Kitare Davida Gilmourja prodali za 21 milijonov dolarjev - denar je namenil okoljevarstvenikom!

Kitare Davida Gilmourja prodali za 21 milijonov dolarjev - denar je namenil okoljevarstvenikom! (foto: Brian Rasic) Brian Rasic
Vir: STA
25. 6. 2019

Dražbena hiša Christie's v New Yorku je za rekordnih 21,49 milijona dolarjev prodala zbirko 127 kitar Davida Gilmourja, člana nekdanje britanske zasedbe Pink Floyd. Še preden se je dražba začela, je bilo jasno, da bo presegla pričakovanja, je poročal portal Louder Sound. Izkupiček je Gilmour namenil okoljski organizaciji ClientEarth.

Dražbo je odprla kitara Fender Stratocaster iz leta 1966, ki jo je Gilmour kupil leta 1970. Ocenjena je bila med 10.000 in 15.000 dolarjev, prodali pa so jo za 423.000 dolarjev.

Šeststrunska kitara Martin D-35, ki jo je uporabljal pri skladbah Wish You Were Here in Shine On You Crazy Diamond, je bila ocenjena med 10.000 in 20.000 dolarjev, vendar je kupec zanjo odštel več kot milijon dolarjev, kar je dražbeni rekord za znamko C.F. Martin. Akustična 12-strunska kitara Martin, ki jo je Gilmour prav tako uporabljal pri skladbi Wish You Were Here, pa je imela izklicno ceno med 5000 in 10.000 dolarjev, a je končna cena dosegla 531.000 dolarjev.

Zvezdi dražbe sta bili črna in bela kitara Stratocaster. Bela, s katero je Gilmour odigral drugi del Another Brick In The Wall, je bila prodana za 1,8 milijona dolarjev, s čimer je močno presegla izklicno ceno med 100.000 in 150.000 dolarjev in začasno postavila prodajni rekord za to znamko kitare.

Nov rekord pa je zatem podrla črna kitara, ki jo je leta 1970 kupil v glasbeni trgovini Manny's v New Yorku in jo uporabljal na albumih The Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, Animals in The Wall. Njena izklicna cena je bila enaka, prodali pa so jo za neverjetne 3 milijone in 975.000 dolarjev.

Ob odločitvi, da bo sredstva podaril organizaciji ClientEarth, je Gilmour dejal: "Globalna podnebna kriza je največji izziv, s katerim se bo človeštvo soočilo in v nekaj letih bodo posledice globalnega segrevanja nepopravljive. Upam, da bo prodaja teh kitar pripomogla ClientEarth pri njenem prizadevanju po resničnih spremembah. Za naše vnuke in naprej moramo ohraniti civiliziran svet, da se bo v njem lahko igralo na te kitare in pelo pesmi."

Kot je poudaril izvršni direktor ClientEarth James Thornton, bo Gilmourjevo izjemno darilo podprlo njihov boj proti podnebnim spremembam in za ohranjanje narave prihodnjim generacijam.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri