Kako je Paulo Coelho ujel zgodbo o Mate Hari v knjigo Vohunka!

Kako je Paulo Coelho ujel zgodbo o Mate Hari v knjigo Vohunka! (foto: profimedia) profimedia
3. 11. 2016

V Parizu 15. oktobra 1917 malce pred peto uro zjutraj Margaretha Zelle, bolj poznana pod imenom Mata Hari, v svoji zaporniški celici čaka prihod odvetnika; ta bo morda prinesel novico o pomilostitvi, ki bi jo odrešila smrti pred strelskim vodom še istega dne. Eksotično plesalko, ki je slovela po vsej Evropi, so obtožili in obsodili vohunjenja.

Čeprav je do zadnjega trenutka trdila, da je nedolžna, ji sodišče ni verjelo. Proti njej je pričal celo edini moški, ki ga je kdaj ljubila.

Zgodba o Mate Hari!

Paulo Coelho, brazilski pisatelj in avtor mnogoterih knjižnih uspešnic, se je odločil zapisati zgodbo te občudovanja vredne ženske – mojstrsko jo je stkal prek namišljenih pisem med njo in odvetnikom, ki jo je zastopal, medtem ko je čakala na izrek kazni v zaporu Saint-Lazare v Parizu. (Pri tem se je opiral na zgodovinske vire; dosje o Mati Hari in članek o njeni usmrtitvi, objavljen v New York Timesu 16. oktobra, leta 1917).

Pripoved o 'vohunki' sega od njenega otroštva v nizozemskem mestecu in spolnih zlorab, ki jih je doživela v internatu, prek obdobja, preživetega z možem alkoholikom na otoku Java, kjer se je seznanila z ritualnimi plesi, pa vse do časa, ko je s svojo prefinjeno eleganco in nepredstavljivo drznostjo osvojila družbo živahne pariške belle époque v mestu, v katerega je prispela brez denarja in ki ji je kratek čas ležalo pred nogami.

Vohunka je zgodba o ženski, ki je ves čas stremela po svojem resničnem jazu in svobodnem življenju zunaj konvencionalnih okvirov. Kot sama pravi, je bila kriva le tega, da je bila svobodna ženska.

»Sem ženska, ki se je rodila v napačnem času, in tega ne more spremeniti nič na svetu. Ne vem, ali se bo v prihodnosti obdržal spomin name, če pa se bo, si želim, da me ljudje ne bi dojemali kot žrtve, temveč kot nekoga, ki je pogumno stopal po zemlji in brez strahu plačal ceno, ki jo je bilo treba plačati.«

Sto let pozneje ime Mate Hari še vedno živi v ljudski domišljiji, njeno napeto življenje, polno divjih prigod, pa je za vedno postalo simbol ženske moči in drznosti.

Več o avtorju!

Paulo Coelho se je rodil leta 1947 v Riu de Janeiru. Preden se je posvetil književnosti, je vodil gledališče, bil dramaturg, novinar in skladatelj. Je avtor vélike klasike, Alkimista, najbolj prodajane brazilske knjige vseh časov, ki je bila več kot štiristo tednov na seznamu največjih uspešnic časopisa New York Times. Pisatelj, ki je mednarodni književni fenomen, je prodal že več kot 210 milijonov knjig, njegova dela pa so prevedena v 81 jezikov. Med številnimi nagradami in odlikovanji, ki jih je prejel na poklicni poti, so tudi nagrada crystal, nagrada Svetovnega gospodarskega foruma in prestižni naslov viteza francoskega reda legije časti. Od leta 2002 je član Brazilske akademije družbenih ved, leta 2007 pa je postal ambasador miru Združenih narodov.

V slovenščino je prevedenih več njegovih del – pri založbi Učila International so do sedaj izšla: Prešuštvo, Rokopis iz Akre, Alkimist, Priročnik bojevnika luči, Magov dnevnik, Ob reki Piedri sem sedela in jokala, Peta gora in Alef.

Še to o Vohunki!

Prevod knjige Vohunka: Katja Mikelj, urejanje knjige: Branka Fišer; Založba Učila International