Kaj vse lahko porabite za izdelavo daril? Vse od lesa do smeti

Vir: Jana
16. 12. 2016

Naredili smo čisto pravi koktajl posebnih in zanimivih darilc za prihajajoče praznike, da ne bomo spet kupovali istih čokoladnih bombonjer, vrečk kave, piškotov, božičnih zvezd itd.

1. Naredimo letos sami

Kaja Milanič, avtorica knjige Narejeno z ljubeznijo, pravi, da ni ravno prepričana, da gre pri izdelkih, ki jih izdelamo sami, za večjo vrednost, da gre pa verjetno za to, da veliko več pomenijo iz vidika, da si moraš za njihovo izdelavo vzeti veliko več časa.

Kaja Milanič

Avtorica knjige Narejeno z ljubeznijo
Prijateljici: nakupovalna torba z ušesi

Potrebščine: vrečasta torba iz blaga, dva koščka enake barve blaga, kot je torba, volna za pompom, siva in rožnata najlonska nit, šivanka z debelejšim ušesom, svinčnik, likalnik, škarje, lepilo UHU za tekstil

Postopek: preprosto nakupovalno torbo (predelate lahko kakšno staro ali pa osnovo kupite v ustvarjalni trgovini) polikajte in nanjo s svinčnikom (ali fantomskim flomastrom) narišite nos, usta in brčice. S poljubno nitjo začnite vesti narisane motive. Za 'risanje' z zanko uporabite preprost šiv – začnite na notranji strani, z nitjo na prvi strani sledite narisani liniji, jo vbodite na notranjo stran, nato pa na prednjo stran povlecite skozi isto luknjico tako, da nastane neprekinjen šiv. Izberite poljubno barvo blaga za ušesa.

Sama sem v ustvarjalni trgovini našla isto blago in iz njega izrezala štiri enake kose blaga v obliki ušes. Dolžino in širino prilagodite velikosti svoje torbice. Dva kosa zalepite skupaj tako, da nastaneta dve ušesci. Pritrdite ju na zgornji rob torbe – uporabite lahko lepilo za tekstil, veliko bolj 'varno' pa bo, če ju enostavno prišijete na torbo.

Mami: navdih iz narave

Potrebščine: le kovinske kljuke polomljenih obešalnikov, žebelj podobne debeline, kot so kovinske kljuke, veje in kladivo.

Postopek: Uporabite lahko veje pravilnih in nepravilnih oblik. V gozdu poskusite najti tudi takšne, ki imajo že v osnovi podobno obliko kot obešalnik – torej, da so rahlo oblikovane v polovico elipse. Očistite veje. Če imate doma kakšen utrjevalec, lahko z njim poškropite veje, kar bo utrdilo obstojnost lubja. S prstom najdite težišče veje in mesto označite.

S svedrom podobne širine, kot je kovinska kljuka, izvrtajte nekaj milimetrov globoko luknjo – ravno toliko, da se kljuka lahko za začetek usede na svoje mesto. Kljuko v vejo vrtite tako dolgo, dokler navoj na njej ni popolnoma prekrit. Veje lahko tudi okrasite z različnimi barvami. Za dekoracijo izberite barve, ki niso na vodni osnovi, da ne bodo na vaših oblačilih puščale sledi.

Partnerju: sveča s posvetilom

Potrebščine: bela sveča, papirnati robčki, črno pisalo, peki papir, sušilnik za lase

Postopek: S pisalom porišite papirnati robček in ga ločite po plasteh. Uporabite zgornjo plast, na kateri je odtis pisala najbolj intenziven. Papirnati robček ovijte okrog sveče. Odrežite kos peki papirja, ki je nekoliko daljši od obsega sveče. Peki papir ovijte okrog robca tako, da ga ob sveči pritrdite z odvečno dolžino (kot kaže slika). S sušilnikom za lase segrevajte površino sveče tako dolgo, dokler se barva pisala na sveči ne poudari.

Melani Kovač

klinična aromaterapevtka (Aroma inštitut)

Prijateljici: negovalno maslo za razvajanje telesa

Sestavine: 20 g čebeljega voska, 20 ml avokadovega olja, 20 ml jojobinega olja, 20 g karitejeva masla, 5 kapljic eteričnega olja palmarose, 5 kapljic eteričnega olja sandalovine

Postopek: Za pripravo negovalnega masla uporabimo metodo vodne kopeli, s katero bomo maslo počasi stopili v tekoče stanje, obenem pa mu dodali preostale sestavine, ki se bodo lepo premešale. Uporabimo dve posodi, večjo in manjšo. V večjo natočimo vodo in jo postavimo na zmeren ogenj. Manjšo posodo postavimo na večjo tako, da bo para, ki bo nastala, ko se bo voda segrela, počasi segrevala zgornjo, manjšo posodo.

V tej posodi nad vodno kopeljo stopimo čebelji vosek, ki mu najprej dodamo karitejevo maslo, ko se to stopi, pa še jojobino in avokadovo olje. Neprestano mešamo, da se sestavine med seboj povežejo. Čisto na koncu dodamo še eterični olji, premešamo in mešanico prelijemo v čiste in lične steklene lončke. Ko se mešanica ohladi, jo zapremo s pokrovčkom, lepo opremimo in postavimo pod božično drevo. Maslo za telo lahko podarimo tudi kot kremo za roke.

Mami: dišeča kopel za lepe sanje

Sestavine: 100 g morske soli, 10 kapljic eteričnega olja prave sivke, 2 kapljici eteričnega olja  rimske kamilice, 2 kapljici eteričnega olja vetiverja, 15 kapljic eteričnega olja mandarine.

Postopek: Eterična olja nakapljamo v sol in premešamo. Dodamo lahko tudi cvetove suhe sivke in kamilice, kar dodatno popestri videz dišeče solne kopeli. Mešanico pretresemo v steklen lonček, okoli katerega zavežemo darilni trak. Mešanica zadostuje za šest do deset kopeli.

Partnerju: senzualno olje za masažo

Sestavine: 50 ml mandljevega olja, 20 ml jojobinega olja, 1 kapljica eteričnega olja vetiverja, 2 kapljici izvlečka jasmina ali eteričnega olja ilang ilanga, ki je cenovno bolj ugoden, 5 kapljic eteričnega olja grenivke.

Postopek: V čisto stekleničko najprej nakapamo izvleček in eterična olja, stekleničko zapremo in jo nežno posvaljkamo med dlanmi, da se vonji med seboj pomešajo. Dodamo rastlinska olja in še enkrat nežno premešamo stekleničko. Ta eterična olja so univerzalni afrodiziaki. Poleg mešanice partnerju podarimo tudi masažo.

2. Za ta bolj 'lesene'

Les je postal izjemno priljubljen naravni material, ki je letos lahko s svojo simboliko rdeča nit vašega obdarovanja. Ustvarjalcev je precej, mi smo izbrali dve dami.

Metka Zver, O2

leseno pohištvo za igranje in sanje

Prijateljici: kozolček z uhani
Kozolci sicer spadajo med najbolj značilne elemente slovenske arhitekturne identitete, njihove male replike pa služijo kot stojalo za uhane. Kozolcu je priloženo darilo – par lesenih uhanov O2.

Mami: podstavek za torte
S tortami radi obeležimo posebne dni v življenju, zato bo mamo, ki se veseli naših družinskih srečanj in želi narediti res nepozabne, najbolj razveselilo ročno struženo, unikatno stojalo za torte iz orehovega lesa.

Partnerju: hiška za knjige
(narejene so ročno iz domačega orehovega lesa) je darilo za strastne bralce. Naravna lepota lesa je tisto, kar pomaga spremeniti stanovanje v dom. Tudi zato je ta hiška darilo, ki ga lahko z ljubeznijo podariš človeku, s katerim deliš svoje življenje.

3. Mislimo pravično

Ko kupujemo darila, se moramo vprašati tudi, od kod te stvari prihajajo – je vmes izkoriščanje ljudi in okolja? Živa Lopatič iz pravične trgovine 3MUHE svetuje vsem, da se tudi pri nakupovanju daril držite načela etičnega potrošništva. Če kupujete darilo, podarite kaj uporabnega, zavijte pa h kakšnemu manjšemu lokalnemu proizvajalcu ali v pravično trgovino.

Prijateljici: pravično čokolado ali lutko za manj skrbi
Tej lutki pred spanjem poveš svoje skrbi, jo daš pod blazino in čez noč odnese skrbi stran.

Mami: šal iz naravnih materialov
Svile, bombaža, volne ali kombinacije teh. Ali pa kakšen kos nakita, ki jih bo vedno spomnil na vas.

Partnerju: nekaj, da bostalahko uživala skupaj
Npr. kakšno drugačno kavo, podobni skodelici ali kozarca za vino, narejena iz recikliranega stekla.

4. Ko smeti postanejo glamurozno darilo

Smetumet izdelki so posebna zgodba – pri njih zbirajo smeti, jih 'sortirajo' in očistijo ter predelajo v lepe, uporabne, trpežne izdelke.

Prijateljici: podari zložljivo vrečko Jagoda
ki je narejena iz promocijskih zastav in reklamnih ovratnih trakov, in komplet Zaves(t)nih vrečk iz babičinih zaves, ker veš, da ne želi poleg dobrin prinesti še gore plastike v svoj dom vsakič, ko pride iz trgovine ali tržnice.

Mami: komplet O,krasnih! obeskov
iz kartonaste jajčne embalaže in dodanimi ekološkimi semeni užitnih rastlin, ki jih bo med prazniki obesila na smrečico, potem pa posadila na vrt ali v cvetlični lonček. Zraven dodaj svinčnik Grafičnik, ki je izdelan iz starih zemljevidov, učbenikov in revij, ker si mama še vedno rada zapisuje reči na papir.

Partnerju: Malho ali Ruzak
iz nepremočljive reklamne cerade, ovratnih trakov, avtomobilskih varnostnih pasov, ki se lepo podajo k poslovni obleki ali udobju na kolesu.

5. Brez časa, brez idej?

Če nimate časa in ste brez idej, je praznična rešitev lahko tudi škatlice presenečenja Suprise Me Sweet. Gonilna sila Teja Zaletelj nam je povedala, da gre za personalizirane škatlice za moške in ženske ter vse generacije, darilo pa je sestavljeno glede na obdarjenčeve lastnosti in preference. Vsaka škatlica poleg izdelkov vsebuje misel, ki polepša dan, ter kartico z osebnim sporočilom. Na voljo je 80 različnih tem škatlic, od ljubezenske, poslovne, slovenske pa vse do rožaste škatle. Za praznični čas sta še posebej primerni Winter box in Santa box.

Besedilo: Ksenija Sedej

Priporočamo