Kaki: jesti s kožo ali brez? To morate vedeti o sladkem sadežu

17. 11. 2025
Kaki: jesti s kožo ali brez? To morate vedeti o sladkem sadežu (foto: Profimedia)
Profimedia

V Sloveniji in širše so kakiji na voljo vse leto, glavna sezona pa je od oktobra do aprila. 

Kakiji imajo sočen, sladko-kisel okus in so vse bolj priljubljeni. A pri tem eksotičnem sadežu, ki je ravno zdaj v sezoni, se pogosto pojavi vprašanje: ali naj kaki jemo s kožo ali brez nje? Tukaj je pojasnilo.

Kaki izhaja iz Kitajske. Tam drevo kaki (Diospyros kaki) gojijo že več kot 2000 let, zaradi česar spada med najstarejše kulturne rastline na svetu. Ime rodu "Diospyros" pomeni »božji sadež« ali »hrana bogov«. Kakiji po obliki spominjajo na mesnate paradižnike, v zrelem stanju pa imajo sočen in sladek okus. Tradicionalni zimski sadež danes gojijo po vsem svetu. Kitajska je daleč največja proizvajalka, sledijo ji Španija, Južna Koreja, Japonska, Azerbajdžan in druge države.

Preberite še: Ta pri nas zelo znani balzam za lase na testu dobil porazne ocene, močno se odsvetuje nakup

V Sloveniji in širše so kakiji na voljo vse leto, glavna sezona pa je od oktobra do aprila. Zaradi okoljskih razlogov je bolje, da jih kupujemo jeseni in pozimi, saj takrat prihajajo predvsem iz Španije in Italije. Poleti jih uvažajo predvsem iz Peruja in Južne Afrike.

Zakaj gre pri prenovi stanovanja vedno vse narobe (INTERVJU)

So kakiji zdravi?

Da, kakiji vsebujejo veliko koristnih hranilnih snovi. Bogati so z vlakninami, ki podaljšujejo občutek sitosti in spodbujajo prebavo. Zaradi nizke vsebnosti sadnih kislin so primerni tudi za občutljiv želodec.

Poleg tega vsebujejo vitamin C (pomemben za imunski sistem) ter kalij, magnezij in fosfor – minerale, ki skrbijo za mišice, živce in kosti.

Kakiji so še posebej znani po visoki vsebnosti beta-karotena, predstopnje vitamina A, ki je ključen za zdravje oči in kože. Beta-karoten sadežu daje značilno oranžno barvo. Po podatkih nemškega zveznega inštituta za prehrano je vsebnost karotenoidov najvišja v zrelih kakijih, v koži celo desetkrat višja kot v mesu sadeža.

Kljub visoki vsebnosti vode pa imajo kar 75 kcal na 100 g, kar je več kot npr. pomaranče (približno 47 kcal). Prav tako vsebujejo precej sadnega sladkorja – kar pomeni, da jih uživamo zmerno.


Ali naj kaki jemo s kožo ali brez?

Odvisno od okusa in zrelosti sadeža.

  • Koža je užitna, vendar je pri nezrelih sadežih lahko rahlo grenka.

  • Če vam okus kože ne ustreza, jo lahko olupate s tankim nožem ali lupilnikom.

  • Zreli kaki se pod pritiskom rahlo ugreznejo (kot paradižnik), imajo oranžno do rdečkasto kožo in mehko, želeju podobno meso. Takšne lahko preprosto izdolbemo z žlico.

  • Če delate marmelado, je bolje sadež olupiti, saj se trda koža lahko preveč izrazi v teksturi.

Vedno je pomembno sadež dobro oprati, še posebej če boste jedli tudi kožo. Priporočljiva je izbira ekoloških sadežev, saj vsebujejo manj ostankov pesticidov.

Preberite še: Ta pri nas zelo znani balzam za lase na testu dobil porazne ocene, močno se odsvetuje nakup


Nasveti za nakup in shranjevanje

  • V trgovinah so pogosto nezreli zaradi transporta.

  • Dozorevajo pri sobni temperaturi v nekaj dneh.

  • Zorenje lahko pospešite z jabolki ali bananami (sproščajo etilen).

  • Shranjevanje: zreli sadeži v hladilniku nekaj dni, nezreli na sobni temperaturi.


Najpogostejše sorte kakijev

  1. "Rojo Brillante" (Persimon/Persimona)

    • Najpogostejša, podolgovata, oranžna, pogosto iz Španije.

    • Užitna tudi, ko je še trda (kot jabolko), z užitno kožo.

  2. "Triumph" (Sharon/Sharonov sadež)

    • Izvirno iz Izraela, zdaj tudi v Španiji in Južni Afriki.

    • Manjša, brez koščic, tanka koža. Primerna za uživanje s kožo.

  3. "Kaki Tipo"

    • Iz Italije, okrogla, oranžno-rdeča.

    • Je užitna samo v zelo zrelem stanju, običajno brez kože.


Kaj povzroča trpek okus pri kaki?

Vsebuje čreslovine (tanine), ki dajejo trpek občutek, če sadež ni dovolj zrel.

  • Pri sortah Persimon in Sharon so tanini odstranjeni – zato so užitne že kot trde.

  • Pri drugih pa velja: bolj zrel = bolj sladek in manj trpek.