Kakšni so znaki sindroma strtega srca in kako ga zdravimo

Kakšni so znaki sindroma strtega srca in kako ga zdravimo (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 7. 2015

Srce je motor našega življenja in simbol ljubezni. Lahko ga vrže iz ritma, lahko se zlomi, lahko ga čutimo v grlu.

Če trpi duša, trpi tudi srce. Srca ne vidimo zaman kot prostor, kjer so doma naša čustva. Vsakemu se je že kdaj zaradi skrbi zdelo, da ima težko srce, ali pa se je počutil, kot da bi ga kdo pomečkal. Po hudo obremenjujočih položajih, kot je izguba ljubljenega človeka, se lahko celo zlomi. To potrjujejo tudi psihologi kardiologi: čustveni stres, strahovi in depresije so za srce bolj nevarni od cigaret.

V telesu v takih primerih naraste število stresnih hormonov, občutno pa se poviša tudi krvni tlak. Namesto da bi se človek sprostil, se ga poloti panika. Telo izloči še več adrenalina, srce utripa še hitreje. Prizadeti težko pride do sape, v prsih čuti močno bolečino in pa smrtni strah – simptome, podobne srčnemu infarktu. V takem primeru je treba takoj poklicati nujno medicinsko pomoč.

Vendar pa preiskava ne pokaže vedno suma na infarkt. Če ni videti zaprtih žil, specialist posumi na sindrom strtega srca. Na ultrazvočni sliki se lahko to stanje prepozna po razvlečeni srčni konici, ki se skorajda ne premika. Zaradi stresnih hormonov so koronarne arterije zožene, kar pri pravem infarktu preprečuje, da bi kri pravilno krožila po telesu. Stanje se zdravi s tako imenovanimi beta blokatorji, pacient dobi sredstvo za pomiritev in nekaj dni ostane na opazovanju v bolnišnici.

Dolgoročno se 'zlomljeno srce' zdravi z ljubečo pozornostjo, družabnimi stiki in podporo prijateljev ali psihoterapevtov.

Preberite še, kaj se skriva za posameznimi znaki težav s srcem in kdaj so nevarni, na Aktivni.si

Priporočamo