Kakšna je razlika med božično in novoletno jelko?

30. 12. 2023
Deli
Kakšna je razlika med božično in novoletno jelko? (foto: Profimedia)
Profimedia

Božična jelka in novoletna jelka sta običajno enaka drevesa, ki se uporabljata med prazničnim obdobjem, vendar obstajajo nekatere razlike v tradiciji in okraskih, ki jih ljudje povezujejo s temi drevesi. 

Čas postavitve: Božična jelka se tradicionalno postavi in okrasi v času božiča, pogosto nekaj dni pred božičem in ostane postavljena nekaj tednov po božiču. Novoletna jelka pa se postavlja v času novega leta in ostane okrašena nekaj tednov po začetku novega leta.

Okrasitev: Okraski, ki se uporabljajo za božično jelko, so pogosto povezani z božično tematiko, kot so angeli, zvezde, kroglice, lučke in drugi božični simboli. Za novoletno jelko so okraski običajno bolj osredotočeni na novoletno tematiko, kot so bleščeče kroglice, trakovi, šampanjec in drugi okraski, ki simbolizirajo praznovanje novega leta.

Profimedia

Pomen: Božična jelka je tradicionalno simbol božiča in predstavlja simbol življenja ter večne ljubezni. Uporablja se kot del božične tradicije. Novoletna jelka pa simbolizira svež začetek, novo priložnost in praznovanje novega leta. Ljudje pogosto uporabljajo novoletno jelko kot del praznovanja silvestrovanja.

PREBERITE ŠE:

Kljub tem razlikam pa se v mnogih kulturah obe vrsti jelk uporabljata med celotnim prazničnim obdobjem, in včasih ljudje uporabljajo izraze "božična jelka" in "novoletna jelka" izmenično. Razlike so bolj v poudarkih na določenih okraskih in simboliki, kot pa v samih drevesih.  

Profimedia

Zgodovina božične jelke sega globoko v preteklost in ima korenine v različnih kulturah. Tradicija okraševanja jelke med božičnim časom je povezana z različnimi običaji in simboliko. Paganizem in stare kulture: Obred obiranja zelenja in okraševanja je bil prisoten že v mnogih poganskih kulturah pred prihodom krščanstva. Rimska tradicija je vključevala okraševanje zelenih vej in dreves v času zimskega solsticija, kar je bil obred v čast soncu.

Krščanska tradicija: Prva omemba okraševanja božične jelke v krščanskem kontekstu sega v 16. stoletje v Nemčiji. Obstaja legenda o Martinu Luthru, ki naj bi prvi okrasil jelko s svečami, navdihnjen z zvezdnim nebom. 17. in 18. stoletje: tradicija okraševanja jelke se je postopoma širila po Evropi, predvsem v aristokratskih krogih. Okraski so vključevali pisan papir, jabolka, oreščke, sladkarije in druge naravne materiale.

Profimedia

19. stoletje: V Viktorijanskem obdobju se je tradicija še bolj uveljavila. Okraski so postajali bolj umetniški, s steklenimi kroglicami, angelskimi figurami in drugimi okraski. 20. stoletje: Z globalizacijo so se tradicije okraševanja jelke širile po vsem svetu. Plastične in umetne jelke so postale bolj priljubljene, saj so bolj trajnostne in praktične.

Božični okraski, vključno z okrašeno božično jelko, imajo različne simbole in pomen v različnih kulturah: Lučke: Simbolizirajo luč v temi, pogosto povezano z verskim pomenom božiča. Kroglice: Predstavljajo sadje drevesa življenja ali jabolko znanja v biblijski zgodbi o Adamu in Evi. Sveče: Simbolizirajo upanje in ponovno rojstvo. Angeli: Prikazujejo angelsko obzorje, kjer so angeli oznanili rojstvo Jezusa. Vence: So simbol večnosti in enotnosti.   

BONUS VIDEO: Čudodelčeva čustva, spomini in nepozabni trenutki: kako je Matjaž Kek Slovencem vrnil vero v nogomet.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ