Kako z govorico telesa postati bolj samozavesten: TO je 5 preprostih korakov do cilja!

Kako z govorico telesa postati bolj samozavesten: TO je 5 preprostih korakov do cilja! (foto: Foto: Shutterstock Shutterstock) Foto: Shutterstock Shutterstock
Vir: Story
1. 10. 2022

Govorica telesa igra veliko vlogo pri tem, kako nas zaznavajo drugi – ali nas vidijo kot samozavestne ali negotove – hkrati pa drža našega telesa vpliva tudi na to, kako se počutimo v sebi. Poglejmo si, kako lahko z uporabo svojega telesa postanemo bolj samozavestni (tako navidezno kot tudi resnično).

1. Počasnejši gibi

Nagli in sunkoviti gibi se lahko navzven kažejo na živčnost in negotovost. Če želite delovati bolj samozavestni, umirite svoje gibe in stvari delajte počasi, premišljeno ter odločno. Drugi bodo to zaznali kot znak, da veste, kaj delate, in da vam lahko zaupajo.

2. Očesni stik, ko je to smiselno

V interakciji z drugimi nočemo vzpostaviti nepretrganega, strmečega očesnega stika, saj lahko drugi osebi postane neprijetno. Prav tako pa lahko izogibanje očesnemu stiku pokaže na negotovost, sram, nezaupanje ali nizko samozavest. V pogovoru je treba zato ubrati srednjo pot – vzpostaviti očesni stik v ključnih trenutkih, ko želimo sporočiti nekaj pomembnega ali zaupnega, hkrati pa ta stik vsake toliko tudi pretrgati, da ne postane preveč intenziven in neprijeten za drugo osebo.

3. Poze moči

Študija iz leta 2020 je pokazala, da nam lahko določene telesne drže pomagajo pri izboljšanju naše samozavesti. Takšna je na primer poza super junaka – stopala razmaknjena v širini ramen, roke na bokih, odprt prsni koš in visoko dvignjena glava. Druga možnost je ta, da roke namesto ob boke postavimo za glavo (podobno, kot bi se sončili na plaži). Pozitivne učinke lahko začutimo že po eni do dveh minutah držanja takšne poze – lahko jih uporabimo pred pomembnimi situacijami, da si povečamo energijo in samozavest.

4. Bodite pozorni na svojo hojo

Velikost naših korakov lahko izda, kako (ne)samozavestni smo. Majhni in hitri koraki lahko izkazujejo pomanjkanje samozavesti, medtem ko večji, počasni in premišljeni koraki kažejo na odločnost in samozavest (navezujoč se na prvo točko).

5. Pokažite svoje roke

Geste so lahko zelo močen način izražanja odločnosti in samozavesti. Ko pogledamo javne govorce, lahko vidimo, da svojih rok ne tiščijo v žepe ali skrivajo za svojim hrbtom, temveč jih aktivno uporabljajo pri govoru ali pa jih mirno ohranjajo na vidnih mestih. Če ste pozorni na to, kaj počnete s svojimi rokami, lahko posledično izpadete veliko bolj samozavestni.

Vir: Www.Sensa.Si // Fotografije: Fotografija: Shutterstock

Nova Story že v prodaji

Story