Katja Kogej s sladkimi recepti z vrtnicami

Če so vas recepti navdušili, lahko knjigo naročite v trgovini Katje Kogej Zale & Pepe v Eda centru v Novi Gorici in izveste vse skrivnosti o pripravi jedi s to imenitno rožo.  (foto: Anja Korenč, Feruccio Carassale, Mateja Pelikan) Anja Korenč, Feruccio Carassale, Mateja Pelikan
Vir: Jana
5. 7. 2017

Etnologinja, vodja Goriškega društva ljubiteljev vrtnic, študentka naturopatije, someljejka 3. stopnje, vse to se skriva v nežni in predani Katji Kogej.

Letošnja številna praznovanja 70. obletnice začetka izgradnje Nove Gorice je Katja obogatila s prav posebnim prispevkom – s knjigo Sladki recepti z vrtnicami, ki jo je poklonila svojemu mestu Novi Gorici.

V njej je skupaj s hčerko Vido Rojšek in Anjo Korenč, ki je za knjigo prispevala fotografije, prepletla stare in preizkušene jedi z razkošno in neštetokrat opevano kraljico rož – vrtnico, odkrijemo pa tudi nove kombinacije. To ni naključje, kajti Nova Gorica je mesto vrt­nic in si je to rožo izbrala kot simbol svojega grba. Ta knjiga pa ni prvo literarno srečanje Katje Kogej z vrtnico, saj je že leta 2008 uredila knjigo receptov Z okusom vrtnic.

»V mestu vrtnic sem živela skoraj 50 let in z Novo Gorico še vedno živo čutim. Leto za letom pridobiva več rožnih nasadov, svoj pečat ji daje tudi vsakoletni festival vrtnic. Ponosna sem, da je zbirka starinskih vrtnic burbonk na Kostanjevici, za katero skrbi Goriško društvo ljubiteljev vrtnic, postala očarljiva atrakcija za domače in tuje obiskovalce. In kar je najlepše, Novogoričani si želijo še več vrtnic v mestu in vedno raje jih imajo,« zapiše Katja v knjigi Sladki recepti z vrtnicami.

Vrtnica je ena Katjinih ljubezni. Bolj kot vrt­narski vidik jo zanima vse drugo, povezano z njo; simbolika, pojavnost, umetnost (še posebej slikarstvo, poezija, glasba), bolj kot kozmetični jo pritegnejo blagodejni in zdravilni učinki vrtnice na telo, še zlasti za dušo.

Je vdana zbirateljica neodvisnega strokovnega gradiva o adaptogenih in antimutagenih učinkih damaščanske vrtnice, zato ni naključje, da na Šoli za evolutivno naturopatijo v Novi Gorici prav sedaj pripravlja diplomsko nalogo na temo Vrtnica v naturopatski obravnavi menopavze, ki jo bo zagovarjala novembra v Bruslju. Zanimajo pa jo tudi kombinacije vrtnic in vina, ki je tudi njena ljubezen. Za te poletne mesece nam je pripravila tri preproste recepte, ki vam bodo popestrili poletne trenutke v senci. V načrtu ima tudi slane recepte z vrtnicami, posvetila pa se bo tudi češnjam.

sladice

Sladoledne lučke s svežim sadjem in vrtničnim sirupom

Na vroč poletni dan ni slajšega užitka od doma narejenih sladolednih lučk. Kombinacija kremastega quarka in svežega sadja z vrtnicami je lahka in osvežilna. Quark je rahlo kiselkast, gladek mlečni izdelek, ki pa ni ne jogurt ne skuta. Vsebuje malo maščob in nima laktoze, zato je zelo lahko prebavljiv. Namesto quarka lahko uporabimo tudi grški jogurt, vendar bodo lučke malo bolj kiselkaste. Lahko uporabimo tudi katerokoli sveže sadje, saj se vrtnični sirup zelo lepo poda k sadnim okusom. Izbrali sva jagode in maline, saj se nama zdi kombinacija z vrtnicami zmagovalna.

  • 300 g malin
  • 300 g jagod
  • 1 žlica limoninega soka
  • 6 žlic vrtničnega sirupa
  • ščepec vanilje v prahu
  • 500 g quarka ali grškega jogurta

1 Z vilicami pretlačimo maline in jagode ter dodamo 4 žlice vrtničnega sirupa, limonin sok ter v vsak modelček za lučke vlijemo zmes do polovice.

2 V drugi posodi zmešamo quark, 2 žlici vrtničnega sirupa in ščepec vanilje ter kremo dodamo k sadni mešanici v modelčke, ki jih za nekaj ur ali čez noč postavimo v zamrzovalnik.

Besedilo: Aleksandra Čehovin
Fotografije: Anja Korenč, Feruccio Carassale, Mateja Pelikan

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri