Marsikdo si za zajtrk rad privošči svež kruh s kakšnim namazom ali s salamo, sirom ...
Ob delovnih dneh zjutraj običajno nimamo časa, da bi odhiteli po svež kruh, ki najbolj tekne. Običajno ga kupimo kakšen dan prej in ga imamo za nekaj dni na zalogi. Številni ga ob tem shranjujejo v vrečkah, a se rado zgodi, da se kruh dokaj hitro pokvari.
Ob tem je treba povedati, da gre za živilo, ki hitro izgubi svežino, k njegovemu kvarjenju pa pripomorejo še drugi dejavniki, kot so:
- vrsta kruha
- shranjevanje kruha
- dejavniki okolja (temperatura, vlaga ...)
Dobro je vedeti, da res ni najbolje, če kruh pustite na kuhinjskem pultu, v predalu ali pa v posebnem zabojniku za kruh - še posebej, če je ta v plastični vrečki. Tak kruh se bo hitro izsušil, v zabojniku pa obstaja možnost, da se razvije plesen.
V primeru, da uporabljate vrečko, izberite papirnato ali pa kruh ovijte v kuhinjsko krpo. Najboljša rešitev, čeprav se vam morda zdi nenavadna, pa je, da kruh shranite v zamrzovalniku, piše krstarica.com. Tako boste vedno imeli svež hlebec, ki ga lahko odmrznete na dva načina:
1. Če ga potrebujete takoj, zamrznjen kruh vzemite iz zamrzovalnika, ga zavijte v aluminijasto folijo in pogrejte v pečici.
2. Če želite imeti svež kruh zjutraj, ga zvečer vzemite iz zamrzovalnika in položite na čisto kuhinjsko krpo, da se počasi odtali čez noč. Zjutraj bo okus enak, kot da ste ga pravkar kupili v pekarni. Dober tek!