Katja Ropoša: Kuhaj, jej in se smej

Katja Ropoša: Kuhaj, jej in se smej (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
29. 7. 2016

Da zdrava hrana nikakor ni dolgočasna, pusta in brez okusa, želi dokazati Katja Ropoša, ki na spletu ustvarja enega od najbolj branih kuharskih blogov v Sloveniji, Cook Eat and Smile. Devetindvajsetletno Tržičanko smo zato obiskali ter se na lastne oči in brbončice prepričali o njenih kulinaričnih sposobnostih.

Katja je začela pisati blog pred dobrimi tremi leti, ko so ji zaradi zdravja nekatera živila odsvetovali, tako je začela odkrivati in poskušati nove sestavine.

"Kmalu sem ugotovila, da imajo določene prehrambne omejitve tudi svoje prednosti. Toliko različnih živil, kot jih jem zdaj, jih v nasprotnem primeru zagotovo ne bi, saj sem bila v poizkušanje nekaterih sestavin 'prisiljena'," nam za začetek pove Katja, ki v svoji kuhinji ne mara enoličnosti, zato so njene jedi vedno nekoliko drugačne. Svoje krožnike je tako začela fotografirati, pozneje pa še zapisovati recepte.

"Tisti, ki so moje jedi poskusili, so me bodrili, naj si ustvarim blog in tako svoje recepte delim še z drugimi. S to idejo sem se pred tem spogledovala tudi sama. Da bi imela arhiv svojih receptov, ki bi bil v prvi vrsti namenjen meni, kot nekakšen moderen kuharski zvezek, če pa bi z njim mimogrede navdušila še koga drugega, pa toliko bolje," pove Katja, ki se je naučila kuhati sama.

Zaupa svojemu občutku

Ne kuha zapletenih jedi in ne uporablja neznanih in natančno določenih tehnik. Kuha po občutku, z ljubeznijo, s sestavinami, ki jih ima najraje. Te so po veliki večini zdrave. Najbolj preprost in prvi korak do boljšega počutja je sprememba prehrane. V svoje telo večkrat dnevno vnašamo snovi, ki nam pri tem lahko močno pomagajo ali pa obratno, škodijo. Nisem vegetarijanka, ne ločujem beljakovin in ogljikovih hidratov in ne vztrajam pri raznih ekstremnih dietah, ki so zadnje čase izjemno popularne. Jedi kombiniram po svojem občutku, predvsem pa tako, da telo v enem obroku dobi vse, kar potrebuje," nam zaupa zgovorna Tržičanka, ki prehrane ni spremenila kar čez noč. Postopoma se je odpovedala izdelkom, za katere ji je že telo samo povedalo, da ji ne ustrezajo (bela moka, kvas, kis, bel sladkor, nekateri mlečni, predvsem kravji izdelki ...), in dodajala nove.

"Ko sem malce pobrskala po trgovini in postopoma začela dajati priložnost živilom, ki jih prej nisem poznala ali uporabljala, sem opazila, da kuham in jem veliko bolj pestro kot kadarkoli prej. Z novimi okusi so prišle nove ideje za recepte in z mirno vestjo lahko rečem, da je moja prehrana zelo raznolika, hkrati pa (zame) zdrava, saj se po njej počutim veliko bolje. In kar mi je najpomembneje, pri tem okus nikakor ne trpi," pove in doda, da zdrava hrana ni 'bolnišnična' hrana, bleda in brez okusa. Je pestra, barvita, polna okusov in nikoli dolgočasna. Zanima me, katera je njena najljubša jed, in Katja se le zasmeji, kajti zelo težko izbere samo eno.

"To so razne kaše, ajdova in prosena, pa rahlo eksotična kvinoja, seveda ne gre brez riža, sploh rjavega, jasminovega. Sladki krompir je moj stalni spremljevalec, enako kot dobro zrel avokado in slastna čičerika. Kuhinje si ne predstavljam brez obilice sveže zelenjave, rada imam domača jajčka, morske ribe, pa tudi proti piščancu nimam popolnoma nič," začne naštevati Katja, ki obožuje tudi kravje in kozje izdelke, sadje, domač nekvašen kruh in še bi lahko naštevali.

Brezglutenska pita

Zgovorna Tržičanka, ki je trenutno v iskanju službe, se v profesionalni kuhinji ne vidi, a z blogom bi morda lahko v prihodnosti tudi kaj zaslužila. "Za zdaj o tem še ne razmišljam, ampak nikoli ne reci nikoli. Svoje jedi bi z veseljem nekako približala ljudem, da bi videli, da je zdravo lahko še veliko bolj pestro in okusno od le nekaj osnovnih sestavin, ki so navadno prisotne v kuhinji. Kako in na kakšen način bi to storila? No, o tem pa še nisem razmišljala," je iskrena Katja, ki nam za konec zaupa še poletni recept za okusno pito brez glutena s skuto, medom in svežim sadjem.

Sestavine:

Za testo ...

• 150 g ajdove moke

• 45 g trdega oz. dobro ohlajenega kokosovega olja (po želji ga za nekaj minut lahko zamrzneš)

• ščep prave vanilje v prahu

• malce nastrgane limonine lupinice

• 1 čajna žlička medu

• 1 jajce

• ščepec soli

• približno 2 jedilni žlici ledeno mrzle vode

  Za nadev ...

• 200 g grškega jogurta

• 175 g rikote (albuminske skute)

• limonina lupinica

• večje jajce

• 1 jedilna žlica medu

• velik ščep burbonske vanilje v prahu (ali semena stroka vanilje)

Za piko na i ...

• sveže fige (ali poljubno poletno sadje)

• nasekljana neslana pistacija (ali poljubni oreščki)

• med

Priprava:

Moko zmešajte s soljo, vaniljo in limonino lupinico. Dodajte razžvrkljano jajce, na drobno razdrobljeno hladno kokosovo olje (lahko ga grobo naribate, fino sesekljate ali zdrobite v multipraktiku) in vse skupaj premešajte. Počasi in po potrebi dodajajte ledeno hladno vodo. Vgnetite testo, ga zavijte v prozorno kuhinjsko folijo ter postavite v hladilnik, kjer naj počiva približno pol ure. Za nadev dobro zmešajte vse zgoraj naštete sestavine. Pripravite manjši pekač s snemljivim dnom. Če ga nimate, običajnega obložite s peki papirjem ali premažite z maščobo. Testo vzemite iz hladilnika in ga nekaj minut pustite na sobni temperaturi. Lahko ga zvaljate (najbolje med dvema plastema peki papirja) in z njim obložite pekač ali pa ga po njem preprosto razdrobite in dobro pritisnete ob podlago in stranice. (Zaradi brezglutenske moke je testo krhko in drobljivo, a nič zato, s prsti ga preprosto zakrpajte.) Testo obložite z aluminijasto folijo in nanj potresite suhe stročnice. Slepo ga pecite približno 10 minut. Vzemite ga iz pečice in rahlo ohladite. Napolnite ga s pripravljenim nadevom in pecite še 20−30 minut. Pečeno pito najprej ohladite na rešetki, jo vzemite iz pekača, nato pa za vsaj 3−4 ure postavite v hladilnik, da se nadev primerno strdi. Ohlajeno okrasite s poljubnim svežim sadjem, potresite z oreščki in prelijte s tekočim medom. Količina testa in nadeva je primerna za eno pito standardne velikosti ali za dve manjši, premera 12 centimetrov (ki ju je lažje vzeti in razrezati). Zaradi krhkega testa pito razrežite previdno in počasi.

Tekst: Barbara Majič
Foto: osebni arhiv

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri