Namesto da kupujete gotove izdelke iz trgovine, si lahko kislo zelje pripravite kar doma.
Kislo zelje se pozimi pogosto postreže na krepak način – s krompirjem in gorčico. Kislo zelje nas ne le prijetno pogreje od znotraj, temveč nas oskrbi tudi z mnogimi hranili: kuhano zelje vsebuje vitamine (predvsem C in K), minerale (kalij in železo) ter vlaknine. Namesto da kupujete gotove izdelke iz trgovine, si lahko kislo zelje pripravite kar doma.
Kislo zelje – sestavine
Najpomembnejša sestavina pri pripravi kislega zelja je čas, saj mora zelje ne le fino naribati, ampak ga je treba tudi fermentirati. To traja približno dva dni.
Za približno en kilogram kislega zelja potrebujete:
- 1 kg belega ali koničastega zelja
- 2 majhna jabolka
- 2 srednje veliki čebuli
- 20 g soli (morska ali kamena sol, ne jodirane)
- začimbe po izbiri – priporočamo poprova zrna, cel kumin, lovorove liste,
- gorčična semena in brinove jagode
- glede na velikost 1 do 2 prekuhana kozarca za vlaganje
Navodila za pripravo kislega zelja – korak za korakom
Za domače kislo zelje iz belega ali koničastega zelja naredite naslednje:
- Odstranite zunanje liste zelja in en velik list prihranite. Zelje prerežite na pol in odstranite trd osrednji del.
- Zelje narežite ali naribajte na tanke trakove, jabolka in čebulo prav tako na drobno.
- Vse skupaj dajte v večjo skledo, dodajte sol in z zelo čistimi rokami pet do deset minut močno pregnetite, da zelje spusti čim več tekočine. Po potrebi pustite nekaj minut počivati.
- Zeljno maso dajte v pripravljene kozarce in dobro potlačite, da ostane čim manj zraka. Dodajte izbrane začimbe.
- V kozarcu pustite nekaj prostora. Zelje mora biti prekrito s tekočino. Na vrh zmesi položite prihranjen list zelja.
- Zmes obtežite z vodnim kozarčkom, kozarec pa za zdaj pustite odprt.
- Po dveh dneh na toplem mestu lahko odstranite kozarec z vodo, kozarec z zeljem zaprete – ali pa kislo zelje že poskusite, saj je zdaj pripravljeno.
- Končano kislo zelje shranite na hladnem in temnem mestu. Po enem tednu razvije še posebej dober okus.
Alternativa fermentaciji: bavarsko zelje
Kdor ne želi čakati en teden, lahko recept prilagodi in namesto fermentiranega kislega zelja pripravi kuhano zelje. Sestavine so podobne, le da je bavarsko zelje manj kislo.
Za 1 kilogram bavarskega zelja potrebujete:
- 1 kg koničastega ali belega zelja
- 2 jabolki
- 2 čebuli
- sol in sladkor (po 1 čajno žličko)
- začimbe po izbiri
- jabolčni kis
- Opomba: Recep je namenoma vegetarijanski. Kdor želi, lahko skupaj s čebulo popraži koščke slanine. Če mesa ne jeste, a želite dimljeni okus, lahko uporabite na drobno narezan dimljeni tofu.
Postopek:
- Zelje očistite kot pri kislem zelju in ga fino narežite.
- Jabolka operite in narežite na drobno.
- Čebulo olupite, narežite in popražite na olju v večjem loncu.
- Dodajte zelje in jabolka ter podušite.
- Dodajte sol, sladkor in začimbe.
- Zalijte z jabolčnim kisom in malo vode.
- Kuhajte na nizki temperaturi vsaj pol ure, občasno premešajte. Pred serviranjem odstranite lovorjeve liste.
- Nasvet: daljše kuhanje = intenzivnejši okus. Še boljše je, če bavarsko zelje pripravite en dan prej.
Kako izboljšati kislo zelje iz pločevinke ali kozarca
Če želite še hitrejšo možnost, lahko kupite sveže kislo zelje z tržnice ali kislo zelje iz soda v trgovini. Oboje lahko preprosto izboljšate – tako kot tudi kislo zelje iz pločevinke:
- Drobno nasekljajte dve čebuli in ju popražite v olju ali maslu. Če želite dimljen okus, dodajte na drobno narezan dimljeni tofu.
- Dodajte kislo zelje ter majhne koščke polovice jabolka in zalijte z zelenjavno jušno osnovo.
- Dodajte malo jabolčnega kisa, kumin, lovor, brinove jagode, poprova zrna in žličko soli ter zavrite.
- Kuhajte na majhnem ognju približno pol ure.
- Pred serviranjem odstranite lovorjeve liste.