Kako bližnjemu povedati, da potrebuje terapijo?

Kako bližnjemu povedati, da potrebuje terapijo? (foto: Profimedia) Profimedia
27. 10. 2017

Težko je nagovoriti ljudi, ki imajo težave z duševnim zdravjem – še posebej, ko gre za nekoga, ki vam je blizu. Veste, da bi jim terapija oziroma pogovor pri psihologu ali psihiatru lahko pomagal. Kako pa osebi predlagati, naj poišče strokovno pomoč, ne da bi jo pri tem še bolj vznemirili?

Za začetek bo zaleglo, da ji ne postavljate vprašalnih stavkov, ki vsebujejo besedo »zakaj« - na primer: »Zakaj se tako vedeš?« Če jo boste spraševali take stvari, bo mislila, da jo obsojate. Raje uporabite besede »kako«, »kaj«, »kdo«, »kdaj«. Vprašajte jo, kako se počuti zaradi nekega določenega dogodka, ne pa, zakaj je do njega prišlo.

Ko vam nekaj zaupa, ji ne dopovedujte, kako bi se morala počutiti, saj bi lahko pomislila, da ne sprejemate ali odobravate njenih čustev glede določene težave. Imejte v mislih dejstvo, da se človek, ki ima take težave, mora počutiti varno, ne pa dobiti občutek ogroženosti.

Klinična psihologinja Marie Fang svetuje, da je treba izbrati pravi trenutek in ustrezno okolje, če hočete določeni osebi predlagati obisk pri strokovnjaku. Poudari, da ljudje pogosto delajo napako in terapijo omenijo med prepirom, kar lahko drugo osebo še bolj oddalji od odločitve za obisk terapevta.

Kako pa bi moral potekati pogovor? Dr. Fang pravi, da morate izraziti svojo zaskrbljenost in osebo spomniti, da vam je res mar za njo. Omenite nekaj primerov iz njenega življenja, ki jasno nakazujejo, da potrebuje strokovno pomoč. Nikar je ne silite k odhodu k psihologu ali psihiatru – če noče iti, vi pa jo dobesedno vlečete tja, od tega ne bo nobene koristi.

Jana Scrivani, newyorška klinična psihologinja poudarja, da še dandanes žal velja velika stigma, ko gre za duševne motnje in terapije. Pogovor, v katerem boste drugi osebi predlagali obisk pri strokovnjaku ali terapijo, opravite takrat, ko ste s to osebo sami - in nikakor pred drugimi ljudmi. »Čeprav vi lahko brez težav govorite o takih zadevah, se druga oseba morda ne bo odzvala na enak način. Zato naj ta pogovor poteka na samem in takrat, ko vaju nihče ne bo prekinil,« med drugim svetuje Scrivanijeva.

Če je oseba, ki jo imate radi, pogosto objokana in nedružabna, ji boste zelo pomagali, če ji pokažete, da ste iskreno zaskrbljeni za njo. Dr. Scrivani poudarja, da je najboljši način ta, da osebi pomagate najti ustreznega strokovnjaka in jo morda tudi pospremiti na prvi pogovor ali posvet. Najpomembneje pa je, da je vsaki osebi v očitni stiski treba dati do znanja, da ni sama.

Povzeto po: Reader's Digest

Priporočamo