Kako se izogniti izgorelosti in stresu? S pomočjo 3 nasvetov!

Kako se izogniti izgorelosti in stresu? S pomočjo 3 nasvetov! (foto: profimedia) profimedia
30. 5. 2017

Skorajda ga ni posameznika, ki ne bi izkusil tako ali drugačno obliko stresa. Včasih je celo tako hudo, da čutimo, da bomo kmalu dobesedno pregoreli. Preverite, kako se lahko temu izognete.

1. V delovni urnik vpišite dva petnajstminutna sprehoda

V rokovnik si vpišite 15-minutni pavzi za sprehod, tako se vam bo zdelo, da gre skorajda za delovno obveznost. Če bi se v tem času kakšen sodelavec rad pogovoril z vami, ga povabite, naj gre z vami. Če je le mogoče, se sprehodite po svežem zraku, če ne, pa po hodnikih in stopnicah stavbe, v kateri delate. Razgibavanje vam bo zbistrilo misli in poživilo telo. Za deovno mizo se boste vrnili sveži in pripravljeni na nove delovne naloge ter izzive.

2. Naspite se!

Ljudje smo si različni tudi glede količine spanca – nekateri potrebujejo 8 ur spanja, drugim zadostuje 6 ali manj ur. Bodite pozorni na to, koliko spanja potrebujete, da lahko normalno funkcionirate tudi brez nujne doze kofeina. Če dejansko potrebujete 8 ur, da bi se dobro počutili in delovali, a v povprečju uspete spati samo 5 ur, potem začnite hoditi 15 minut prej v posteljo. Sčasoma lahko interval podaljšate na pol ure prej, eno uro prej ... Vse dokler ne dosežete svojega optimalnega števila ur spanja. Ko ste dobro spočiti, so vaše misli urnejše in bistrejše. Sprejemate boljše odločitve, vaše delo v službi pa je učinkovitejše.

3. Poskrbite za to, da vsak dan naredite nekaj, kar vas razveseli

Morda to pomeni, da boste pet minut dlje sedeli v avtu, preden se odpravite domov in se v tem času po telefonu pogovorite s prijateljem. Mogoče to pomeni, da boste izbrali bolj zdravo hrano, več telovadili ali brali vaš priljubljen blog. Ne zaključite dneva, ne da bi naredili eno stvar samo zase. Sami sebi morate biti na prvem mestu – začutili boste, da se življenje ne vrti samo okrog kariere. To samozavedanje se bo »preselilo« tudi na vaše delovno področje. Imeli boste več samozaupanja, kar bo med sodelavci poželo spoštovanje. ent and driven, which bosses admire and respect.

In zapomnite si: če ne skrbite zase, se tako doma kot v službi ne boste mogli dobro odrezati. Podarite si svobodo in zadihajte!

Povzeto po psychologytoday.com