Nerazrešene travme: Pri ženskah in moških se odražajo na različne načine (in vsekakor vplivajo na kakovost življenja)

29. 1. 2023
Deli
Nerazrešene travme: Pri ženskah in moških se odražajo na različne načine (in vsekakor vplivajo na kakovost življenja) (foto: Profimedia)
Profimedia

To so najpogostejši simptomi: izolacija, odmaknjenost od bližnjih, občutki tesnobe in depresija.

Ko se v vaši podzavesti nahaja nerazrešena travma, ima to lahko uničujoče učinke.

Najpogostejši simptomi nerazrešene travme vključujejo izolacijo, odmaknjenost od bližnjih, občutke tesnobe in depresijo. 

Po drugi strani se nerazrešena travma lahko kaže v ekstremnem vedenju, kot so odrivanje ljudi stran od sebe, zlorabljanje substanc ali agresivno vedenje.

Vsi omenjeni simptomi poškodujejo naš odnos do sebe in drugih.

Če travme ne razrešimo, se je vse težje odpreti drugim in vzpostaviti ljubeče odnose, polne zaupanja. Nemogoče je, da bi napredovali in rasli, če vas omejuje pretekla bolečina.

V nekaterih primerih bolečina, povezana s travmo, postane tako intenzivna, da privede do čustvene razdalje med partnerjema in celo depolariziranega odnosa. To v partnerjih vzbudi občutke jeze, negotovosti, krivde in strahu.

Kako se nerazrešene travme odražajo na ŽENSKI energiji?

Ženska, ki ima nerazrešene travme, se bo osredotočila na zaščito pred zunanjim svetom. Želela se bo obvarovati pred ponovno bolečino in pogosto se zgodi, da zaradi tega razvije "moški ščit", zaradi katerega se ne zmore popolnoma predati odnosu z moškim.

Ženska lahko znotraj razmerja zaradi nerazrešene travme postane pretirano kritična, zaprta in razdražljiva. Pogosto je opaziti čustveno oddaljenost ter pomanjkanje zaupanja.

Kako se nerazrešene travme odražajo na MOŠKI energiji?

Za razliko od ženske se moški želi zaščititi pred lastnimi občutki. Pred nadaljno bolečino se bo želel obvarovati tako, da bo skušal potlačiti vsa svoja neprijetna čustva.

V razmerju je moški z nerazrešeno travmo hladen, čustveno odmaknjen, negotov, celo agresiven. Značilno je, da je pretirano samostojen, celo egoističen, obenem pa je v odnosu izjemno težko odprt in ranljiv.

Ni treba, da bi vaša preteklost definirala vašo prihodnost. Nikoli ni prepozno, da se lotite razreševanja travme in si omogočite odnose, polne ljubezni, sočutja in razumevanja.

Prirejeno po: The Queen Kollective

Preberite več na Sensa.si