Knjižna novost Brine Svit: Nove definicije ljubezni

Knjižna novost Brine Svit: Nove definicije ljubezni (foto: Mladinska knjiga) Mladinska knjiga
23. 2. 2021

Najnovejša knjiga avtorice Brine Svit Nove definicije ljubzeni je sestavljena iz desetih dolgih kratkih novel, kjer vsaka od njih govori o ljubezni na takšen in drugačen način. 

Deset dolgih kratkih zgodb Brine Svit, sicer avtorice številnih priljubljenih romanov, je deset variacij na temo ljubezni, ko se glavne junakinje in junaki znajdejo na točki preloma zaradi smrti, odtujenosti, selitve, obsesivnosti, samote …

Novele govorijo o novih začetkih in o odkrivanju stvari v sebi, ki jih nismo poznali, govorijo o tem, kako iznajdemo nekaj, kar nas presega in to podarimo, ne da bi karkoli pričakovali v zameno.

Najnovejšo knjigo Brine Svit z naslovom Nove definicije ljubezeni lahko kupite TUKAJ ali pa v vaši najbližji Mladinski knjigi, ki je od nedavno spet odprta.

Odlomek iz knjige

"Seveda bi lahko pomislila nanj, in po tej noči, ko je zaspala na njegovih kolenih in se ni premaknil - ostal je čisto pri miru, da je ne bi zbudil - še bolj. A ni bila dovolj lucidna in je še naprej verjela temu, čemur je hotela verjeti. Ko je torej dobila sporočilo iz restavracije "L" na ulici Charonne, naj potrdi svojo rezervacijo za dve osebi, naslednji petek ob osmih zvečer, na njeno me - Esme White -, je zavpila od veselja. Končno lep način vrnitve, znajti se spet drug nasproti drugega in nadaljevati pogovor tam, kjer sta prekinila pred dvema mesecema in pol.

Nikomur ni povedala novice in komaj čakala dan njune večerje. Spet se je počutila lahkotno in na novo našla okus vsakdanjih stvari: iti zjutraj po kruh, odpreti okno in začutiti svež zrak v pljučih, končno pomiti šipe in namestiti zavese. Poslušati glasbo, listati časopis, hoditi po ulicah, stopiti v trgovine ... Opazovala se je v ogledalu in se vprašala, zakaj se je tako trpinčila. Zdaj ko bo končno spet vse tako, kot mora biti.

V petek ni bila sposobna ničesar drugega kot čakati, da bo večer. Umila si je lase, se naličila in oblekla modro obleko iz svilenega žameta brez rokavov, ki ni preveč svečana ne preveč vsakdanja in v kateri je bila Arnu zmeraj všeč. Napotila se je peš do restavracije. Hotela se je na dolgo sprehoditi, tako da bi si prezračila misli in pregnala vse oblake, ki so se nabrali na njenem nebu v zadnjih dveh mesecih. Da bi bila mirna in ne bi trepetala ... Da bi se pripravila na njegov pogled. Da bi si poskusila predstavljati poteze njegovega obraza, ki ji je bil zmeraj všeč, podrobnosti z mladim Orsonom Wellsom, enak majhen nos, enako visoko čelo, preveč okrogla lica, v katerih je ostalo nekaj otroškega celo pri štiridesetih letih, ki se je lepo ujemal z njenim, bila sta lep par, vsi so jima to govorili, razen Salome, se razume.

Potem je pohitela, ker ni hotela, da bi zamudila, da bi jo moral čakati in se po nepotrebnem vznemirjati. Kajti prihaja, ni več daleč, še sto metrov, niti ne, in njeno srce, ki začenja razbijati v prsih ... "

O avtorici

Pisateljica Brina Svit se je rodila v Ljubljani, od leta 1980 pa živi in ustvarja v Parizu. Leta 2003 je za roman Moreno prejela nagrado za francoski jezik in književnost, ki jo podeljuje Francoska akademija, za roman Smrt slovenske primadone je prejela francosko literarno nagrado Pelleas 2001, za roman Odveč srce pa je leta 2006 prejela še prestižno nagrado Maurice Genevoix, ki jo prav tako podeljuje Francoska akademija.

Za roman Noč v Reykjaviku, ki je izšel pri francoski založbi Gallimard, je prejelaevropsko literarno nagrado Madeleine Zepter.