Kako lahko vemo, ali imamo prehlad ali gripo?

Kako lahko vemo, ali imamo prehlad ali gripo? (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
11. 9. 2017

Prehlad in gripo pogosto omenjamo skupaj. Čeprav oboje povzročajo virusi, sta si obolenji med seboj zelo različni.

Prehlad se navadno začne z bolečim grlom, ki mu čez dan ali dva sledi zamašen nos, nato pa se pridruži še kašelj. Vse skupaj lahko nekaj dni spremljata rahlo povišana telesna temperatura (37,5) in slabše počutje. Prehlad povzroča okoli 300 različnih virusov. Čeprav so prehladna obolenja bolj pogosta pozimi, tudi v drugih letnih časih prehladni virusi ne mirujejo, prehladimo se lahko tudi poleti. Prehlad se le redko kdaj zakomplicira v resnejše obolenje, po tednu dni smo običajno zdravi. K zdravniku se odpravimo le, če se v tednu dni naše zdravje ne izboljša, če vročina vztraja dlje časa in če se simptomom prehlada pridružijo še drugi, npr. bolečine v ušesih ali sinusih.

Pri gripi se naše počutje nenadoma poslabša. Že v roku nekaj ur smo lahko popolnoma nemočni. Boleče grlo spremlja visoka vročina (39 in celo 40 stopinj), pridružijo se še glavobol, bolečine v sklepih in mišicah, tresenje, pri nekaterih oblikah pa tudi bruhanje in driska. Čeprav večina simptomov gripe izgine v tednu dni, ni nič nenavadnega, če obolenje traja dlje časa. Slabše pa se lahko počutimo tudi še dva ali tri tedne po tem, ko simptomi že izzvenijo. Pogost zaplet gripe je pljučnica, na kar morajo biti še posebej pozorni ljudje, ki imajo težave s srcem in pljuči. V nasprotju od prehlada gripo povzročajo le trije tipi virusov, bolezen pa je sezonske narave, od novembra do marca.

Tako virusi prehlada kot gripe v naše telo vstopijo skozi sluznico. Vsakič, ko se z rokami dotaknemo nosu, oči ali ust, lahko v telo zanesemo viruse. Zato je daleč najučinkovitejša preventiva temeljito (drgnjenje rok s toplo vodo in milom vsaj 20 sekund) in pogosto umivanje rok.

Priporočamo