Kaj storiti, če se otroku pri govoru zatika?

Kaj storiti, če se otroku pri govoru zatika? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 4. 2020 | Promocijsko sporočilo

Razvoj govora predstavlja slušno in motorično vajo, ki se nikoli ne konča. Zato moramo biti še posebej pozorni, da si vzamemo dovolj časa za mirno in v otroka usmerjeno komunikacijo, ki pri pogovoru lahko sodeluje v svojem ritmu.

»Ustrezno razvita motorika za govor je nadvse pomembna, žal pa je opaziti vedno večje število obiskov v logopedskih ambulantah. Pomembno je, da starši že zgodaj prepoznajo motnje otrokovega govornega razvoja in pravočasno poiščejo strokovno pomoč,« je povedala logopedinja Monika Rataj.

Kaj lahko za zmanjšanje težav naredimo sami?

Pravočasna pomoč otroku omogoči učinkovitejši razvoj govora in jezika, zato je zgodnja logopedska obravnava zelo pomembna. Po opravljeni diagnostiki bo logoped starše seznanil z rezultati in podal mnenje. Ob tem bodo starši dobili tudi koristne nasvete in navodila, kako otroku pomagati.

V pomoč je lahko tudi serija 12 logopedskih pravljic Lahkonočnice z vajami za razvoj poslušanja in govora ob obravnavi dvanajstih težje izgovorljivih glasov (K, G, T, D, S, Z, C, L, Š, Ž, Č, R). Vsako zvočno pravljico spremljajo kratki animirani videi, ki s pravljičnimi junaki otroke vabijo k ponavljaju besed. Nastale so skupaj z logopedinjo Moniko Rataj, pravljičarko in vzgojiteljico Nina Mav Hrovat, prebirajo pa jih priznani dramski igralci.

Logopedske pravljice ne nadomeščajo obiska pri logopedu, so pa pozitivna spodbuda pri razvoju govora in jezika, kot odličen pripomoček pa so vedno in povsod brezplačno dostopne na Lahkonočnice.si.

Čapljina pečenka, avtorica Nina Mav Hrovat, ilustracija Jure Brglez

Drobižek in Didi, avtorica Nina Mav Hrovat, ilustracija Lea Vučko

Klik Klak pletilke, avtorica Nina Mav Hrovat, ilustracija Nina Kovačič

Priporočamo