Predlogi za branje: Knjige za na plažo - izberite si kakšno po svojem okusu

Predlogi za branje: Knjige za na plažo - izberite si kakšno po svojem okusu (foto: profimedia) profimedia
Vir: Story
9. 8. 2020

Predstavljamo vam nekaj knjig, ki jih je vredno prebrati v vročih poletnih dneh. Želimo vam prijetno branje, dobro visečo mrežo ali ležalnik, kjer lahko dvignete noge, lepo vreme, morski ali gorski veter ter čim manj komarjev ...

Bruno Šimleša: Kako vzljubimo sebe

Za vse ljubitelje Bruna Šimleša je tu njegova nova knjiga. Dejal je: “Kdorkoli ste, ta knjiga je napisana za vaše srce.” Priljubljeni avtor nam v svoji knjigi v 12 poglavjih prikaže ključne korake osebnega razvoja. Avtor zapiše: “Vsi veste, da ne moremo ljubiti drugih, če ne ljubimo sebe, in vsi veste, da nam samo ljubezen resnično bogati življenje in nam daje smisel. Pravzaprav nam le ljubezen odkrije, da je bil smisel ves čas v nas! Ko govorimo o ljubezni, seveda mislim ljubezen do sebe, sveta, življenja in duše, in ne samo do drugega. Knjiga je nastala kot nadaljevanje uspešne delavnice, ki jo je avtor zapisal in uredil v knjigo. V njej nam ponuja praktična orodja za temeljito spoznavanje sebe in duhovnih resnic. Izjemno, doživeto in komunikativno branje!

Marc Levy: Ona in on

Spoznata se na spletni strani za zmenke. Namesto da bi postala par, se spoprijateljita. Da bi se zaljubila? Ni govora! Ampak ljubezen ima svoje načrte v tem čarobnem romanu najbolj branega francoskega pisatelja na svetu. Njegove knjige so prevedene v 50 jezikov, število prodanih izvodov pa je že krepko preseglo 40 milijonov. Levyjeve pripovedi odlikujejo zanimivi liki in iskrivi dialogi. Z družino živi v New Yorku.

Mia je na velikem platnu zaljubljena ženska, v resničnem življenju pa igralka, ki se mora odločiti, ali naj ostane v zakonu s prešuštnim možem, prav tako igralcem. V stiski na vrat na nos pobegne iz Londona v Pariz, k najboljši prijateljici, in se kot natakarica zaposli v njeni restavraciji. Paul je ameriški pisatelj v Parizu, ki se trudi, da bi z novim romanom obudil staro slavo. Prijatelj ga pod pretvezo pošlje na zmenek z Mio in po začetni zadregi se med njima razvije prijateljstvo, saj je Paul zaljubljen v svojo korejsko prevajalko, Mia pa še ni čisto odpisala zakona …

Adam Kay: Tole bo bolelo. Skrivni dnevnik mladega zdravnika

Bolelo bo do solz. Večinoma od smeha. Le kaj piči človeka, da izbere poklic z 90-urnim delovnikom na teden, in to za manj denarja, kot ga parkomat pred bolnišnico nabere na uro? Ali tako rad brklja po človeškem drobovju in odloča med življenjem in smrtjo? Ali je delo zdravnika res sanjski poklic?

Adam Kay je v zabavnih dnevniških zapisih Tole bo bolelo, ki so hitro postali svetovna uspešnica, opisal svoje najbolj neverjetne in presunljive, v resnici pa vsakdanje zdravniške izkušnje, ki si jih je nabiral v britanski državni bolnišnici ─ in zadel v živo!

Agatha Christie/Sophie Hannah: Skrivnosti treh četrtin

Hercula Poirota pred domačimi vrati pričaka jezna ženska, ki se predstavi kot Sylvia Rule. Od njega zahteva pojasnilo, zakaj jo je v pismu obtožil umora Barnabasa Pandyja, moškega, ki ga sploh ne pozna. Enako pretresen je Poirot, saj tudi on za možaka še ni slišal, niti ni napisal obremenilnega pisma. Toda obtožb s tem še ni konec. Poirota obišče John McCrodden, ki prav tako trdi, da mu je detektiv poslal pismo, v katerem ga obtožuje umora Barnabasa Pandyja. Hercule Poirot se vpraša, koliko podobnih pisem je še, kdo jih je poslal in zakaj. Še pomembnejše pa je vprašanje: kdo je Barnabas Pandy, je mrtev, in če je, kdo ga je umoril?

Jojo Moyes: Dekle, ki si ga zapustil

Francija, 1916. Hotelirka Sophie vodi posle in skrbi za družino, medtem ko se njen mož Éduard bori na fronti. Sophie mora priprav­ljati hrano nemškim častnikom, kar naleti na nerazumevanje domačih in sovaščanov. Napetosti se še stopnjujejo, ker nemškega poveljnika navduši Sophiejin portret, ki ga je naslikal njen mož, pa tudi portretiranka sama. Komandantova nevarna obsedenost pripelje Sophie do nepričakovane odločitve.

London, 2010. Mlada vdova Liv še ni prebolela moževe smrti. Toda ko spozna Američana Paula, se končno zazdi, da se ji življenje obrača v pravo smer. Paul, ki se ukvarja z iskanjem izginulih umetniških del, prav v Livinem domu naleti na portret, ki ga išče že dlje časa. Paul in Liv se nenadoma znajdeta na nasprotnih bregovih ...

Britanska pisateljica Jojo Moyes med svoje največje uspešnice šteje roman Ob tebi, s katerim je ganila bralke po vsem svetu. Knjiga je navdihnila tudi film, uspeh pa je pisateljico spodbudil, da je nadaljevanje prigod Louise Clark popisala še v romanih Brez tebe in Samo jaz.

Michal Viewegh: Čudoviti pasji časi

Ni nova knjiga, je pa zelo berljiva in humorna. Čudoviti pasji časi so humorna družinska kronika s številnimi avtobiografskimi primesmi iz obdobja češkega totalitarizma. Skozi otroštvo in odraščanje glavnega junaka spoznavamo svet malega človeka, ki ne simpatizira z režimom, ki se moralno le delno distancira od njega in ima do njega ironičen, celo sarkastičen odnos – in pristaja na manjše in večje kompromise, da lahko preživi.

Michelle Obama: Moja zgodba

Michelle Obama v knjigi prvič opisuje zgod­nja leta svojega zakona, v katerih se trudi službo in družino usklajevati z moževo hitro vzpenjajočo se politično kariero. Popelje nas v njuno zasebno razpravljanje, ali naj Barack kandidira za predsednika, in nas seznani s svojo poznejšo vlogo priljubljenega, vendar pogosto kritiziranega lika moževe predsedniške kampanje. Z elegantnim, zabavnim in nenavadno odkritim pripovedovanjem ponuja zakulisni opis zgodovinskega skoka svoje družine v središče svetovne pozornosti in oriše življenje v Beli hiši v osmih pomembnih letih – ko spozna svojo domovino, njena domovina pa spozna njo.

Jen Luc-Bannalec: Stara zgodba

Concarneau, 'modro mesto' ob morju, tik pred binkošti. V znamenitem starem delu mesta Ville close Bretonci z glasbo in plesom pozdravljajo prihod poletja. Življenje bi lahko bilo čudovito, če nenadoma ne bi našli mrtveca – tik pred Amiralom, najljubšo restavracijo komisarja Dupina. In kot da to še ni dovolj, so njegova inšpektorja in nepogrešljiva pomočnica Nolwenn na dopustu. Skupaj z novima policistkama se komisar spopade z odločilnim vprašanjem: kdo se je spravil na doktorja Chaboseauja? Zdravnika, ki je užival velik ugled in ki izhaja iz ene najuglednejših in premožnih družin v slikovitem obmorskem mestu. Pomagati jim ne morejo niti zdravnikova žena niti njegova najtesnejša prijatelja, znani lekarnar in trgovec z vini. Je zločin povezan z zdravnikovimi posli, saj doktor Chaboseau ni bil le zbiratelj umetnin, temveč je finančno podpiral bretonske pivovarne in tovarne ribjih konzerv? Medtem ko Dupin mrzlično išče indice, se zgodi sabotaža, ki v mestu povzroči veliko razburjenje, in znova premeša koščke sestavljanke, ki jo rešuje komisar.

Rainbow Rowell: E-romanca

“Zabavna, duhovita pripoved o prijateljstvu, osamljenosti in ljubezni v digitalni dobi,” so zapisali pri časopisu The Daily Telegraph. Nekatere zaupnosti ne morejo počakati do odmora za kavo. To dobro vesta Beth in Jennifer, sodelavki in prijateljici v uredništvu Courierja. Zato po elektronski pošti na dolgo in široko obdelujeta težave s fanti, strahove pred nosečnostjo, nemogoče obleke za družice in še marsikaj drugega. Toda pri časopisu so ravno vzpostavili nadzorni sistem in zaposlili računalničarja Lincolna, ki preverja, ali je e-pošta res namenjena le službenim stvarem. Dopisovanje med Beth in Jennifer mu krajša čas med nočno službo in kmalu se zave, da se je v eno od njiju zaljubil … Ameriška pisateljica Rainbow Rowell (1973) piše o ljudeh, ki veliko govorijo. In se zaljubljajo. Kadar ne piše, bere stripe, načrtuje obiske Disneylanda in se jezi na nepomembne stvari. V slovenščini imamo že njen nagrajeni prvenec za mladino, roman Eleanor in Park.

Tadej Golob: Dolina rož

Tretja kriminalka priljubljenega pisatelja Tadeja Goloba nas spet popelje na novo skrivnostno odkrivanje trupel, v kar je spet vpleten nekdanji višji kriminalistični inšpektor, le da tokrat obravnava primer kot detektiv, Taras Birsa, s. p. V spalnici v Rožni dolini v Ljubljani najdejo dve prerešetani trupli, v dnevni sobi še tretje. Je mlado ženo in njenega ljubimca ustrelil prevarani in nekaj desetletij starejši mož, ki je nato sodil še sebi, ali pa …?

Bernadette McDonald: Umetnost svobode

Bernadette McDonald je leta 2017 izdala knjigo Umetnost svobode, Življenje in plezalni vzponi Voyteka Kurtyke. V teh dneh bo odlična knjiga s slovenskim prevodom o enem največjih alpinistov vseh časov na naših knjižnih policah. Voytek Kurtyka se je rodil leta 1947 in bil eden najvidnejših akterjev zlate dobe poljskega himalajizma. S svojim vizionarskim pristopom je opravil številne pomembne vzpone: prečenje celotnega masiva Broad Peaka, bliskovito hitra vzpona na Čo Oju in Šišapangmo v 'nočnem golem' slogu in zahodna stena Gašerbruma IV v alpskem slogu, kar je morda njegov največji dosežek. Njegova smer na Gašerbrum IV, ki so jo številni poimenovali 'vzpon stoletja', je še vedno brez ponovitve. Po dolgotrajnem nagovarjanju, naj vendarle sprejme zlati cepin za življenjsko delo (najvišje priznanje za alpinistične dosežke na svetu), mu je bila nagrada spomladi leta 2016 nazadnje le podeljena. Kot posameznik, ki goreče brani svojo zasebnost, je zavrnil številne intervjuje ter vabila na predavanja in festivale, kljub temu pa je pristal na sodelovanje z mednarodno priznano in večkrat nagrajeno kanadsko pisateljico Bernadette McDonald in nastala je pričujoča, dolgo pričakovana biografija. V knjigi Umetnost svobode, ki je brez dvoma velik dogodek za alpinistično skupnost, bodo uživali vsi bralci, ki sanjajo o gorskih pokrajinah in hrepenijo po dotiku neba.

Fotografije: Pr - Gradivo

Preberite tudi: Novi Audi A3 Sportback – avto, kjer občutite razliko

Nova Story že v prodaji

Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri