Kako ostati pozitiven med negativnimi ljudmi

8. 5. 2021
Deli
Kako ostati pozitiven med negativnimi ljudmi (foto: Profimedia)
Profimedia

Vsi smo že kdaj bili sredi negativnih ljudi - čas, ki ga preživimo z negativno osebo, vpliva na to, ali se bo negativnost dotaknila tudi nas.

Negativni ljudje so tisti, ki nikoli niso zadovoljni z ničemer. Čez nekaj časa se ta negativnost lahko odraža na nas: naenkrat več ne moremo najti veselja in pozitivne plati v svetu, ki nas obkroža. Sčasoma postanemo manj pozitivni in nehamo delati stvari, ki nam pomagajo ostati dobre volje, kot je na primer redna vadba, poslušanje glasbe, zahajanje na dogodke, ki nas bogatijo in plemenitijo.

Kako torej lahko ostanemo pozitivni v bližini negativnih ljudi, če že moramo preživljati čas z njimi? Obstajajo določene taktike, še posebej, če ste s takimi ljudmi službeno povezani.

1. Zapustite pogovor: če ne morete fizično zapustiti prostora (na primer pisarne), potem se boste morali upreti drugače - povejte svoje mnenje. To ni vedno lahko, a je v tem primeru edina stvar, ki vam je ostala. Preprosto povejte: "Oprostite, ampak vaša nenehna negativnost me ubija, zato negativne komentarje raje obdržite zase."

2. Obkrožite se s stvarmi, ki vam prinašajo dobro voljo: to so lahko družinske slike, pozitivni reki, glasba, ki vas "dvigne." Če je treba, si v službo prinesite slušalke in glasnost nastavite tako, da boste še vedno slišali telefon, zvok odpirajočih se vrat in podobno.

3. Zaposlite si misli in roke: če ste zasedeni z delom, boste imeli manj časa za zaznavanje negativnih vibracij. Če vas bodo negativni sodelavci skušali zmotiti, jim preprosto recite: "Oprostite, trenutno imam veliko dela, ki ga moram pravočasno končati. Zdaj se res ne morem pogovarjati."

4. Ne vpletajte se v dramatične dogodke in govorice - temu se dosledno izogibajte. Manj ko ste vpleteni, manj energije boste posvetili temu. Če vas "pisarniška kraljica govoric" skuša vplesti v svoje spletke, ji preprosto povejte: "Tukaj nisem zato, da obrekujem in širim govorice." Obrnite ji hrbet in odkorakajte stran. Lahko še dodate: "Tukaj sem zaradi dela. Če tema ni povezana s tem, mi je res žal, a nimam časa za obrekovanje." Strogo ločite službo in zasebno življenje, tako negativnim ljudem ne boste dali vzvodov, ki bi jih lahko uporabili proti vam.

5. Skušajte ohraniti pozitiven tok pogovora. Ko se usmeri proti negativnemu, ga skušajte spet spraviti na pozitivno plat. Če vam to ne bo uspelo, se oddaljite, preden negativnost začne vplivati na vaš tok misli.

Morda se te taktike slišijo zelo preprosto, a so nujne, da bi ohranili sebe. Ne pustite se zavesti negativnim sodelavcem ali kolegom - sledite svoji poti, ohranite pozitiven odnos. Negativneže pa - če jih že ne morete spremeniti - preprosto preslišite.

Povzeto po themindsjournal.com

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan