Kako ravnati, ko imate opravka s klopom? Preverite!

Kako ravnati, ko imate opravka s klopom? Preverite! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
19. 6. 2019

Preventivna zaščita in ravnanje po vbodu.

Pri nas je najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi, lymska borelioza. Letno zboli okoli štiri do pet tisoč ljudi. Druga pomembna bolezen je klopni meningoencefalitis (KME), za katerim vsako leto zboli približ­no 250 ljudi. Gre za nevarni bolezni, ki lahko pustita trajne posledice na zdravju, zato se moramo pred odhodom v naravo zaščititi, da preprečimo vbod.

Preventivna zaščita

Oblecimo primerno obleko, ki naj pokrije čim več kože (dolgi rokavi, dolge hlače, pokrivalo za glavo, škornji). Oblačila naj bodo svetla, da klopa na njih prej opazimo, in iz gladkih materialov, ker se jih težje oprime.

Uporabimo zaščitno sredstvo –​ repelent: zunaj se napršimo z ustreznim repelentom proti klopom. Repelent je sredstvo, ki klope odganja in zmoti njihovo sposobnost za prisesanje. Primerni so repelenti, ki vsebujejo naravne sestavine, npr. naravne piretrine (izvlečki iz rastline bolhač), in repelenti, ki jih ni treba nanašati na kožo, ampak predvsem na oblačila. Z njimi popršimo robove rokavov, nogavice, obutev ter hlačnice od kolen navzdol. Pri manjših otrocih lahko oblačilo najprej napršimo in nato otroka oblečemo. Preverite, koliko časa učinkuje posamezen repelent, in ga po potrebi znova nanesite.

• Hodimo po poteh, in ne skozi visoko travo, podrast in grmovje.

Pregledujmo se, tudi med sprehodom, saj tako lahko opazimo klopa, ki leze po nas. Po prihodu domov pa temeljito preiščimo kožo celega telesa, tudi lasišča, oprhajmo se in si umijmo lase ter operimo oblačila.

• Pregledujmo in redno odstranjujmo klope tudi z domačih živali.

• Cepimo se proti KME.

Kako ravnamo, če 'dobimo klopa'?

Če na koži najdemo prisesanega klopa, ga čim prej odstranimo. S krakoma pincete primemo klopa čim bliže koži in počasi izvlečemo. Poskusimo ga odstraniti v celoti, toda ne bodimo preveč zaskrbljeni, če nam ne uspe izvleči rilčka. Koža se bo na tem mestu malo zagnojila in ga sama izločila. Mesto, kjer je bil klop prisesan, razkužimo z blagim razkužilom in dobro umijemo roke. Odstranjenega klopa uničimo tako, da ga zmečkamo z dvema kamnoma, zažgemo ali splaknemo v stranišče.

Kakšni so simptomi okužb?

• Rdečina na koži je lahko enakomerna, največkrat pa se navzven širi, na sredi pa bledi (kot kolobar). Navad­no nastane na mestu vboda, vendar se lahko pojavi tudi na drugem delu telesa, kjer klop sploh ni bil prisesan. Včasih pa se, kljub okužbi, sploh ne pojavi, bolezen pa se neopazno razvija v nas. Spremembe na koži lahko spremljajo tudi glavobol, utrujenost ter bolečine v mišicah in sklepih, zato bodimo pozorni tudi na to. Vsi našteti simptomi so znaki lymske borelioze. Zdravljenje poteka z antibiotiki in je lahko uspešno, če ga začnemo pravočasno.

• Slabo počutje, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, vročina se običajno pojavijo teden do dva po vbodu okuženega klopa. Težave največkrat niso hude, zdi se, da smo zboleli za nekakšno virozo. Številni bolniki niti ne obiščejo zdravnika, saj se počutje v nekaj dneh izboljša. Toda pozor: gre za zgodnje znake KME. Po začasnem izboljšanju se simptomi ponovijo v mnogo hujši obliki. Oboleli mora v bolnišnico. Bolezen pogosto pusti trajne posledice. Proti KME se je možno cepiti.

Fotografija: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri