Kaj ženske zares mislijo o seksu?

Kaj ženske zares mislijo o seksu? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 9. 2017

Veliko žensk na spolnost gleda kot na najglobljo obliko ljubezni in povezanosti s partnerjem. V družbi je največ govora o moških orgazmih, a bi morali tudi ženskemu nameniti več prostora in pozornosti. Njeni orgazmi naj bi bili močnejši, sposobnost za prepuščanje užitkom ji omogoča, da jih doživi tudi več hkrati. Njegovi pa so veliko hitrejši in bolj samoumevni.

Ženska spolna izkušnja je večinoma drugačna od moške in v nadaljevanju navajamo nekaj primerov različnega doživljanja spolnosti med partnerjema.

1. Seks se začne v mislih

Moški so včasih razočarani, ker si ženska spolnosti ne želi na enak "telesni način", kot si je želi on. In zakaj je tako? Njeno telo je hormonsko pač drugačno. Željo po spolnosti sicer pri obeh povzroča testosteron, raven hormona pa je pri moških in ženskah različna – raven moškega lahko primerjamo z glasnim krikom, količino ženskega pa z nežnim šepetom. Zanjo je bolj pomembno fantaziranje, spominjanje in predstavljanje vročega seksa, zato je tudi v času, ko se še zaljublja in o partnerju nenehno razmišlja, njena želja po spolnosti večja.

2. Seks je dokaz, da si me želi

Meredith Chivers, vodilni raziskovalec ženske spolnosti, pravi, da je trik do ženskega orgazma prav v njenem občutku, da si je moški želi. Če na ulici sreča lepotca, se ji v mislih najprej pojavi vprašanje: "Ali misli, da sem lepa/vroča?". Kadar ve, da si je moški močno želi, s svojo domišljijo lahko zelo preprosto prižge njene "seksi misli". In tako kot si moški po poroki želi, da bi imel pestro in aktivno spolno življenje, ona pričakuje, da se bo romatičnost odnosa še bolj poglobila, kar bo tudi glavni "vzdrževalec" njene želje po spolnosti.

3. Tudi ženske obožujejo seks, ampak ...

... željo po spolnosti lahko hitro utišajo psihološke ali zdravstvene težave, utrujenost in menopavza. Spolna terapevtka Emily Nagoski pravi, da mora ženska pri seksu izklopiti notranje zavore – razmišljanje o umazanem stanovanju, otrocih in delu – ki se ji v mislih pojavljajo zaradi reprezentacije žensk v zgodovini in veri. Ženske so na primer velikokrat pripravljene na predajanje užitkom s partnerjem, ampak si spolnosti ne želijo dokler niso vzburjenje (da se vzburi, pa lahko traja tudi več kot 45 minut). Tudi doživljanje rednih orgazmov pri ženskah ni tako enostavno, vendar je hkrati ključno za vzdrževanje spolnega poželenja. Torej, medtem ko moški ljubijo raznolike spolne izkušnje, je za žensko včasih boljša že preizkušena rutina, ki ji zagotavlja užitek in ji omogoča, da se zares sprosti.

4. Seks je kontekstualen

Nekatere ženske se doživljanja orgazma naučijo s samozadovoljevanjem, velik delež pa je takih, ki s spoznavanjem spolnega življenja začnejo šele v prvem resnem razmerju. Želja po spolnosti je v svojem jedru človekova največja točka ranljivosti. Zato na primer ženske, ko se v razmerju pojavijo težave, velikokrat ne kažejo nobenega seksualnega zanimanja, in s tem zaščitijo svoje srce. Od tu tudi nasvet, da moški ne smejo zanemarjati ženske stalne potrebe po čustveni varnosti. Romantika in zapeljevanje sta torej za žensko pomembna že veliko pred samim spolnim aktom, saj ji pomagata, da pozabi na vakodnevne probleme in se sprosti.

5. Seks je vidik ljubezni

Seks je za žensko del celote, ki vključuje tudi pogovor, skupno preživljanje prostega časa, skrb za dom in družino, občutek vrednosti, odhod na počitnice, dajanje in sprejemanje daril ... Spolnost lahko izvira iz toplote, ki jo ženska v razmerju doživlja, ni pa nujno vir za nastanek vročine.

6. S seksom izkazujejo ljubezen

Tukaj ne mislimo, da morajo ženske seksati, tudi kadar si tega ne želijo. Včasih pa pri partnerju prepoznajo, da si spolnosti želijo in ga hočejo, kljub temu da v tistem trenutku ne čutijo potrebe po spolnosti, zadovoljiti, zato ker ga ljubijo. Ženska je pogosto užaljena, ko ji partner reče: "Ampak jaz hočem, da si tudi ti želiš, tako kot si jaz." Potrebno se je zavedati, da se prava želja po spolnosti pri njej pojavi šele, ko je zares vzburjena in da je včasih globoko zadovoljna tudi, če ne doživi orgazma.

Izhodišča pri spolnosti so torej med moškimi in ženskami pogosto drugačna. Strastna poroka in uspešno partnerstvo je zagotovoljeno, ko je upoštevana ženska potreba po čustveni intimnosti v kombinaciji z bolj moško potrebo po spolni intimnosti.

Povzeto po: Psychology today