Številni jutro začnejo prav s tem priljubljenim napitkom.
Tudi v Sloveniji smo veliki ljubitelji kave, ki jo redno konzumiramo. A v zadnjem času je postal priljubljen napitek, ki se imenuje espressino. Gre za kavo s člokolado, ki se pije po celi Italiji. Poznavalci pravijo, da je najboljša v Rimu, Torinu in na jugu države.
Preberite še: V bližini slabe osebe vsak pes naredi eno stvar: to reakcijo si dobro zapomnite
V Apuliji je to eden od bolj priljubljenih napitkov, nastal pa je zaradi obsedenosti z dvema sestavinama - čokolade in kave. Lahko ga naredite tudi doma. Na dno skodelice gre ključna sestavina - kakav, nato pa vanjo zlijete espresso, dodate spenjeno mleko in potresete s kakavom. V številnih italijanskih kavarnicah namesto kakava uporabijo žlico Nutelle.
View this post on Instagram
Ko pripravljate espressino, je pomembno, da imate kakovostno kavo, prav tako kot aparat, ki naredi dober espresso. Bistveno je tudi, da je mleko spenjeno, ne pa preveč penasto.
No, v Torinu je priljubljen še bicerin oziroma pijača, ki kombinira kavo, čokolado in mlečno peno v treh plasteh. Lahko ga pripravite tako, da smetano stepate, dokler ne postane čvrsta. Sladkate jo po okusu in pustite ob strani. V velikem loncu segrejte mleko s koščki čokolade in sladkorjem. Mešajte, dokler ne zavre. Potem pa zmanjšajte ogenj in pustite, da rahlo vre eno minuto - ob tem pa ves čas mešajte.
Potem vlijte kavo v kozarec, ki je odporen na visoke temperature. Počasi dodajte čokoladno zmes. Zaključite z malce smetane in takoj servirajte. V Italiji je priprava in uživanje ob kavi način življenja, in tudi pri nas se številni (ko gre za kavo) zgledujejo prav po naših sosedih.