Kako je Manca Notar na deski preveslala Ljubljanico

Kako je Manca Notar na deski preveslala Ljubljanico (foto: Samo Vidic) Samo Vidic
6. 12. 2016

Manca se je projekta lotila v času med treningi za zadnje svetovno prvenstvo, s katerega je med drugim prinesla tudi bronasto medaljo. Nekaj dni namenjenih počitku je izkoristila za sproščeno raziskovalno veslanje in bila navdušena. Nastal pa je super in tudi poučen video.

Manca Notar je pred kratkim z uradnega svetovnega prvenstva v deskanju z veslom prinesla bronasto medaljo s sprint tekme, četrto mesto z dirke na razdaljo, deveta pa je bila na tehnični dirki.

Tik preden je odšla na Fidži, kjer se je naša šampionka merila z najboljšimi na svetu, je opravila še z malce drugačnim projektom. Z veslom v roki in na deski se je lotila raziskovanja reke Ljubljanice, od njenega prvega izvira na Babnem polju, kjer jo poznajo pod imenom Trebuhovica.

Ljubljanico večina Slovencev pozna le kot ljubljansko mestno reko, ki se pred stikom z našim glavnim mestom vije čez Ljubljansko barje, nato pa se zlije v reko Savo. Le redki pa vedo, da je na Vrhniki, kjer zadnjič priteče na površje, za njo že dolga pot, na kateri zamenja kar sedem imen.

Ljubljanica je namreč največja evropska ponikalnica, na svoji poti pa je ustvarila tudi največje presihajoče jezero na stari celini – Cerkniško jezero.

Manca se je z Ljubljanico srečala prvič, ko je ta pred tremi leti gostila prvo ljubljansko tekmovanje v supanju. Bila je navdušena, a ne le zaradi zmage, tudi reka jo je presenetila. Radovednost ji ni dala miru in porodila se je ideja, da bi vse njene dostopne dele raziskala z desko in veslom.

Priložnost se je pokazala letos, v času treningov pred svetovnim prvenstvom, ko je nekaj dni namenjenih počitku izkoristila za lahkotnejše veslanje. Kot idealno za raziskovanje!

Njeno popotovanje od Babnega polja do Ljubljane je spremljala kamera, rezultat pa je zanimiv in tudi poučen video, ki reko Ljubljanico predstavi na drugačen način. Manca pravi, da bi si boljši počitek težko zaželela.