Kako pogosto bi morali umivati, čistiti in prati rjuhe, modrčke, lase in drugo?

Kako pogosto bi morali umivati, čistiti in prati rjuhe, modrčke, lase in drugo? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 11. 2016

Mlade mamice imajo malo časa, a se prav zaradi novega člana družine še posebej trudijo s pospravljanjem in čistočo. No, za lažje življenje imamo za vas pregled, kako pogosto je treba kaj očistiti in umiti.

RJUHE: ENKRAT NA TEDEN
Rjuhe je treba pogosto prati, saj se na njih nabirajo prah, znoj, umazanija in vse, kar izloča naše telo. Posteljnino perite na visokih temperaturah.

AVTO: NA 2–3 TEDNE
Če avto veliko uporabljate in je vaš drugi dom, ga operite enkrat na teden, sicer pa vsake tri tedne. V avtu se zelo hitro nabere presenetljivo veliko umazanije.

PSI: PO POTREBI
Naj bo nos vaš vodnik. Če vaš ljubljenček počasi začenja smrdeti, je čas, da ga umijete. Seveda je vse odvisno tudi od dlake, na primer španjeli so zagotovo bolj umazani kot velike doge s kratko dlako.

KAVBOJKE: PET NOŠENJ BO DOVOLJ
Če vaše kavbojke nimajo madežev, jih lahko mirno nosite teden dni, a vseeno kdaj tudi malo povohajte, ali smrdijo. Med pranjem džins obrnite narobe, da se ne bo prehitro spral.

MODRČEK: OBLEČETE GA LAHKO TRIKRAT, ŠTIRIKRAT
Velja splošno znano pravilo, da med seboj menjate tri ali štiri modrčke in istega nikoli ne nosite dva dni zaporedoma, da se elastika vmes spočije. Če boste modrčke pravilno menjali in za šport uporabljali športne, jih lahko mirno oblečete vsaj štirikrat, razen v res hudi vročini.

VAŠ OBRAZ: VSAK VEČER IN VSAKO JUTRO
Moški in ženske morajo brez izjeme obraz umiti vsaj vsak večer, da preprečijo različna vnetja in mozolje. Če imate mastno kožo, jo obvezno umijte tudi zjutraj.

LASE: VSAK DRUGI DAN
Vsakodnevno umivanje las ni preveč zdravo, saj uniči naravna olja, ki varujejo naše lase in lasišče. Če imate zelo mastne lase, uporabljajte vmes suhi šampon. Umivanje vsak drugi dan je povsem zadostno.

FUGE: ENKRAT NA LETO
Obstaja veliko čistil, namenjenih čiščenju fug, vendar imata enak učinek tudi vodikov peroksid in soda bikarbona. Nanesite malo vodikovega peroksida na fuge in ga vtrite s sirkovo krtačo ali zobno ščetko, da bo učinek vodikovega peroksida boljši. Pustite učinkovati nekaj minut ter očistite površino s sodo bikarbono. Na koncu celotno površino umijte s čisto vodo in vaše ploščice ter fuge bodo videti sveže in nove.

JOGI: DVAKRAT LETNO
Dvakrat na leto jogi temeljito posesajte, madeže pa odstranite z vlažno krpo. Za lažje vzdrževanje si lahko kupite podlago, ki jo je veliko lažje prati.

OKNA: DVAKRAT LETNO
Okna umijte vsaj dvakrat na leto zunaj in znotraj, saj bo tako vaše stanovanje videti veliko bolj urejeno in čisto. Če se je v vogale oken nabralo veliko umazanije, uporabite zobno ščetko ali ščetke. Za čiščenje okvirja se uporablja tudi detergent.

LESENO POHIŠTVO: ENKRAT NA LETO, IN TO DO SIJAJA

PEČICA: VSAKE POL LETA
Vse pečice se ne čistijo same, zato se jih boste morali lotiti vi, in to vsaj dvakrat na leto. Navodila: Pri čiščenju uporabite že znana domača čistila, to so soda bikarbona, kis in limonin sok. Najprej pečico ogrejte na 250 stopinj. V pekač pečice natresite približno pet žličk sode in dodajte liter vode. Postavite v pečico in pustite delovati dobre pol ure. Nato pečico izklopite in počakajte, da se ohladi. Maščoba na notranji strani pečice se bo popolnoma zmehčala. Nato pečico premažite z alkoholnim kisom in pustite še nekaj minut delovati. Potem zmečkajte aluminijasto folijo in pečico zdrgnite. Umazanija bo odstopila in preprosto jo boste lahko odstranili s krpo, ki ste jo namočili v toplo vodo, dodali pa sok ene limone, da odišavite pečico.

PREPROGA: ENKRAT NA LETO, A TAKRAT TEMELJITO

POMIVALNI STROJ: VSAK MESEC
Raje ne dovolite, da se vam v stroju začnejo nabirati plesen in glivice. Stroj umijte vsaj enkrat na mesec, in še to zelo temeljito, da ne bo začel smrdeti.

BLAZINE: NA 3–6 MESECEV
Neka študija je pokazala, da lahko v blazinah živi kar 16 različnih vrst glivic, ki lahko povzročajo resne alergije. Zato je zelo pomembno, da blazine redno čistite, preoblačite in tudi operete.

RAČUNALNIK: PO POTREBI
Imejte v mislih, da na računalniku živi kup bakterij in bacilov, menda kar petkrat več kot na stranišču. In kar 10 odstotkov ljudi nikoli ne očisti svoje tipkovnice.

KUHINJSKO KORITO: VSAK DAN BREZ IZJEME