Kenijski kuharski mojster Raphael Ndaig si želi postati afriški Jamie Oliver

Kenijski kuharski mojster Raphael Ndaig si želi postati afriški Jamie Oliver (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
7. 6. 2018

Raphael Ndaig, ki prek Facebooka promovira kuharske tečaje ter afriško kuhinjo in ima že več kot pol milijona sledilcev, si želi, da bi postal afriški Jamie Oliver. Prepričan je, da lahko vsak, ne glede na to, kje je, pripravi okusen obrok.

"Ne glede na to, kje ste, čebula je še vedno čebula, tudi govedina in paradižnik. Razlika je v tem, kako vse to združite, da dobite okusno jed," razlaga svojo filozofijo kenijski kuharski mojster, ki je veselje do dobre hrane razvil že v mladih letih, je poročala ameriška medijska mreža CNN.

Že njegov oče je delal v ugledni restavraciji v kenijski prestolnici Nairobi, tam je tudi opravljal vajeništvo, preden je postal kuhar. Pri 24 letih se je odločil, da se bo vpisal v znano kenijsko gostinsko šolo Utali kolidž. Po koncu šolanja je odšel v Orlando v ZDA, kjer je delal v eni od tamkajšnjih restavracij. Nato ga je pot vodila v Veliko Britanijo, kjer je kuhal za hotel s petimi zvezdicami, nato je dobil delo na ladji za križarjenje in z njo obplul svet.

Po vseh teh izkušnjah se je vrnil v Kenijo in se odločil, da bo delo v restavracijah zamenjal s spletnimi in zasebnimi kuharskimi tečaji. Kot je pojasnil, ima sedaj vso svobodo, da "počne, kar želi glede ustvarjanja menijev, receptov in kuhanja različnih jedi, česar ne bi imel, če bi moral kuhati za kakšno od restavracij". Njegov dolgoročni cilj je, da bi prek kuhinje združil celino.

"To, kar si želim za Afriko, je, da bi opogumil ljudi, da bi imeli radi svojo kuhinjo in da bi združil družine. Želim si biti afriški Jamie Oliver. A ne gre za to, da bi postal slaven, pač pa da bi imel vpliv, pozitiven vpliv na življenje nekoga," je dodal.