Ker je odličen vir vitamina B12 se ga še posebej priporoča vegetarijancem in veganom.
Da je kislo zelje izjemno zdravo, so vedeli že naši predniki – zato je to živilo tradicionalno prisotno na jedilnikih v jesenskih in zimskih mesecih, pogosto poimenovano kar "zdravilo za sto bolezni". Sto gramov surovega kislega zelja vsebuje kar 20 mg vitamina C, poleg tega pa še vitamin A, folno kislino, magnezij, železo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, vlaknine in beljakovine.
Je dober vir vitamina B12, zato se še posebej priporoča vegetarijancem in veganom. Rdeče zelje je celo do sedemkrat bolj zdravilno od belega, njegova barva pa nakazuje prisotnost zdravilnih antocianinov.
Izboljšuje prebavo
Kislo zelje vsebuje probiotike – koristne bakterije, ki delujejo kot prva obrambna linija pred toksini in škodljivimi bakterijami. Ti probiotiki lahko izboljšajo prebavo in splošno zdravje. Prav tako pomagajo zmanjšati napihnjenost, zaprtje, pline, drisko in lajšajo simptome Crohnove bolezni ter ulceroznega kolitisa.
Krepi imunski sistem in ščiti pred okužbami
To poceni živilo s komaj 25 kalorijami imenujejo kar "zdravilo za sto bolezni". Kislo zelje je bogato z hranili, ki krepijo odpornost, saj bakterije v črevesju pomembno vplivajo na imunski sistem. Redno uživanje hrane, bogate s probiotiki – kot je kislo zelje – lahko zmanjša tveganje za prehlade in okužbe sečil. Poleg tega vsebuje veliko vitamina C in železa, kar dodatno krepi imunsko odpornost.
Varuje srce
Kislo zelje varuje zdravje srca, ker vsebuje veliko vlaknin in probiotikov, ki pomagajo znižati raven holesterola. Prav tako je eden redkih rastlinskih virov menakinona oziroma vitamina K2, ki pomaga preprečevati kopičenje kalcija v arterijah, kar zmanjšuje tveganje za bolezni srca, poroča Healthline.
Krepi kosti
Kislo zelje vsebuje vitamin K2, ki ima ključno vlogo pri zdravju kosti. Ta vitamin aktivira dva proteina, ki vežeta kalcij, glavni mineral, ki gradi in utrjuje kosti.
Triletna raziskava med ženskami v menopavzi je pokazala, da so tiste, ki so jemale vitamin K2, imele počasnejšo izgubo kostne gostote, povezano s staranjem. Druge študije so pokazale, da jemanje vitamina K2 zmanjša tveganje za zlome hrbtenice in kolka za 60–81 odstotkov.
Kislo zelje je torej ena najboljših zimskih živil, saj hkrati krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo, varuje srce in kosti – vse to s komaj nekaj kalorijami in ogromno hranilnimi vrednostmi.
Preberite si tudi: Zakaj je kefir 'boljši' od jogurta?