Kdaj je premor med partnerjema dobra in kdaj slaba zamisel

Kdaj je premor med partnerjema dobra in kdaj slaba zamisel (foto: Profimedia) Profimedia
23. 9. 2019

Ko se par prebija skozi težko obdobje in je prekinitev razmerja težka za oba, se velikokrat odločita za začasen odmor in premislek o prihodnosti.

Gre za odmor brez odgovornosti, ki jih prinaša razmerje, odmor brez prepirov in kreganja, odmor brez obveznosti, odmor brez občutka, da moraš poskrbeti za partnerja. Čeprav premor še ne pomeni, da je zveza pokopana, se lahko razmerje tudi konča, če eden od partnerjev ugotovi, da odnos ni vreden nadaljnjega truda.

Ko se odločite za začasno prekinitev, je vaša ljubezenska zveza na odločilnem preizkusu. Med premorom boste izkusili, kakšno bi bilo vaše življenje brez trenutnega izbranca/ke in hkrati kakšen je samski status.

V članku smo se lotili kratke raziskave, kdaj je začasna ločitev dobra in kdaj slaba odločitev.

Najprej štirje razlogi premoru v prid.

1. Nenehni prepiri

Ko se nenehno prerekata o enih in istih temah in se pogovor nikoli ne konča, je odmor lahko primerna rešitev. Ločitev bo odlična priložnost za preudaren premislek o prihodnosti zveze, o tem kam pelje in o tem ali je takšna prihodnost združljiva z vašimi željami.

Če želite začasno prekiniti razmerje zaradi nenehnih prepirov, se umaknite zaradi pravih razlogov. Na primer zato, ker vas iskreno skrbijo tako prepiri kot neskladnost pogledov in bi radi o tem nemoteno premislili.

Ko pa je vzrok za umik po hudem prepiru le pridobivanje časa in navidezna prednost pred partnerjem, je to napaka, ki se vam bo prej ali slej maščevala.

2. Strah pred trajno zvezo

Pri mnogih parih odločitev za skupno življenje pod isto streho ali celo poroka vzbujajo strah. Pri enem ali obeh. V primeru, ko se vam zatresejo kolena in podvomite, ali je to prava poteza, je začasen odmor odlična izbira. Vsak na svoji strani bosta lahko premislila, ali sta že pripravljena za tak korak.

Ločeno življenje vam bo odprlo oči in spoznali boste, kako pomembna vam je ljubljena oseba, hkrati pa boste izprašali tudi svoja čustva in preverili, ali ste se pripravljeni vezati na tak način. Če niste pripravljeni na takšno spremembo, ali če boste ugotovili, da partner ni pravi za vas, vam bo ločitev zbistrila pogled in vam dala moč za trajno prekinitev razmerja.

Lahko ostanete tudi brez pravega odgovora: partner se vam zdi pravi, a še niste pripravljeni za skupno življenje. V tem primeru se pogovorite in izberite počasnejši ritem, saj se vama navsezadnje nikamor ne mudi.

3. Varanje

Najsi gre za čustveno ali fizično nezvestobo, je varanje za mnoge hud udarec. Toda velikokrat je kljub prevari težko odsloviti fanta ali dekle, še zlasti če sta zelo navezana drug na drugega in mislita, da je njuna zveza nekaj posebnega.

Prevaranemu bo odmor na moč koristil. Medtem bo lahko premislil, ali je zvezo sploh vredno reševati. Partnerju naj odločno pove, da potrebuje čas za premislek in da medtem ne želi nikakršnih stikov. V miru in samoti se naj potem potrudi, da bo razmerje ocenil z nevtralnega zornega kota. Vajina zveza je s čustvenega stališča posebna, toda ali ste po izdajstvu zmožni obnoviti zamajano zaupanje? Ponujamo vam nekaj vprašanj, vi pa skušajte najti odgovore.

Ali partner obžaluje svoje dejanje? Ali se zaveda, kako hudo vas je prizadel?

Je iskren? Vam je povedal vse, ali pa je morda le navrgel nekaj drobtinic resnice?

Ali resnično ve, koliko energije bo treba vložiti za obnovo zaupanja? Ali se vi tega zavedate? Ne smete namreč pozabiti, da bo za oba to velik izziv, če bosta seveda želela ohraniti razmerje.

Je razmerje vredno truda? Je bilo res tako lepo do prevare? Ali je morda čas za konec te zveze in ustvarjanje nove?

Najbrž boste potrebovali kar nekaj časa, da boste svoje misli spravili v red, zato ne dovolite, da bi partner pritiskal na vas in vas prisilil v hitro odločitev. Če vas bo med premišljevanjem zmotil in poklical, mu samo povejte, da potrebujete več časa in da se še niste odločili.

4. Dolgotrajno nezadovoljstvo

Premor vam lahko pomaga, da poiščete razloge za nezadovoljstvo v zvezi in premislite, kaj se da narediti, da bi to spremenili. O odmoru zaradi nezadovoljstva se morate s partnerjem prej iskreno pogovoriti. V primeru, da ima vaše nezadovoljstvo že dolgo brado, je zelo verjetno, da se bo začasna ločitev spremenila v trajno in prav je, da se partner tega vnaprej zaveda.

Še trije razlogi proti začasni prekinitvi razmerja.

1. Nadzor in manipulacija

Zamisel, da bi zahtevali začasni odmor zato, da bi po hudem prepiru pridobili nadzor nad partnerjem, ali mu med vrsticami celo zagrozili, da bosta šla za vedno narazen, ni nikoli dobra odločitev. Največkrat se res konča s trajno ločitvijo. Če boste torej skušali odmor izkoristiti kot manipulativno taktiko, da bi pridobili nadzor nad partnerjem, se vam lahko zgodi, da boste ostali sami, čeprav tega sploh niste želeli.

2. Načrtovana prevara

Mnogo ljudi razume premor kot priložnost, da zlezejo v drugo posteljo. Ponavadi jih nekdo že spolno privlači in kratko ločitev jemljejo kot dovolilnico za avanturo. Če vam to hodi po glavi, premislite še enkrat. Intimno razmerje med začasnim odmorom bi vam lahko partner zelo zameril. Bržkone bi sledil hud prepir, pa ne zgolj enkrat, prepiri na to temo bi se vrstili še mnogo let, ker vam partner tega preprosto ne bi mogel odpustiti.

Zamera je resda odvisna od vnaprejšnjega dogovora in o pogojih za začasno ločitev. Morda »tehnično« ne bi zagrešili prestopka, a partner, ki mu kaj takega ne bi prišlo niti na misel, bi vam nezvestobo zelo zameril. Mnogi se ne morejo sprijazniti s tem, da si je partner privoščil posteljne užitke z drugo osebo. Posebej še, če je sam doma prelival solze in vas na moč pogrešal.

Bodite iskreni: če niste pripravljeni na monogamno razmerje, je bolje, da končate zvezo in se na polno prepustite spolnim pustolovščinam kot samski. Nikar ne izrabljajte odmora za sladkanje pri tuji mizi. Vsi vemo, da se to ne izide.

3. Premostljiva nesoglasja

Večino nesoglasij se da razrešiti z dobro komunikacijo in pogovorom. Ločitev ni vedno rešitev za vse težave in nesporazume. Najprej se vprašajte, ali ste se o nečem, kar vas muči, poskusili pogovoriti s partnerjem na miren, olikan način. Vprašajte se tudi, ali ste se potrudili, da bi razumeli partnerjev zorni kot razmišljanja. Če boste ugotovili, da se niste, boste morda poiskali pomoč pri terapevtu, ki vaju lahko vodi do točke, ko bosta drug drugega razumela. Izkušeni terapevt bo tudi prepoznal, da nista najbolj harmoničen par in vama v primeru hudih razlik morda celo svetoval, da gresta vsak svojo pot.

Sklepne misli

Odločitev o začasnem premoru še ne pomeni konca razmerja. Saj že sama beseda pove, da gre za nekaj kratkotrajnega. To je čas, ki obema omogoča, da se zazreta v razmerje, pretehtata želje in čustva ter razmislita o prihodnosti. Skupni ali ločeni.

Vir: Lifehack