Kdo pri nas zasluži več od predsednika republike?

Kdo pri nas zasluži več od predsednika republike? (foto: profimedia) profimedia
27. 10. 2017

Predsednik republike je uvrščen v najvišji, 65. plačni razred, kamor sodijo tudi predsedniki vlade, državnega zbora, vrhovnega in ustavnega sodišča. Poleg osnovne plače, ki znaša 5419 evrov bruto, je upravičen do nekaterih drugih osebnih prejemkov in povračil, za te pravice pa se uporabljajo določbe zakona o poslancih.

Na katerem delovnem mestu pa lahko zaslužite več kot predsednik republike?

Na portalu www.placa.si je po podatkih razvidno, da lahko recimo presežete bruto predsednika republike kot direktor podjetij ali oddelkov v industrijah: farmacija, IT, zdravstvo, gradbeništvo in na področju svetovanja. Prav tako lahko tako dobro plačo dosežete v komerciali večine industrij.

V zdravstvu je tako najvišja zavedena bruto plača 12,320 evrov. V gradbeništvu in arhitekturi je najvišje zavedena bruto plača na portalu 13.000 evrov. Na področju svetovanja je najvišja zavedena bruto plača 10,500 evrov.

Na portalu Plača.si je do danes svojo plačo zapisalo 33.960 ljudi. Vprašalnik o plačah Plača.si nenehno zbira podatke neposredno od zaposlenih. Pridobljeni podatki so obdelani s trifaznim nadzorom. Svojo plačo lahko vpišete tudi vi.