Kako ljubiti nekoga z bipolarno motnjo

Kako ljubiti nekoga z bipolarno motnjo (foto: profimedia) profimedia
25. 6. 2017

Partnerji oseb z bipolarno motnjo so si zelo podobni. Oni so tisti, ki v odnosu vztrajajo, namesto da bi odšli, in oni so tisti, ki postanejo partnerjev glavni negovalec in skrbnik, ko izbruhne bolezen. To so tudi tisti ljudje, ki zares vedo, kaj pomeni ljubiti nekoga z bipolarno motnjo.

Knjiga Julie A. Fast, ki jo je pregledal priznani ameriški doktor psihologije John D. Preston, zato nosi prav takšen naslov in je namenjena prav njim.

Domači psihiater

Ljubiti nekoga z bipolarno motnjo je pravzaprav priročnik, ki odlično predstavi osnovno bolezen, pa tudi stisko, ki jo ob razmahu epizode doživljajo svojci in bližnji obolelega.

»V mojih očeh je priročnik neke vrste 'domači psihiater', ki me vodi, usmerja, korigira tudi v trenutkih, ko uradna zdravniška pomoč ni vedno na voljo,« uvodoma piše prevajalka knjige Maja Haclar Anžin in dodaja: »Osnovni namen priročnika je, da se z vašim partnerjem samostojno naučite stabilizirati njegovo duševno zdravstveno stanje in nadzorovati sprožilce, ki bi lahko vodili v novo epizodo. Moja osebna izkušnja potrjuje, da holistični načrt funkcionira, če se držimo osnovnih smernic.«

Preden pa vas v navdušenje zanese predaleč, dodajamo še to: Ljubiti nekoga z bipolarno motnjo pa vendarle NI tudi nekakšen diagnostični priročnik, čeravno se boste v knjigi tudi o bolezni dodobra podučili. Postavljanje diagnoz bi moralo zato še naprej ostati v domeni psihiatra z licenco in nikakor ne zgolj družinskega zdravnika, zdravstvenega delavca ali celo medicinskega laika (pa naj bo ta z boleznijo še tako dobro seznanjen). Tudi zato gre orodja, ki so predstavljena v knjigi, vzeti kot dragoceno dopolnilo (ali celo nadgradnjo) siceršnjemu zdravljenju, nikakor pa ne kot nadomestek slednjega.

Holističen pristop

In kaj sploh pomeni holističen načrt zdravljenja, če vemo, da se tradicionalni opira predvsem in zgolj na dostopna zdravila?

Eno je gotovo:

  • tudi v primeru celostnega pristopa ostaja osnovna zdravniška obravnava bistvena.

Holistična obravnava je tu sicer na voljo tudi kot ustrezni podporni sistem za svojce tistih bolnikov, ki zavračajo obiskovanje zdravnikov in nočejo jemati zdravil (in teh resnici na ljubo ni malo), a se v svoji najboljši luči pokaže šele, ko jo v svoja življenja implentiramo kot nadgradnjo že obstoječemu osnovnemu zdravljenju. Holističen pristop je tako v prvi vrsti namenjen prav tistim, ki verjamejo, da njihov bližnji potrebuje še kaj več kot zgolj zdravila.

In prav takšen holističen pristo k zdravljenju nam v knjigi, ki je pred dnevi izšla pri založbi Chiara, predstavi Julie A. Fast.

Avtorica je namreč prepričana, da:

  • posameznik ne more spremeniti enega dela svojega življenja, ne da bi spremenil tudi druge dele.

Iz lastne izkušnje

»Ljubiti nekoga z bipolarno motnjo ni pot do hitre rešitve. Preprosto je, ko ste polni upanja in navdušeni nad nečim novim. Ko pa stvari postanejo naporne (ali se vaš partner ne odziva nemudoma), se je enostavno vrniti na stara pota, ko morate sami storiti vse, da ohranite vajin odnos. Morda je vaš parter preveč bolan, da bi bil odziven. Če je tako ali če je vaš partner pod ogromnim stresom ali je njegovo razmišljanje izkrivljeno, potem bo nezmožen za delo. Razumljivo je, da vas bo to frustriralo. Vendar niste sami. Mnogo partnerjev oseb z bipolarno motnjo mora na začetku veliko truda vložiti samostojno,« je že v začetku priročnika jasna Julie A. Fast, ki več kot dvajset let živi z bipolarno motnjo, pri čemer je zadnjih deset let v razmerju s partnerjem, ki ima isto diagnozo. »Imela sva vzpone in padce, tako kot drugi pari, kjer imata oba partnerja bipolarno motnjo. Vendar nama je uspelo. Najin odnos je izredno trden. Midva sva živi primer, da posamezniki, ki so bili izredno bolni zaradi bipolarne motnje, lahko ostanejo zdravi in kolikor je možno stabilni, kadar se držijo holističnega načrta zdravljenja.«

Več o številnih tehnikah, ki jih Julie A. Fast očitno s pridom uporablja v lastnem življenju (in partnerstvu), si boste lahko prebrali v knjigi Ljubiti nekoga z bipolarno motnjo, mi pa si iz knjige v nadaljevanju izposojamo resnični primer iz življenja, ki dobro ponazarja, kaj med drugim lahko pomeni zares ljubiti nekoga z bipolarno motnjo.

Stranskim učinkom navkljub

  • »Moja partnerka Carli se je ob postavljeni diagnozi zaradi zdravil zredila za trideset kilogramov. Bila je obupana. Še posebej zaradi dveh mišelink, kot ju je sama imenovala, okoli trebuha. Ne glede na to kolikokrat sem ji povedal, da me to ne moti, je bila vseeno sramežljiva in se ni želela sleči pred mano. Ljubim jo in želel bi se ljubiti z njo, vendar ona ne želi, ker je v zadregi in razburjena. To pomeni, da stranski učinki zdravil vplivajo tudi name. Morda ne boste verjeli, vendar pridobljena teža sploh ni bila velik problem. Razburjen sem bil zato, ker je predvidevala, da bo pridobljena teža zame prav tako grozna kot zanjo. Vendar ni bila. Vedel sem, da je morala že zaradi zdravja izgubiti pridobljeno težo, in medicinska sestra, ki ji je pomagal z zdravili, ji je obljubila, da bo teža začela padati. Kaj pa, če se vrnejo simptomi? Moje sporočilo vsem, ki jemljete zdravila za bipolarno motnjo, je, da poveste svojemu partnerju, kaj doživljate, in nam resnično verjamete, ko povemo, kaj lahko in česa ne moremo prenesti. Carly je izgubila dvajset kilogramov pridobljene teže, zadnjih deset pa kar ne gre stran. Pravilno je in veliko telovadi. In? Ne bo je ubilo, saj zelo zdravo živi. Kupila si je nova oblačila, in nikoli ne preneha hujšati. Vendar vidi, da jo ljubim. Želim si, da bi ženske razumele, da so nam moškim njihova telesa všeč v vseh oblikah in velikostih. Carly je bila bolna tako dolgo časa. Vedno bom raje izbral pridobivanje teže. Brez heca. Resno mislim. Ne naredite problema, kot je bipolarna motnja, še večjega, kot je.«

Navedeni primer je le eden od mnogih, ki jih boste v povezavi s stranskimi vplivi zdravil lahko brali v knjigi, a je za ljudi, ki trpijo za bipolarno motnjo, vendarle izjemnega pomena, da se njihovo stanje s pomočjo zdravil najprej stabilizira do te mere, da bodo ponovno lahko začeli normalno živeti. Bipolarna motnja namreč nikakor 'ni hec'. Poleg glavnih simptomov bipolarne motnje, med katere sodita izmenjujoča se stanja hude depresije in manije, namreč lahko sodijo tudi hipomanija, psihotični simptomi, simptomi preganjavice, intenzivna jeza in razdražljivost, tesnoba, občutek prekomerne količine dražljajev, težave s fokusom, pozornostjo in koncentracijo, samomorilne misli in impulzi, samouničevalno vedenje in hipohondrija.

Na srečo je danes na voljo vedno več zdravil za bipolarno motnjo, že s pravo kombinacijo zdravil pa je mogoče številne potencialne težave stranskih učinkov tudi odpraviti. Še več. Stroka je glede prihodnosti na tem področju tudi optimistična. Nekoč bodo morda kaj lahko odkrili tudi nove načine zdravljenja brez zdravil, pri čemer se največ upov ta hip polaga prav v prihajajoče genske terapije.

Priporočamo!

Ljubiti nekoga z bipolarno motnjo - Julie A. Fast, John D. Preston

Razprava o sočutni, neočitajoči komunikaciji, povezani z učinkovitimi rešitvami za pare ... Ljubiti nekoga z bipolarno motnjo je resnično obvezno branje za kogarkoli v takšni situaciji.

S pomočjo priročnika boste izboljšali vajin odnos in se naučili:

  • prepoznati partnerjeve sprožilce simptomov, da lahko preprečite nove epizode,
  • izboljšati komunikacijo in preprečiti »bipolarne pogovore«,
  • soočati se s partnerjevimi čustvenimi vzponi in padci
  • in spodbujati bližino in povezanost z vašim partnerjem.

Ljubiti nekoga z bipolarno motnjoAli partnerjevi simptomi bipolarne motnje vplivajo na vaš odnos? Vzdrževanje odnosa je že samo po sebi dovolj naporno brez dodatnih izzivov, ki se pojavijo zaradi simptomov bipolarne motnje. Ljubiti nekoga z bipolarno motnjo vam ponuja informacije in nasvete, kako korak za korakom pomagati partnerju pri nadzorovanju razpoloženjskih nihanj in impulzivnih reakcij in tako končno uživati v vajinem odnosu, hkrati pa si vzeti tudi čas zase.

V tem priročniku so pojasnjeni simptomi bipolarne motnje in prikazane strategije, kako jih preprečiti, ter kako se odzvati na njih, ko se enkrat že pojavijo. Ta posodobljena izdaja vključuje tudi nov razdelek o zdravilih, ki jih vaš partner morda jemlje, da boste lažje razumeli stranske učinke in pomagali pri nadzorovanju njegove ali njene bipolarne motnje. Kot partner, ki nudi podporo, si tudi sami zaslužite podporo. S pomočjo tega priročnika bo vajin odnos postal bolj uravnovešen in izpolnjujoč.

Priporočamo