Kako se pri rezanju in praženju čebule izogniti solzenju oči? Tukaj je odgovor!

15. 8. 2024
Deli
Kako se pri rezanju in praženju čebule izogniti solzenju oči? Tukaj je odgovor! (foto: Profimedia)
Profimedia

Rezenje in praženje čebule je osnovna kuharska veščina. Čebula je namreč temelj za veliko okusnih jedi.

 Vendar pa je lahko solzenje oči med tem postopkom precej nadležno. Na srečo obstaja več preizkušenih načinov, kako se izogniti solzenju oči, da bo rezanje čebule prijetnejše in niti malo nadležno opravilo. 

Čebula vsebuje žveplove spojine, ki se sprostijo, ko prerežemo čebulo. Te spojine reagirajo z encimi v čebuli in tvorijo plin, ki se dvigne v zrak in pride v stik z našimi očmi. Ko ta plin pride v stik z očmi, se pretvori v žveplovo kislino, ki draži oči in povzroči solzenje.

Nasveti za preprečevanje solzenja oči

Pred rezanjem čebulo postavite v hladilnik za 30 minut. Hladna čebula sprosti manj plina, kar zmanjša draženje oči. Za rezanje uporabite oster nož, saj ta zmanjša poškodbe celic čebule, zato pa se manj sproščajo žveplove spojine.

Preberite še: Tanja Žagar pokazala svojo hišo na morju, samo poglejte si jo, res je nekaj izjemnega

Čebulo lahko režete pod tekočo vodo ali blizu posode z vodo, saj ta pomaga "ujeti" in razpršiti pline, preden ti dosežejo vaše oči. Naslednja možnost je, da uporabite zaščitna ali plavalna očala - tako bodo oči pokrite oziroma zaščitene, kar je še posebej uporabno, če režete večjo količino čebule.

Praženje čebule je prav tako lahko izziv, vendar obstajajo triki, ki vam lahko pomagajo. Pražite jo na nizki temperaturi, saj to pomaga postopoma sprostiti sladkorje in žveplove spojine, ne da bi povzročilo intenzivno solzenje. Dodajte sol -takoj po začetku praženja dodajte malo soli. Sol pomaga pri odvajanju vlage iz čebule, kar zmanjšuje sproščanje dražilnih plinov. Dobro prezračujte kuhinjo, odprite okna ali vklopite napo, da se plini hitro razpršijo.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec