Če kavo obogatite s tem dodatkom, boste dobili pravi hit, zdaj so vsi čisto znoreli za tem ...

25. 12. 2024
Deli
Če kavo obogatite s tem dodatkom, boste dobili pravi hit, zdaj so vsi čisto znoreli za tem ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Številni jutro začnejo prav s tem priljubljenim napitkom.

Tudi v Sloveniji smo veliki ljubitelji kave, ki jo redno konzumiramo. A v zadnjem času je postal priljubljen napitek, ki se imenuje espressino. Gre za kavo s člokolado, ki se pije po celi Italiji. Poznavalci pravijo, da je najboljša v Rimu, Torinu in na jugu države.

Preberite še: V bližini slabe osebe vsak pes naredi eno stvar: to reakcijo si dobro zapomnite

V Apuliji je to eden od bolj priljubljenih napitkov, nastal pa je zaradi obsedenosti z dvema sestavinama - čokolade in kave. Lahko ga naredite tudi doma. Na dno skodelice gre ključna sestavina - kakav, nato pa vanjo zlijete espresso, dodate spenjeno mleko in potresete s kakavom. V številnih italijanskih kavarnicah namesto kakava uporabijo žlico Nutelle.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Caffe Buondi (@indycaffebuondi)

Ko pripravljate espressino, je pomembno, da imate kakovostno kavo, prav tako kot aparat, ki naredi dober espresso. Bistveno je tudi, da je mleko spenjeno, ne pa preveč penasto.

No, v Torinu je priljubljen še bicerin oziroma pijača, ki kombinira kavo, čokolado in mlečno peno v treh plasteh. Lahko ga pripravite tako, da smetano stepate, dokler ne postane čvrsta. Sladkate jo po okusu in pustite ob strani. V velikem loncu segrejte mleko s koščki čokolade in sladkorjem. Mešajte, dokler ne zavre. Potem pa zmanjšajte ogenj in pustite, da rahlo vre eno minuto - ob tem pa ves čas mešajte.

Potem vlijte kavo v kozarec, ki je odporen na visoke temperature. Počasi dodajte čokoladno zmes. Zaključite z malce smetane in takoj servirajte. V Italiji je priprava in uživanje ob kavi način življenja, in tudi pri nas se številni (ko gre za kavo) zgledujejo prav po naših sosedih.

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec