Kako vključiti spolnost v agendo, ne da bi ubili romantiko?

Kako vključiti spolnost v agendo, ne da bi ubili romantiko? (foto: profimedia) profimedia
12. 6. 2018

Ko se ljubezensko razmerje ustali, prevzameta nadzor nad skupnim življenjem besedi koledar in urnik. Ne zvenita ravno privlačno in ne speljujeta misli na intimnost, a resnica je kruta – živimo v poslovno zahtevnem okolju in v hitrem ritmu. In če na urnik ne bomo vpisali tudi spolnosti, se bomo kmalu znašli v celibatu.

Nekaterim se bo misel o rezervaciji termina za spolne užitke uprla, a naj vas potolažimo. To ni nič novega, navsezadnje to počnemo vsi. Že dolgo. Pravzaprav odkar se videvamo. Ali drugače: zmenek ni nič drugega kot načrtovana spolna akcija. Partnerja povabimo na večerjo in upamo, da se bo snidenje končalo s posteljnimi užitki.

Ljudje večinoma nehamo načrtovati romantične noči, ko postanemo preveč sproščeni in drug drugega jemljemo za samoumevnega. Življenje v dvoje pomeni, da je partner vedno na dosegu roke, ko nas zagrabi strast. Ta stalnost ima tudi slabo plat: zavedanje, da nam bo nekdo vedno na voljo, spremeni naše obnašanje in ročico medsebojnega odnosa premaknemo v nižjo prestavo. Ko se pojavijo možnosti za koristno mreženje, družinske obveznosti in zabavno druženje s prijatelji, zlahka rečemo seveda in pritrdimo vsemu, kar nam prečka pot, pozabimo pa na čas, ki naj bi si ga delili s partnerjem.

Medtem ko je tolikšno zaupanje osnova dolgotrajnega partnerskega odnosa, si ljubezensko razmerje zasluži večji vložek, kot je len, utečen spolni akt pred spanjem ali jutranji klepet ob kavici, ko se pripravljata za odhod na delo. Vpišite si na urnik čas za intimne igre, pripravite romantičen večer v restavraciji in hotelu, ali intimen večer med domačimi zidovi, s čimer boste partnerju pokazali, da je uvrščen visoko na vaši prednostni lestvici.

Preberite si nekaj namigov, kako to naredite.

Pogovorite se

Pogovora na temo na urnik bova morala vpisati tudi spolnost se lotite rahločutno, saj bi partnerja z grobim vprašanjem Misliš, da premalo seksava? potisnili v obrambni položaj. Strokovnjaki priporočajo, da si oprtate krivdo na svoja pleča: »Hej ljubezen mojega življenja, ob delovnih obveznostih in nekaj drugih nadležnih malenkostih si nisem vzel/a dovolj časa zate. Oprosti. Si lahko zame rezerviraš sobotni večer, da te povabim na večerjo? Pravzaprav bi lahko bile sobote najin dan v tednu, ne glede na noro življenje in obveznosti, ki naju stiskajo za vrat. Ljubim te. Mimogrede, danes si videti čudovito.« Lahkotni slog je zelo učinkovit.

Zapišite si

Se še spomnite začetnega obdobja vajine zveze? Partnerju ste poslali sporočilo z vprašanjem, ali si lahko prihodnji teden vzame čas za skupno večerjo. Najbrž ste si to tudi zapisali na koledarček, saj niste želeli po pomoti spregledati zmenka in izpasti kot bedak.

V zvezi, ki je prešla v resno obdobje, vam seveda ni treba poslati dobesednega vabila za intimni večer. Čas za vaju pa vseeno vključite v tedenski urnik, in sicer še preden si naložite preveč drugih obveznosti. Na začetku tedna izberita dan, ki bosta oba prosta in ga prekrstita v večer za zmenek. Lahko mu dodata tudi kakšno temo, povezano s posebnimi značilnostmi vajinega razmerja, da ne bi sčasoma postalo preveč enolično.

Opomba na koledarčku večer za zmenek ima več prednosti. Svoje poslovne in družinske obveznosti boste načrtovali ob zmenku in se mu prilagodili. Povrhu ima še psihološki dodatek. Nobeden od vaju ne bo zmenka odpovedal, istočasno pa začrtani dan stopnjuje pričakovanje in napetost. Saj veste, predigra se začne še preden zlezete med rjuhe.

Sprejmite princip mnogostranski

Mnogostranski ljudje živijo po googlovem koledarju. Razporejanje časa je zanesljivo bolj zahtevno in napeto, ko imate več partnerjev, obstaja celo aplikacija, ki vam pomaga sestaviti življenje in spolne užitke, ki ga spremljajo. Lahko ste povsem monogamna oseba in zavračate misel na več partnerjev, a četudi ste v monogamnem razmerju, se lahko kaj naučite iz izkušenj poligamnega načina življenja.

Drži, spite in ljubite samo eno osebo, imate pa nadrejenega, ki pritiska na vas, sodelavca, ki bi rad poklepetal z vami ob pivu, družino, ki težko čaka na vaš obisk, ali samskega prijatelja, ki na sobotni večer računa na vašo pomoč pri iskanju ženske družbe.

Ko gre za načrtovanje, smo vsi veliko bolj mnogostranski, kot si mislimo. Partner se morda počuti zapostavljenega, mogoče jo celo stiska ljubosumje zaradi drugih, ki vam jemljejo čas, pa čeprav ga ne varate. Bodite pozorni in prepoznajte, kdaj jo šlo vse čez mejo. In bolje načrtujte. Partnerki razblinite škodljive misli tako, da občasno potožite nad tistimi, ki vam kradejo dragoceni čas. Poskusite takole: »Šef me spravlja ob pamet in zadnje čase so prijatelji precej nadležni. Ti lahko skuham večerjo v torek zvečer? Izklopila bova vse telefone in se posvetila le drug drugemu. S tabo najbolj uživam v spolnosti. Sem ti to že povedal? Pa še to: nikoli prej nisem tako užival v intelektualnem klepetu po seksu, kot uživam s tabo. Si seksualna boginja in genialka.«

Laskanje je vedno učinkovito.

Vir: GQ