Kako ubiti jajce, ne da bi v posodo padli tudi drobci lupine

21. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Kako ubiti jajce, ne da bi v posodo padli tudi drobci lupine (foto: profimedia)
profimedia

Marsikdo se s strahom ustavi pred ponvijo ali skledo ter razmišlja, ali mi bo tokrat uspelo ubiti jajce tako, da mu ne bo treba loviti drobcev lupine iz beljaka.

Vprašanje, kaj počne narobe, je povsem upravičeno. Večina namreč ubije jajce ob robu sklede ali ponve, s čimer precej zdrobijo lupino in povečajo možnost, da kak drobec pade navzdol. Rešitev je preprosta: udarite z jajcem po ravnem kuhinjskem pultu in lupina se bo lepo razpočila. Ta metoda sicer ni popolna in tu in tam se vam lahko zalomi, a vrhunski kuharski mojstri prisegajo na to tehniko. V nadaljevanju bomo razložili zakaj.

Ameriška statistika kaže, da dobra polovica Američanov ubije jajce na »napačen« način (v resnici ni napačnega načina, a bomo uporabili to besedno zvezo zaradi lažjega razumevanja vsebine). Po rezultatih ankete med tisoč vprašanih jih 57 odstotkov udari jajce po robu sklede ali ponve (torej narobe), 23 odstotkov pa jih lomi lupino z udarcem po kuhinjskem pultu (na pravilen način). Zanimivo je, da mlajši od 30 let mnogo pogosteje uporabljajo kuhinjski pult.

Zakaj je kuhinjski pult bolj primeren?

Na testiranjih se je najbolj izkazal, poleg tega ga priporočajo v znanih kuhinjah, za to metodo pa stojijo tudi cenjeni kuharski mojstri. Preberite si zakaj.

  • Ostri rob sklede ali ponve dejansko potisne lupino v jajce, kar veča tveganje, da bodo drobci lupine padli v posodo.
  • Lomljenje jajca nad skledo ali ponvijo veča verjetnost, da bo zdrobljena lupina padla neposredno v posodo.
  • Pri udarcu na oster rob se prebije tako lupina kot notranja membrana, kar uniči neke vrste varnostno mrežo, ki sicer lovi zlomljene koščke. Ob udarcu na ravno površino ostane membrana nedotaknjena in se je ohlapni delčki lupine oprimejo.

To metodo zagovarja tudi kuharski mojster Frank Proto z Inštituta za kulinarično izobraževanje. »Ko udarite po robu sklede, tvegate, da bodo v posodo padli tudi mikro drobci lupine,« je zatrdil in kot alternativo predlagal trkanje jajca ob jajce.

Seveda so tudi mojstri, kot je na primer sloviti Gordon Ramsay, ki izzivajo nevarnost in praznijo jajca na robu lonca z eno roko. Njemu in njemu podobnim to uspeva in so dovolj samozavestni, da si izmišljajo različne načine za ubijanje jajc. Vam tega ni treba in ne bo konec sveta, če se ne boste držali priporočenih metod. Če pa se pogosto mučite s koščki lupine v posodi, le poskusite in udarite z jajcem po ravni površini. 

Za manj spretne od Gordona Ramsaya je bolj poučen naslednji posnetek.

Vir: Life

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju