Kdo so bili ljudje, ki so 'kaj šteli' v življenju Picassa?

Kdo so bili ljudje, ki so 'kaj šteli' v življenju Picassa? (foto: FOX tv Press) FOX tv Press
16. 3. 2018

Genij, serija izvršnih producentov Briana Grazerja in Rona Howarda, nestrpno pričakujejo mnogi. A do premiere je še dober mesec. Pri nas bo »on air« 22. aprila.

Pablo Picasso velja za enega najvplivnejših umetnikov 20. stoletja. Rodil se je v Malagi v Španiji. Že v ranih letih je kazal nadarjenost za slikanje in risanje. Večino življenja je preživel v Franciji, kjer se je nenehno na novo odkrival skozi različna obdobja svoje umetnosti. Eksperimentiral je z risarskimi tehnikami in preizkušal nove zamisli. Je med ustanovitelji kubističnega gibanja in številnih drugih zvrsti. Močno je vplival na razvoj sodobne umetnosti in na več rodov umetnikov. Imel je vrsto muz, med katerimi so nekatere bile tudi same pomembne umetnice. Vendar pa celo njegova velika ljubezen do žensk ni mogla zasenčiti njegove strasti do ustvarjanja. Celo v zadnjih letih življenja je Picasso ustvaril velikanske količine umetniških del in s tem finančno bogastvo in zapuščino skoraj 50.000 stvaritev. Umrl je leta 1973 pri starosti 91 let nam zapustil obsežen opus prelomnih umetnin, ki odražajo njegov legendarni svobodnjaški duh, ki še vedno navdihuje umetnike po vsem svetu.

National Geographic zdaj razkriva pomemben del igralske ekipe, ki se bo pridružila Banderasu na malem ekranu. Kdo so bili ljudje, ki so »kaj šteli« v življenju Pabla Picassa? Kaj vemo o njih?

Clémence Poésy kot Françoise Gilot

  • ("The Tunnel", "Končni portret")

Françoise Gilot je francoska slikarka in uspešna pisateljica. Bila je edinka in njen strogi oče je pričakoval, da bo postala pravnica, vendar se je iz ljubezni do slikarstva zoperstavila njegovim načrtom. Z močno voljo in veliko željo je zbrala pogum, da se upre očetu. Ko je bila stara 21 let, je bila njena poklicna odločitev zapečatena, saj je srečala Pabla Picassa in postala njegova ljubica ter muza. Odločila se je, da mu bo pomagala ostati v ospredju umetniške skupnosti in hkrati razvijala svojo ustvarjalnost. Pri 96 letih je Gilotova še danes uspešna umetnica.

Samantha Colley kot Dora Maar

  • ("Genij", "Lov na čarovnice")

Dora Maar je bila francoska fotografinja, najbolj znana po svojih inovativnih surrealističnih fotografijah. Obiskovala je umetniško akademijo v Parizu in postala uspešna komercialna fotografinja. Po vzponu fašizma v 1930-ih se je pridružila več levičarskim skupinam. Povezala se je tudi s surrealisti, podpisovala njihove manifeste in se udeleževala njihovih sestankov. Picassa je srečala leta 1936. Delila sta ljubezen do umetniškega izražanja in se kmalu romantično zapletla. Samantha Maar je fotografirala nastanek Picassove "Guernice" in s tem prva dokumentirala ustvarjanje moderne slike od začetka do konca.

Poppy Delevingne kot Marie-Thérèse Walter

  • ("Kingsman: Zlati krog", "Kralj Artur: Legenda o meču")

Marie-Thérèse Walter je bila Picassova francoska ljubica in muza od leta 1927. O njunem srečanju obstaja znana zgodba. Picasso jo je videl, ko je prišla iz pariške blagovnice. Osupel nad njeno izjemno lepoto jo je vprašal, ali jo lahko naslika. Ker je bil še vedno nesrečno poročen s prvo ženo Olgo Khokhlovo, je Picasso skoraj pred vsemi skrival razmerje z Walterjevo. Spodbudna in prijazna je bila kot model navdih za številne njegove slike in kipe.

Robert Sheehan kot Carles Casagemas

  • ("Fortitude", "Neprilagojenci")

Španski umetnik Carles Casagemas je postal dober Picassov prijatelj v začetku svoje kariere v Barceloni, ko je čas preživljal v znani umetniški kavarni Els Quatre Gats. Skupaj sta odpotovala v Pariz, da bi karierno napredovala, toda Casagemas se je znašel v začaranem krogu alkoholizma in zlorabe mamil. Picassove slike iz modrega obdobja so do neke mere rezultat težavnega prijateljstva s Casagemasom.

Aisling Franciosi kot Fernande Olivier

  • ("Igra prestolov", "Padec")

Fernande Olivier je bila francoska umetnica, model in prva Picassova prava ljubezen, preden je zaslovel in obogatel. Srečala sta se v Parizu leta 1904. Zaradi slabih izkušenj z nasilnimi moškimi sicer previdna Fernande se ni mogla upreti Picassovi strastni genialnosti. Napisala je podrobne in strastne spomine na svoj čas s Picassom. Picasso je menil, da je prav ona najbolj natančno opisala dogodke v tistem času njegovega življenja.

T.R. Knight kot Max Jacob

  • ("Talenti v belem", "Genij")

Francoski pesnik Max Jacob je bil eden najtesnejših Picassovih prijateljev iz zgodnjih dni v Parizu. Veliko let sta ostala dobra prijatelja v boemski umetniški skupnosti na Montmartru. Podpirala sta se in drug drugega navdihovala pri ustvarjanju. Max Jacob je bil ugleden pisatelj poezije v prozi, inovativen pesnik, čigar dela še vedno bere velik krog ljudi. V svoja dela je vpletel veliko novih slogov tistega časa, med drugim kubizem, simbolizem in surrealizem. Nikoli se ni uvrščal v nobeno specifično skupino.

Guillaume Apollinaire kot Seth Gabel

  • ("Salem", "Na robu znanosti")

Guillaume Apollinaire je bil francoski avantgardni pisatelj, pesnik, umetniški kritik in tesen Picassov prijatelj. Znan je bil po ljubezni do mističnega. Svoje navdušenje nad harlekini in cirkuškimi figurami je prenesel na Picassa. Rezultat tega je vrsta slik v Picassovem rožnatem obdobju. Apollinaire je bil v prvih vrstah umetniških in literarnih gibanj v Franciji na začetku 20. stoletja. Njegova knjiga iz leta 1913 "Kubistični slikarji" je bila prva resna študija kubističnega gibanja, ki sta ga začela Picasso in Braque. Izumil je kaligram. Gre za zapis pesmi, ki ima tako razporejene vrstice, da spominja na predmet, ki ga opisuje. Guillaume Apollinaire je še vedno eden najbolj priljubljenih in vplivnih francoskih pesnikov 20. stoletja.

Alain Cuny kot Johnny Flynn

  • ("Bolan od ljubezni", "Genij")

Alain Cuny je bil francoski filmski in gledališki igralec. Kot najstnik se je seznanil s Picassom, Braquom in drugimi surrealisti. Odločil se je, da bo tudi sam postal slikar. Po likovni akademiji je delal kot filmski kostumograf in scenograf. Igrati je začel po naključju, ko ga je mlada Danka, ki jo je srečal v kavarni, prepričala, da se je udeležil avdicije za dramo njenega učitelja Charlesa Dullina. Postal je Dullinov učenec in si ustvaril uspešno kariero. Prav on je v restavraciji seznanil Picassa in Françoise Gilot.

Sebastian Roche kot Emile Gilot

  • ("Mladi papež", "The Man in the High Castle")

Emile Gilot je bil Francoisin avtoritativni oče, ki je s hčerko ravnal kot s sinom, ki si ga je vedno želel. Da bi jo naučil življenjskih lekcij, je uporabljal grobe metode. Nikoli ni odobraval njenega zanimanja za slikarstvo. Zanjo si je želel, da bi študirala mednarodno pravo.

Jordi Mollà kot Dr. Salvador Ruiz

  • ("Riddick", "Kot noč in dan")

Salvador Ruiz, Picassov stric in zdravnik, ki ga je spravil na svet, je bil pomembna osebnost v Picassovi mladosti. Radodarni Ruiz je bil Picassov prvi pokrovitelj. Pomagal mu je skozi slikarski študij, ko Picassovi starši niso mogli plačati njegove šolnine.