Katere knjige bodo to poletje prebirali znani Slovenci in Slovenke?

Klemen Bunderla (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lea
6. 7. 2016

Poletje je veliko več kot le obisk obalnih mest in razvajanje z morsko hrano. Številnim, tudi zvezdnikom, poletje namreč pomeni trenutke, ko se lahko v miru zleknejo v sence drevesnih krošenj in v roke primejo svoje najljubše knjižne avtorje. Tokrat smo na uredništvu med znanimi preverili, ali bo tudi njihove prihodnje mesece bogatila domišljija knjižnih uspešnic.

  • Klemen Bunderla, radijec in televizijec

"Čaka me nekaj strokovne literature o medijih, radiu in o glasu, tako da nekaj branja bo. Sicer pa priznam, da nerad berem, za kar mi je kar malce žal. Rad bi rad bral! Vendar so mi v osnovni šoli  branje malce priskutili, ker mi res ni šlo od rok. Mislili so, da imam disleksijo. Zdaj pa me poglejte ... v resnici berem za denar. (smeh) Kljub temu pa sem se moral kar prisiliti, da sem se popravil. No, lani sem prebral dva zgodovinska romana o drugi svetovni vojni, veliko več pa se na letni ravni pri meni ne zgodi."

  • Alenka Arko, televizijska voditeljica

"V resnici imam najraje literaturo, ki ima v sebi vsaj malo humorja. Prav zato so mi blizu Čehi, na primer Josef Škvorecky. Obožujem Isaaca Bashevisa Singerja, Eliasa Canettija ... čeprav to ni ravno komična literatura. V zadnjem času pa Amosa Oza,  še  posebej Zgodbo o ljubezni in temnini, ampak kot rečeno, izpustila sem  še vsaj deset avtorjev, ki bi jih lahko uvrstila med meni najljubše in pomembne."

  • Ivjana Banič, radijka

"Včasih – torej pred Vilo – sem brala tri knjige hkrati. Vedno. Katero sem dvignila pod nos, pa je bilo odvisno od trenutnega razpoloženja, ampak v mesecu dni sem prebrala vse tri. Zdaj tri strani ene knjige berem mesec dni. Malce pretiravam, ampak časovno je za zdaj res težko. Zagrizla sem se v knjigo o marketingu, saj pripravljam dva nova projekta, pri katerih mi bo dodatno znanje prav prišlo. Prav včeraj sem si sicer kupila knjigo o starševstvu in vrednotah, ki jih je treba privzgojiti otroku. Sicer nisem navdušena nad knjigami v slogu "v petih korakih do sreče/denarja/ljubezni/popolnega starša/postave", vendar gre za avtorja, ki je na področju psihologije zelo priznan. Upam, da mi jo uspe prebrati, preden se Vila odseli na svoje (smeh)."

  • Janez Usenik, televizijski novinar

"Zelo rad berem knjige, najbolj všeč pa so mi tiste, ki so po formi preproste. V resnici tako preproste, da jih imamo za 'šundr literaturo', hkrati pa nosijo v sebi ali v humorju ali v nečem drugem eno izredno močno sporočilo. To mi je bilo vedno všeč. Zelo cenim visoko umetnost, saj ta išče nove poti, je sanjava, je prihodnost, drznost, ... Vendar so mi obenem všeč tudi stvari, ki znajo pritegniti človeka s tržnice in mu dati nekaj lepega."

  • Eva Černe, glasbenica

"Že od nekdaj rada berem. Moja babi je bila knjižničarka, zato se mi zdi, da imam to malo po njej. V resnici mi je nekaj najboljšega, ko lahko na morju preberem kakšno knjigo v senčki dreves, in mislim, da bom to letos brez dvoma doživela, vsaj za en dan. Najraje sicer prebiram kriminalke, na primer Agatho Christie imam zelo rada."