Kečap, majoneza, tatarske omake so ene izmed najljubših omak, brez katerih si marsikdo ne zna predstavljati številnih jedi, kot so burgerji, pice, pomfrit, sendviči. A čeprav so zelo mamljivega okusa, jih ne odlikuje posebno dobra sestava, saj so polne sladkorja, soli, nasičenih maščob in ojačevalcev okusa.
Kečap
Kečap je priljubljen po vsem svetu, vendar pogosto vsebuje velike količine sladkorja in soli. Na 100 gramov izdelka lahko vsebnost sladkorja doseže do 20-30%, kar poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, debelost in bolezni srca. Tudi visoka vsebnost soli lahko prispeva k visokemu krvnemu tlaku.
Majoneza
Ta priljubljena omaka je pripravljena iz jajc, olja, kisa in gorčice. Je bogat z nenasičenimi maščobami, a je tudi zelo kaloričen – na 100 gramov ima kar 600 do 700 kalorij! Komercialne različice pogosto vsebujejo rafinirana rastlinska olja, ki lahko vsebujejo transmaščobe, povezane s povečanim tveganjem za bolezni srca.
Tatarska omaka
Tatar je narejen na osnovi majoneze, z dodatkom gorčice, kislih kumaric in začimb. Čeprav vsebuje manj sladkorja kot kečap, je bogat z maščobami in kalorijami, ki lahko negativno vplivajo na zdravje srca in prispevajo k debelosti, če jih uživamo v velikih količinah.
Katera omaka je torej najmanj zdrava?
Med tremi omakami – kečapom, majonezo in tatarsko - je po mnenju prehranskih strokovnjakov najbolj nezdrava omaka kečap zaradi visoke vsebnosti sladkorja in soli.
Naj na tem mestu poudarimo, da to ne pomeni, da sta majoneza in tatarski nujno zdravi omaki, sta pa boljša izbira kot kečap. Vendar pa lahko vsako od teh omak jeste, če ste pri tem zmerni. Če pazimo na količino, ki jo zaužijemo, nobena od teh omak ne bi smela povzročati zdravstvenih težav.
- Preberite si tudi: Tako so naše babice same doma delale kislo mleko. Potrebujete le 3 sestavine