017

Po vsej Sloveniji so državljani Slovenije danes na več kot 3000 voliščih izbirali novega predsednika republike. Med njimi je bilo tudi vseh devet kandidatov, ki so jih takoj po oddaji svoje glasovnice pred njihovim voliščem pričakali mediji in jih dodobra izprašali o njihovih občutkih.

Pa pojdimo po vrsti tako, ko jih je bilo mogoče obkrožiti na volilnem lističu 2017!

1. Suzana Lara Krause

Predsedniška kandidatka SLS Suzana Lara Krause je svoj glas malo pred deseto uro zjutraj oddala na Ptuju. Kot je ob tem povedala, je pred volilnim dnem preživela nekoliko bolj miren dan kot v zadnjih tednih, čeprav kampanja po njenem niti ni bila tako stresna, kot je pričakovala. Pričakuje veliko volilno udeležbo, saj imajo volivci pestro izbiro.

Na vprašanje, s kakšnim rezultatom bi bila osebno zadovoljna, je odvrnila, da se Rim ni zgradil v enem samem dnevu in tudi spremembe ne bodo prišle v tako kratkem času. Želi pa si, da bi ljudje pokazali, da si vendarle sprememb želijo, zato bi bil zanjo vsak rezultat nad enim odstotkom krasen, še posebej glede na to, da je pred volitvami praktično nihče ni poznal. Tudi po teh volitvah namerava ostati v politiki ter v njej korakati pogumno, ponosno in vztrajno. Meni namreč, da je v naši državi čas za mlade, kar se je pokazalo že v nekaterih sosednjih državah, ki so uspešne, ob tem pa verjame, da bo uspešna tudi Slovenija.

V predvolilni kampanji so se po njenem kot vselej preveč ukvarjali s preteklostjo in stvarmi, ki so že za nami, premalo pa smo se ukvarjali s tem, kako bi lahko naredili kaj bolje za prihodnost.

"Želim si, da se sliši ljudski glas in da ljudje pokažejo, kaj si želijo in ne le od doma komentirajo, da bi radi spremembe, pač pa se v to tudi aktivno vključijo," je dejala Krausejeva, ki jo po oddaji glasu čaka priprava kosila, potem pa bo otroke oddala v varstvo, saj bosta z možem rezultate pričakala v Ljubljani.

Kandidatka SLS bi si sicer želela, da bi dobili predsednika, ki ne bi samo govoril, pač pa tudi trdo delal; ki se ne bi samo nastavil, pač pa tudi postavil na stališče, ter predsednika, ki misli vnaprej in stoji za ljudmi ter sliši glas tistih, katerih glas je prešibak, da bi se ga slišalo dovolj daleč.

2. Angelca Likovič

Predsedniška kandidatka stranke Glas za otroke in družine Angelca Likovič je na volišče v Grosuplju prišla dobre volje in v spremstvu moža. Z glasovi se ne obremenjuje, je pa dejala, da je vsak glas zanjo glas za otroke.

Likovičeva na volišče ni prišla od maše, kot bi kdo menil, tokrat se je odločila za obisk popoldanske maše na Brezjah. Je pa še pred oddajo glasu že spekla potico. Napovedala je namreč, da bodo danes na stranki, ki jo je predlagala, praznovali, ne glede na to, koliko glasov bo dobila. "Kolikor jih bo, je zame že uspeh. Mi smo mlada stranka, smo na začetku," je poudarila.

Ob tem pa je prepričana, da "bodo Slovenci spoznali, da moramo imeti več otrok in bo stranka le še rasla". Ponovila je namreč, da so stranka, ki se zavzema za otroke, za življenje od spočetja do naravne smrti in da je treba več delati na pomoči družinam in mladim mamicam, "da bomo Slovenci obstali v naši lepi Sloveniji".

O tem, kdo bo zmagal na današnjih volitvah, ni želela špekulirati, je pa ocenila, da so Slovenci takšni, da nočejo sprememb, zato se lahko zgodi, da ostane na vrhu aktualni predsednik Borut Pahor. Ob tem je poudarila, da sama pa je za spremembe. Na vprašanje, ali je to napoved, da bo na naslednjih državnozborskih volitvah kandidirala za poslanko, pa je dejala, da se bodo o tem še dogovorili v stranki.

Tudi svoje podpore v morebitnem drugem krogu predsedniških volitev še ni želela razkriti. "Bomo videli, kdo sploh bo v drugem krogu," je dejala.

Sicer pa je ocenila tudi, da je udeležba na volitvah pomembna. "Kdor se ne udeleži volitev, nima pravice, da kritizira," je menila in izpostavila, da imajo ljudje po ustavi pravico in dolžnost , da gredo na volitve in obkrožijo tistega, za katerega menijo, da bo zanje naredil največ.

3. Maja Makovec Brenčič

Predsedniška kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič je na volišče prišla nasmejana, po tistem, ko je, kot je razkrila v izjavi novinarjem, kljub dežju že opravila svojo jutranjo športno aktivnost. Čeprav ji ankete ne kažejo dobro, pravi, da se ne da, in da bo s programom in vizijo nadaljevala tudi po volitvah.

O pričakovanjih današnjega glasovanja v izjavi po oddaji glasu ni želela govoriti: "Pustimo se presenetiti, povedali bodo volivke in volivci." Na vprašanje, kakšen rezultat bi bil zanjo na teh volitvah uspeh, pa je dejala, da je uspeh že, da so lahko v ospredje postavili program, "da smo si povedali, da znamo in zmoremo". "Če je kdo slišal ta glas, potem je pravzaprav zmaga že tu. Vsak tak glas nas bo nesel naprej, predvsem z dobro voljo," je dejala in znova poudarila, da ni vse tako slabo, kot si prevečkrat povemo.

Rezultata, ki ga bo zabeležila, ne želi povezovati z morebitno podporo stranki SMC na prihodnjih državnozborskih volitvah. "Program je bil moj, z jasno vizijo in vrednotami, ki jih zagovarjam. Seveda so to tudi vrednote SMC. Glede rezultata pa težko to povezujemo, kajti ne le, da sem v kampanjo stopila pozno, tudi nisem populist, predvsem utemeljujem vsebino in vsa ta znanja in videnja, ki sem jih pridobila na moji profesionalni poti do sedaj. V to verjamem in upam, da bodo v to verjeli tudi volivke in volivci, če ne danes, pa zagotovo v prihodnje," je navedla. Dodala je še, da sta program in vizija jasna, "z njima nadaljujemo in želim, da volivci to vedo".

Ocenila je tudi, da je udeležba na volitvah pomembna. "Dosedanje udeležbe so pokazale, da nam politična kultura še ni blizu, v smislu zavedanja, da vsak glas šteje za odločitev o tem, kakšno državo si želimo. Nadejam se, da bo danes udeležba vendarle večja, da smo spodbudili državljane, da pristopijo k oddaji glasu ter sebi in nam povedo, koga si želijo," je dodala.

Sama je glas oddala opoldne v Grosuplju, po tem pa si privoščila kosilo. Rezultate pa bo s svojimi podporniki pričakala na sedežu SMC v Ljubljani, zvečer bo obiskala še medijsko središče v Cankarjevem domu.

Če bi se izkazalo, da bo potreben drugi krog volitev in nje ne bo med finalistoma, bo 12. novembra svoj glas podelila tistemu, ki bo bolj odločen, jasen, ki bo imel utemeljene vsebine in bo zbujal zaupanje med vsemi nami.

4. Boris Popovič

Dolgoletni župan Mestne občine Koper in predsedniški kandidat Boris Popovič je ob današnji oddaji glasu v Kopru za STA volilno kampanjo ocenil kot preveč medlo. "Na koncu je bilo malo bolje, smo imeli kandidati nekaj več priložnosti povedati svoja stališča. Upam, da smo uspeli doseči čim večje število prebivalcev," je dejal.

"Prebivalcem smo skušali povedati, kaj si želimo, kaj smo sposobni narediti in kaj bi bilo v naši državi treba narediti. Upam na najboljše," je še dejal Popovič.

Kot je pojasnil, javnomnenjskim anketam, ki so naročene, ne verjame. Prav ankete pa vplivajo na javno mnenje, prav na tej osnovi se ljudje odločajo, ali sploh iti na volišča. "Tisti, ki mislijo, da bo zmagal sedanji predsednik in s tem niso zadovoljni, enostavno ne gredo na volišča, ker menijo, da ne morejo nič spremeniti. In prav to je največji problem," je ocenil Popovič.

Koprski župan se je ob tem vprašal, koliko so predsedniški kandidati s soočenji sploh uspeli spodbuditi mlade in tiste, ki nikoli ne gredo na volišča, ali so jim sploh uspeli vzbuditi upanje, da bo prišlo do sprememb. "Bomo videli," je dodal.

Popovič tudi dvomi v to, koliko so kandidati skozi javne nastope uspeli nagovoriti volivce. Po njegovem prepričanju bi ob nastopih v medijih potrebovali bistveno več časa, "ker v teh nekaj soočenjih s 30 sekundami časa za odgovore na vprašanja ne vem, koliko smo lahko bili prepričljivi", je dodal. Vprašal se je tudi, ali večina Slovencev sploh ve, v kakšnem stanju je država.

"Nezadovoljstva med ljudmi je ogromno. Če bodo ti ljudje res šli na volitve, se bo sprememba tudi zgodila," je ocenil Popovič.

5. Andrej Šiško

Predsedniški kandidat Zedinjene Slovenije Andrej Šiško je svoj glas v Mariboru oddal pet pred dvanajsto, kar ima po njegovih besedah tudi določeno simboliko. Kot je dejal, vztraja pri besedah iz začetka kampanje, da gre za nepoštene, nesvobodne, nepravične, nezakonite in protiustavne volitve, saj vsi kandidati niso imeli enakih možnosti.

Po oddaji svojega glasu je celo zatrdil, da bo prišlo do kraje glasov, zato bodo rezultati volitev lažni in ne bodo odražali realnega mnenja volivcev. "To smo vedeli že pred tem, ko smo se odločili, da gremo v predvolilno kampanjo. A naš cilj smo dosegli, saj smo prebudili ljudi, ki so začeli razumeti, da je vse skupaj navadna prevara. To je naša zmaga," je dejal Šiško, ki bo razglasitev glasov pričakal v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Da bo on in njegov tabor na koncu moralni zmagovalec teh volitev, je prepričan Šiško. Njihovo geslo se glasi Od zmage do zmage naprej, zato se bodo takoj začeli pripravljati na parlamentarne volitve. Od tokratnih volitev pa pričakuje, da bo čim več ljudi dojelo, za kaj gre, da jih slabo vreme ne bo odvrnilo od glasovanja, rezultati pa, kot je ponovil, tako ne bodo pokazali realnega stanja volilnega telesa.

Šiško zato ni želel povedati, s kakšnim rezultatom bi bil zadovoljen, meni pa, da so bile prirejene tudi ankete. Je pa dejal, da pričakuje drugi krog, saj naj bi to načrtovali tisti, za katere meni, da so zrežirali volitve. Imenoval jih je strici in tete iz ozadja, ki jim sporoča, da bodo v prihodnosti imeli velike probleme, ko bi se v Sloveniji lahko zgodile stvari, ki jih ljudje v Sloveniji niso vajeni.

Prihodnji predsednik bi po njegovem moral razumeti interese slovenskega ljudstva, a njegovi konkurenti tega ne odražajo. Tudi oni namreč vedo, da je bila kampanja diskriminatorna, česar pa niso bili sposobni povedati. Spomnil je predvsem na to, da ga niso vabili na vsa predvolilna soočenja, pa ostali kandidati proti temu niso protestirali in zaščitili temeljnih človekovih pravic, o katerih so jih sicer polna usta.

6. Marjan Šarec

Če so volivci za spremembe, bodo glasovali zame, je ob oddaji glasu na današnjih predsedniških volitvah dejal predsedniški kandidat Marjan Šarec. Kot je povedal, poraza zanj ne more biti, saj ga do zdaj ni bilo v državni politiki in bo vsaka podpora, ki jo bo dobil, zanj pomenila uspeh.

Dodal je, da je kandidiral z zavestjo, da je treba v državi nekaj spremenit in da je čas, da se nekateri tudi umaknejo.

Volilne kampanje ni jemal na življenje in smrt, je povedal. Zagotovil pa je, da je dal vse od sebe. "Povedal in naredil sem tisto, kar sem mislil, da je prav," je dejal.

Ob vprašanju, ali se bo s svojo stranko podal tudi na parlamentarne volitve prihodnje leto, pa je odvrnil, da ne dela tovrstnih načrtov. "Če nimaš načrtov, se tudi podreti ne morejo," je dejal.

7. Borut Pahor

Kandidat za predsednika republike in sedanji predsednik Borut Pahor je svoj glas oddal v domačem Šempetru pri Gorici v spremstvu družine. Ob tem je povedal, da ne pričakuje zmage v prvem krogu, saj bi bilo preveč optimistično pričakovati, da bo vsak drugi volivec glasoval samo za enega izmed devetih kandidatov.

"Ko sva se s Tanjo decembra lani odločala o vložitvi ponovne kandidature, sva razmišljala, da bi po dvajsetih letih znova nekdo zmagal za drugi mandat. Dvajset let se to ni zgodilo in okoliščine se še niso tako spremenile na bolje, da bi se zaupanje v politiko tako poglobilo, da bi bil ta odgovor samoumeven," je dejal Pahor.

Odločila sta se, da je bilo v preteklih petih narejenega toliko dobrega, da je vredno "tistim, ki zaupajo vame, dati možnost, da jo tudi izrazijo na volitvah". O zmagi v prvem krogu pa sploh ni razmišljal.

Predvolilno kampanjo ocenjuje kot dobro, vendar nekoliko drugačno kot pred petimi leti. V tem času se je odpravil na pot po Sloveniji in prehodil 702 kilometra. "Mogoče sem nekoliko precenil svoje fizične moči. Kampanja me je telesno izčrpala, a te izkušnje ne bi zamudil za nič na svetu. Hoja med ljudmi, njihova prijaznost, vljudnost in podpora so mi nekako zameglile realno sliko o resnični podpori," je dejal.

Poudaril je še, da v petindvajsetletni politični poti še nikoli ni bil deležen tako prijaznih in toplih besed ljudi, ki jih je na poti po Sloveniji srečeval. To mu je dalo misliti, da mora biti zelo previden pri pričakovanjih v prvem krogu predsedniških volitev.

"Pošteno bom povedal, da sem se na volitve odpravil zato, da postanem tudi v drugem mandatu predsednik. Moje misli so usmerjene na uspeh, na to, da bi nadaljeval s politiko, ki sem jo začel, z nekaterimi novimi odtenki, ker se okoliščine spreminjajo. Ampak danes bo v vsakem primeru en vesel večer, to pa si upam napovedati," je še poudaril.

Ob koncu je Pahor povedal, da najraje prihaja volit na domače volišče, saj je doma iz Šempetra.

8. Ljudmila Novak

Kandidatka za predsednico republike in predsednica NSi Ljudmila Novak meni, da bo na današnjih predsedniških volitvah zmagala oz. se uvrstila v drugi krog. Sicer pa bo zanjo uspeh že vsak rezultat, ki bo večji od strankarske podpore, je povedala.

Volilna kampanja je bila po njenih besedah naporna. Bilo je veliko različnih intervjujev, najbolj pa so bila naporna soočenja, je dejala ob oddaji glasu.

Današnji dan bo preživela v krogu družine vse do večera, ko bo odšla v Ljubljano in tam počakala na razglasitev rezultatov

9. Romana Tomc

Kandidatka SDS za predsednico republike Romana Tomc je ob oddaji glasovnice izrazila optimizem. "Zadnji nastopi, ankete in pogovori z ljudmi dajejo upanje, da bo tudi tokrat drugi krog," je povedala. O zmagovalcu bo po njenih besedah odločila volja ljudi. Predsednik je izvoljen od ljudi in njegova prva naloga je, da je njihov zastopnik, je dejala.

Kampanja pred letošnjimi predsedniškimi volitvami je bila po njeni oceni dokaj korektna. Med kandidati po njenih besedah ni prišlo do kakšnih nizkih udarcev, bile pa so kritike. "Sem in tja sem pogrešala več vsebinskih razprav," je poudarila Tomčeva. Meni namreč, da je v Sloveniji veliko pomembnih področij, do katerih bi se moral jasno opredeliti tudi predsednik republike. Sama je ljudem skušala predstaviti svoja stališča in vrednote, ni pa kampanje gradila na tem, da bi blatila protikandidate.

Predsednik države sicer ni neposredno vpleten v odločitve na različnih področjih, ki bi pomenile reševanje težav. Lahko pa s svojo prisotnostjo in s svojimi stališči po njenem mnenju bistveno vpliva na to, kateri problemi se bodo v slovenski družbi obravnavali. Predsednik republike mora spodbujati k razgovorom, spodbujati mora vlado, naj ukrepa, in pri tem mora biti vztrajen, je poudarila.

O vse nižji volilni udeležbi na preteklih volitvah je Tomčeva povedala, da gre za svojevrstno težavo, ki pa je značilna tudi za druge države po svetu in Evropi. Več bi bilo treba narediti na tem, da državljankam in državljanom "povrnemo zaupanje v to, da vsak njihov glas šteje in da so pravzaprav oni tisti, ki edini lahko spremenijo stvari na bolje," je pojasnila.

Tu imajo veliko vlogo tudi mediji, ki bi morda lahko bolj odgovorno poročali o posameznih politikih oz. dogodkih. "Tudi politiki nismo vsi enaki. Ne gre vseh metati v isti koš. Ljudi je treba soditi po tistem, kar naredijo, in vsakega posameznika posebej," je dejala. Če bodo ljudje videli, da izbira je, bodo prišli tudi na volišča, je povedala.

Preostanek dneva do večernega spremljanja izidov glasovanj bo Tomčeva, kot je še povedala, preživela v krogu družine.

P.S. In še ...

  twitter

Kandidat pod številko 10. s Twitterja!

... Ah, aja :P

Priporočamo