Kako omiliti bolečine med menstruacijo?

Kako omiliti bolečine med menstruacijo? (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
14. 3. 2017

Bolečine med menstruacijo prizadenejo kar 60 odstotkov žensk. Vsaka deseta pa ima tako hude težave, da ji onemogočajo vsakodnevne dejavnosti.

Strokovno bolečine in slabo počutje med menstruacijo ali tik pred njo imenujemo dismenoreja. Poznamo primerno in sekundarno dismenorejo. Pri primarni vzrok za nastanek ni znan, pri sekundarni pa je vzrok v drugem ginekološkem obolenju.

Navadno gre za bolečino v spodnjem delu trebuha. Ta je lahko stalna ali pa kot krči. Bolečina lahko seva tudi v spodnji del hrbta in stegna, spremljajo pa jo lahko glavobol, zaprtje ali driska, slabost, bruhanje ...

Preden posežete po protibolečinskih tabletah, si poskušajte pomagati same. Za začetek spijte več vode, kamiličnega, metinega ali ingverjevega čaja. Voda oz. čaj naj imata telesno temperaturo, pomagala bosta sprostiti zakrčene mišice.

Pomagajo tudi bazilika, cimet, janež in temna melasa. Zato ta živila čim pogosteje vključite v svoj jedilnik. Od prehranskih dodatkov pomagajo dodatki vitamina B1, ribjega olja (oz. omega 3 maščobnih kislin), tudi kalcij, magnezij in vitamin E. Menstrualne bolečine učinkovito olajša tudi akupunktura. Opisane metodo bodo še bolj učinkovite, če jih boste izvajale celoten menstrualni ciklus, ne samo ob pojavu menstruacije. Bolečine olajšata tudi počitek in gretje bolečega predela. Pomagajo pa aktivnosti, ki zmanjšajo stres, kot so joga, masaža, sproščanje ...

Čeprav nam takrat navadno ni do gibanja, zmerno gibanje, ki poskrbi za povečan pretok krvi, bolečine omili. Še posebej primerni so sprehodi, plavanje in kolesarjenje.

Blago primarno dismenorejo pogosto olajšajo tablete proti bolečinam iz skupine nesteroidnih antirevmatikov (NSAID). Svetuje se jemanje že dan pred menstruacijo ali pa takoj ob pojavu, še preden se bolečina razbohoti.

Zaradi bolečih menstruacij obisk ginekologa navadno ni potreben. Obiščite pa ga, če se boleče menstruacije začnejo pozneje v življenju, ob nenavadnih krvavitvah ali izcedku iz nožnice in če bolečina kljub protibolečinskim tabletam ne popusti.