Kdo je izumil sodo bikarbono in za kaj vse jo lahko uporabimo?

17. 12. 2023
Kdo je izumil sodo bikarbono in za kaj vse jo lahko uporabimo? (foto: Profimedia)
Profimedia

Glede na zgodovino se zdi, da so poznali zelo podobne snovi že v antiki. Tudi stari Egipčani so uporabljali naravno obliko sode bikarbone. Toda moderno obliko sode bikarbone, kot jo poznamo danes, so začeli proizvajati v 19. stoletju.

Soda bikarbona, kot jo poznamo danes, je bila prvič proizvedena v večjem obsegu v 19. stoletju v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike. Priznano je, da je leta 1846 britanski kemik John Dwight začel proizvajati soda bikarbono v prahu.  

Kasneje je bila soda bikarbona komercialno izdelana s sodelovanjem Dwighta in ameriškega kemika Austina Churcha. Nato je postala široko dostopna in se je začela uporabljati v različnih panogah in gospodinjstvih. Soda bikarbona se pogosto uporablja pri peki. Ko je dodana testu, sprošča ogljikov dioksid, kar pomaga testu, da vzhaja in postane zračno.  

soda bikarbona-zgodovina-uporaba
Profimedia

Soda bikarbona je priljubljeno gospodinjsko sredstvo za čiščenje. Lahko jo uporabljamo za odstranjevanje neprijetnih vonjav v hladilniku, čiščenje umivalnika, odstranjevanje madežev, nevtralizacijo vonjav v čevljih in še bi lahko naštevali.  

Lokal v Srbiji zaradi imena postal viralni hit, kaj takega še niste videli
soda bikarbona-zgodovina-uporaba
Profimedia

V medicinske namene se lahko uporablja za lajšanje simptomov zgagi, vnetega grla in srbenja kože. Vendar pa je treba uporabo za medicinske namene uskladiti s strokovnjakom za zdravje.

Soda bikarbona je običajno varna za večino ljudi, če se uporablja zmerno in v skladu s priporočili. Vendar pa je pomembno vedeti, da lahko prekomerno uživanje sode bikarbone povzroči nekatere težave. Seveda pa obstajajo nekateri možni neželeni učinki prekomernega uživanja le te.

soda bikarbona-zgodovina-uporaba
Profimedia

Prekomerno uživanje sode bikarbone lahko povzroči presežek natrija v telesu, kar lahko vodi do visokega krvnega tlaka in drugih težav s srčno-žilnim sistemom. Ker gre za osnovno snov, lahko prekomerno uživanje povzroči neravnovesje v želodčni kislini in poslabša stanje ljudi s prekomerno kislostjo želodca.

Presežek natrija lahko povzroči dehidracijo, saj telo poskuša izločiti odvečno sol z uriniranjem. Prekomerno uživanje sode bikarbone lahko vpliva na ravnotežje elektrolitov v telesu, kar lahko povzroči različne zdravstvene težave. Poleg tega lahko pitje raztopine s sodo bikarbono na tešče povzroči napihnjenost.

Če imate kakršne koli zdravstvene težave ali če razmišljate o uporabi sode bikarbone v medicinske namene, je vedno priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom. Sodo bikarbono je najbolje uporabljati zmerno in v skladu s smernicami strokovnjaka.       

BONUS VIDEO:  V podkastu Greenroom je Urška Pirš tokrat gostila novinarko in voditeljico informativne oddaje na POP TV Petro Kerčmar. V sproščenem pogovoru je gostiteljici odkrivala zakulisje televizijskega dogajanja in odprla tudi tisti del sebe, ki ga na malih ekranih ne vidimo. 

Novo na Metroplay: Podkast o vinu: Iz trte izlito I Mihaela Krsnik Kopše: ženska, ki s svojo družino piše novo zgodbo štajerskega vinarstva