Sezona slastnih češenj je tukaj, kako jih kar najbolje izkoristiti? Tukaj je nekaj odličnih idej!

14. 6. 2024
Deli
češnje (foto: Profimedia)
Profimedia

Češnje so ena izmed najbolj priljubljenih sezonskih sadnih vrst, ki s svojim sladkim in sočnim okusom navdušujejo številne ljubitelje sadja. 

Sezona češenj je običajno kratka, zato je pomembno, da jih kar najbolje izkoristimo, ko so na voljo. Tukaj je nekaj idej za uporabo češenj, od kulinaričnih dobrot do zdravih prigrizkov in shranjevanja za kasnejše uživanje.

1. Sveže češnje kot prigrizek

Preprosto in okusno:

  • Najenostavnejši način uživanja češenj je, da jih jemo sveže. Operite jih, odstranite peclje in uživajte v njihovem naravnem okusu. Sveže češnje so odlična izbira za zdrav prigrizek, ki je poln vitaminov in antioksidantov.

Sadne solate:

  • Češnje lahko dodate tudi v sadne solate. Kombinirajte jih z drugimi sezonskimi sadeži, kot so breskve, jagode in borovnice, ter dodajte malo limoninega soka za osvežujoč in hranljiv obrok.

2. Kulinarične dobrote

Pite in kolači:

  • Češnje so odlična sestavina za pite in kolače. Poskusite narediti klasično češnjevo pito ali preprost češnjev kolač. Tukaj je hiter recept za češnjevo pito:

Recept za češnjevo pito:

Sestavine:

  • 500 g svežih češenj, izkoščičenih
  • 200 g sladkorja
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • Testo za pito (domače ali kupljeno)
  • 1 jajce, rahlo stepeno

Priprava:

Pečico segrejte na 180°C. Češnje, sladkor, koruzni škrob in vaniljev ekstrakt zmešajte v skledi. Testo za pito razvaljajte in ga položite v pekač za pite. Nadev razporedite po testu. Na vrh nadeva položite drugo plast testa, robove pritisnite skupaj in premažite z jajcem.Pecite približno 45 minut, dokler pita ne postane zlato rjava. Pustite, da se ohladi, nato pa postrezite.

Domači džemi in marmelade:

  • Češnje lahko uporabite tudi za pripravo domačih džemov in marmelad. Kuhanje češenj s sladkorjem in limoninim sokom ustvari okusno marmelado, ki jo lahko uživate skozi vse leto.

Sladoledi in sorbeti:

  • Češnje so odlične za pripravo domačih sladoledov in sorbetov. Preprosto zmešajte češnjev pire s sladkorjem in limoninim sokom ter zamrznite za osvežilno poletno poslastico.

3. Zdravi prigrizki in napitki

Smoothieji:

  • Češnje so odlične za pripravo zdravih in okusnih smoothiejev. Zmešajte češnje z bananami, jogurtom in malo medu za hranljiv zajtrk ali prigrizek.

Jogurtove skodelice:

  • Češnje lahko uporabite tudi kot dodatek k jogurtu. Preprosto jih dodajte v grški jogurt, posujte z oreščki in medom za hranljiv obrok.

Infuzirana voda:

  • Dodajte nekaj svežih češenj v vrč vode za naravno infuzirano vodo. To je odličen način, kako ostati hidriran in uživati v naravnem okusu češenj.

4. Shranjevanje češenj za kasnejšo uporabo

Zamrzovanje:

  • Če želite uživati češnje tudi izven sezone, jih lahko zamrznete. Operite in izkoščičite češnje, jih razporedite na pladenj in zamrznite. Ko so češnje zamrznjene, jih prenesite v zračno nepropustne vrečke in shranite v zamrzovalniku.

Sušenje:

  • Češnje lahko tudi posušite. Operite jih, odstranite peclje in jih posušite v pečici ali sušilniku za sadje. Posušene češnje so odlične za prigrizke ali dodatek v kosmiče in peciva.

Preberite še: