Kdo je izumil sodo bikarbono in za kaj vse jo lahko uporabimo?

17. 12. 2023
Deli
Kdo je izumil sodo bikarbono in za kaj vse jo lahko uporabimo? (foto: Profimedia)
Profimedia

Glede na zgodovino se zdi, da so poznali zelo podobne snovi že v antiki. Tudi stari Egipčani so uporabljali naravno obliko sode bikarbone. Toda moderno obliko sode bikarbone, kot jo poznamo danes, so začeli proizvajati v 19. stoletju.

Soda bikarbona, kot jo poznamo danes, je bila prvič proizvedena v večjem obsegu v 19. stoletju v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike. Priznano je, da je leta 1846 britanski kemik John Dwight začel proizvajati soda bikarbono v prahu.  

Kasneje je bila soda bikarbona komercialno izdelana s sodelovanjem Dwighta in ameriškega kemika Austina Churcha. Nato je postala široko dostopna in se je začela uporabljati v različnih panogah in gospodinjstvih. Soda bikarbona se pogosto uporablja pri peki. Ko je dodana testu, sprošča ogljikov dioksid, kar pomaga testu, da vzhaja in postane zračno.  

Profimedia

Soda bikarbona je priljubljeno gospodinjsko sredstvo za čiščenje. Lahko jo uporabljamo za odstranjevanje neprijetnih vonjav v hladilniku, čiščenje umivalnika, odstranjevanje madežev, nevtralizacijo vonjav v čevljih in še bi lahko naštevali.  

Profimedia

V medicinske namene se lahko uporablja za lajšanje simptomov zgagi, vnetega grla in srbenja kože. Vendar pa je treba uporabo za medicinske namene uskladiti s strokovnjakom za zdravje.

Soda bikarbona je običajno varna za večino ljudi, če se uporablja zmerno in v skladu s priporočili. Vendar pa je pomembno vedeti, da lahko prekomerno uživanje sode bikarbone povzroči nekatere težave. Seveda pa obstajajo nekateri možni neželeni učinki prekomernega uživanja le te.

Profimedia

Prekomerno uživanje sode bikarbone lahko povzroči presežek natrija v telesu, kar lahko vodi do visokega krvnega tlaka in drugih težav s srčno-žilnim sistemom. Ker gre za osnovno snov, lahko prekomerno uživanje povzroči neravnovesje v želodčni kislini in poslabša stanje ljudi s prekomerno kislostjo želodca.

Presežek natrija lahko povzroči dehidracijo, saj telo poskuša izločiti odvečno sol z uriniranjem. Prekomerno uživanje sode bikarbone lahko vpliva na ravnotežje elektrolitov v telesu, kar lahko povzroči različne zdravstvene težave. Poleg tega lahko pitje raztopine s sodo bikarbono na tešče povzroči napihnjenost.

Če imate kakršne koli zdravstvene težave ali če razmišljate o uporabi sode bikarbone v medicinske namene, je vedno priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom. Sodo bikarbono je najbolje uporabljati zmerno in v skladu s smernicami strokovnjaka.       

BONUS VIDEO:  V podkastu Greenroom je Urška Pirš tokrat gostila novinarko in voditeljico informativne oddaje na POP TV Petro Kerčmar. V sproščenem pogovoru je gostiteljici odkrivala zakulisje televizijskega dogajanja in odprla tudi tisti del sebe, ki ga na malih ekranih ne vidimo. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk