Kako prekiniti razmerje z narcistično osebo?

Kako prekiniti razmerje z narcistično osebo? (foto: profimedia) profimedia
11. 1. 2020

Težko je prekiniti razmerje s partnerjem, ki ima značilnosti narcistične osebnosti. To ugotavlja psihiatrinja dr. Judith Orloff, sicer avtorica knjige Emotional Freedom (Čustvena svoboda).

Po njenem mnenju so narcisi sposobni partnerja ali partnerko prepričati, da se tako močno zaljubijo vanje, da imajo ob razhodu obupen občutek – zdi se jim, da pri drugemu pustijo velik del svojega srca. Medtem pa bo narcistična osebnost uporabila vsako manipulativno taktiko, ki se je bo spomnila, da bi drugega le prepričala, naj ostane.

Orloffova izpostavlja, da se narcisi na površju zdijo očarljivi, inteligentni in skrbni, vse to pa drugega zvabi nazaj v njegovo okrilje. Ko na novo očarajo in znova pridobijo partnerja ali partnerko, se pokaže njihova prava egoistična narava.

Njihovo življenjsko vodilo se bo vedno glasilo: »Jaz sem na prvem mestu!« Vedno bo šlo samo za njih, vse se bo vrtelo okrog njih. Imajo prenapihnjen občutek samopomembnosti, hlepijo po pozornosti in občudovanju. Lahko so celo zelo intuitivni, a intuicijo uporabljajo zgolj za lastne interese in manipulacijo z drugimi.

Narcistične osebnosti so nevarne, ker nimajo občutka empatije in niso sposobni globoke ljubezni (razen do samih sebe). Svojih dejanj ne razumejo kot nekaj napačnega, niti jih ne obžalujejo. Da bi izvedeli, ali ste v razmerju z narcistično osebnostjo, si odgovorite na naslednja vprašanja:

1. Se oseba vede tako, kot da se ves svet vrti okoli nje?

2. Mu / ji moram dajati nenehne komplimente, da bi pridobil/a njegovo / njeno pozornost ali požel/a odobravanje?

3. Ali govori zaničevalno o mojih čustvih ali interesih?

4. Če se ne strinjam z njegovim / njenim mnenje, postane hladen / hladna in se celo umakne?

Če ste na eno ali dve vprašanji odgovorili pritrdilno, je zelo verjetno, da ste v zvezi z narcistično osebnostjo. Če ste pritrdilno odgovorili na tri ali vse vprašanja, potem to pomeni, da narcistična osebnost močno ogroža vašo čustveno svobodo.

Narcisi so zelo trd oreh. »Tudi če se hoče spremeniti, je napredek s pomočjo terapije omejen. Moj strokovni nasvet se glasi – ne zaljubite se v narcisa ali zabavno iluzijo, ki so vam jo zmožni predstaviti. Sposobnost dajanja in sprejemanja je nujna za intimno razmerje. V takem razmerju boste vi vedno tisti, ki boste čutili čustveno osamljenost,« poudari dr. Judith Orloff.

Prav tako ne pričakujte, da se bo taka oseba ozirala na vašo občutljivost. Skušala bo doseči samo to, da skačete okrog nje in skušate ugoditi njegovim ali njenim željam.

Povzeto po themindsjournal.com

Priporočamo