Jesen je tisti letni čas, ko je kostanj pogosto na jedilniku - kot prigrizek ali kot sestavina kakšnih okusnih jedi.
Naši gozdovi so jeseni polni kostanja, ki ga zelo radi nabiramo - pa tudi jemo. Pogosto jih uživamo pečene, a če bi jih radi uporabili kot sestavino v kakšni okusni jedi, boste zagotovo potrebovali olupljene kostanje. Zato je pomembno vedeti, koliko časa jih kuhati, da jih boste lahko kar najlažje olupili.
Za pripravo kuhanih kostanjev boste potrebovali sveže kostanje - količina je odvisna od tega, koliko jih nameravate uporabiti. Če kostanje nameravate uživati kot obrok, v lonec, v katerem jih kuhate, dodajte začimbe - lovorjev list, pa tudi pomarančno lupino.
Sam postopek kuhanja je resnično preprost. Velik lonec napolnite s hladno vodo, te mora biti toliko, da so kostanji čisto prekriti. Kostanji naj se kuhajo okrog 30 minut (če so manjši) ali 45 minut (če so večji). Tako bodo povsem skuhani.
Potem jih odcedite in dobro splahnite. Dajte jih na vlažno kuhinjsko krpo in ko se dovolj ohladijo, z noževo konico odstranite zunanjo lupino, nato pa še olupite notranjo kožo, ki je precej grenka in neokusna za uživanje. Še en namig: kostanjev, ki jih boste kuhali, nikar ne zarežite, saj ne boste dosegli nobenega učinka. Tako bodo samo vpili vodo, ki med kuhanjem potemni in ni okusna. Mesnati del kostanjev ne bo svetel, temveč temen in brez okusa.
Kako kar najbolje speči kostanje?
Seveda je tudi tukaj pomembna priprava - kostanj lahko vzdolžno zarežete z obeh strani, tako jih boste pozneje najlažje očistili. Ne zarežite globoko, pomembno je samo, da zarežete v olupek. Zaradi čvste lupine se namreč pri procesu pečenja sprošča vlaga, ki ustvari pritisk na zunanjo steno. Zaradi pritiska pa lahko kostanj preprosto poči. Pečete jih lahko na več načinov, najpogosteje pa jih pripravljamo na štedilniku ali v pečici.
Če jih pečete na štedilniku, je treba imeti ponev z luknjicami. Postavite jo na rahel ogenj, dodajte kostanje, pustite, da se počasi segrevajo in pečejo. Lahko jih pokrijete in vsake toliko malce pretresete, da se enakomerno spečejo. Po 15 minutah se bo lupina počasi razprla in začela temneti. Pazite pa, da ne počrni. Pečene kostanje zavijte v krpo in malce pustite, da se ohladijo - najmanj pet minut, kar vam bo olajšalo lupljenje.
Pravilno pečeni kostanji so rahli in imajo sladek okus. Če jih pečete v pečici, je postopek enak: zarežite jih in dajte v posodo za pečenje. Pecite jih na čim višji temperaturi. Pečeni so čez približno 15 do 20 minut. Dober tek!
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice