Knjižna novost: Predsednikova norost

Knjižna novost: Predsednikova norost (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
26. 4. 2019

Na knjižne police je nedavno prišla tragikomedija v dveh dejanjih televizijskega voditelja Jureta Godlerja, ki zagotovo obeta odlično branje.

"Med najboljšimi dramami, ki se ubadajo z vladarjem, ki počasi, a vztrajno polzi v norost, so Kralj Lear Williama Shakespeara, Norost kralja Jurija Alana Bennetta in instagram profil Boruta Pahorja. Jure Godler v svoji dvodejanki ne skriva, da je prebral vsa tri omenjena dela, a Predsednikova norost ni zgolj njihov pastiš. Absurdističnemu peresu brežiškega satirika je uspelo banalno abotnost sodobnega političnega sveta spinaltapovsko naviti do enajstke in s protagonistom Božem Lamprehtom Slovencem dati predsednika republike, kakršnega še nismo imeli, bi si ga pa zaslužili," je tragikomedijo Jureta Godlerja opisal komik in pisatelj Boštjan Gorenc Pižama, ki se je ob tem hudomušno podpisal kot pisec pohval za denar.

"Knjiga Predsednikova norost je popolnoma fiktivna in komična dramska pripoved. Njen namen ni odpirati teoretičnih polemik v zvezi s trajno ali z začasno zadržanostjo predsednika republike niti potencialnih scenarijev o političnih ukrepih, ki bi lahko sledili. Prav tako je kakršnakoli podobnost s katerkokoli osebo, živečo, preminulo, zgolj naključna. Toliko o vsebinskem semenu, ki mi je služilo za navdih in pognalo idejo za nastanek pričujoče tragikomedije," je v predgovoru zapisal avtor.

Knjiga s svojim žlahtnim humorjem dobro premiga trebušne mišice in poskrbi za obrazno jogo. Že vse od začetka pa je jasno, da si je avtor prav vsak lik močno privoščil in mu dal s prefinjenim humorjem prav poseben čar.

V enem izmed dialogov se tako predsednik z družino in svojim varnostnikom pripravlja na državno proslavo in prav mogoče si je naslikati predsednika Boža Lamprehta, kako se pred ogledalom pripravlja na velik trenutek: "Ohoho! Kdo je lep? Kdo je lep? Srajca! Kje imam srajco? Mičo mu poda srajco. Ne te, tisto drugo, italijansko, italijansko! Italijanska tkanina zame je fina, ohoho! Kako je mehka na dotik. Potipaj Mičo, potipaj jo. Čutiš? Potipaj ta bombaž. Potipaj! Gremo, gremo, kaj se obiraš? Danes je pomemben dan, Mičo. Se zavedaš tega?"

Kasneje v sobo vstopi še predsednikov sin Peter, ki na proslavi ne želi nositi metuljčka. "Stara hoče, da mam metuljčka. Ne bom!"

Predsednik je tovorstno sitaucijo hitro izkoristil in pokazal svoj smisel za humor. "Oj, oj, kakšna stara? O svoji materi govoriš. Pokojna se reče." Ob tem se hitro nasmehne.

A predsednikova žena Marjana, ki v tem trenutku pride v sobo, kaj hitro pokaže, da njej takšen humor nikakor ni povšeči. "Upam, da imaš za proslavo na zalogi boljše šale."

Predsednik je kot pravi šarmer hitro popravil nastalo situacijo in svojo ženo nežno objel in ji v uho zašepetal: "Prva dama, moja prva dama, veš, da se hecam. Ohoho, kdo je moja prva dama, kdo? Mucica, mjav, mucica ...

Kasneje, ko je bilo proslave konec med predsednikom in njegovim sinom Petrom sledi hud prepir, vse zato, ker se predsednik po njegovem ni znal obnašati na proslavi. "A ga piješ fotr?" Takšna opazka predsedniku ni bil niti malo povšeči in je zato sinu hitro odgovoril. "Še enkrat rec!"

"Pa kaj je s teboj? Pa kaj je to takšega? Vsaj jasno bi bilo, zakaj si se danes na proslavi obnašal, kot da si nabit."

Ob takšni pripombi predsednik ni uspel obdržati hladne glave in sledile so težke besede. "Pizdun mali, takoj prid sem! Če pijem mi je rekel. Če ga pijem? Takoj pridi sem, da te zadavim!"

"Marjana sin misli, da ga pijem!" Marjana je kasneje situacijo malo umirila, a predsednikove užaljenosti vseeno ni uspela povsem zaceliti.

Tovrstnih dialogov je v knjigi vse polno in zato niti za trenutek ne boste pomislili, da bi knjigo morda odložili, obstaja pa seveda nevarnost, da boste žrtvovali celo noč, da bi jo uspeli na dušek prebrati, saj vas, ko jo enkrat vzamete v roke, tako zelo zasvoji, da jo želite prebrati vse do konca.

O avtorju

Jure Godler je TV voditelj, skladatelj in pisec. Rojen je bil v Brežicah leta 1984. Kariero je začel pri Radiu GaGa pod vodstvom Saša Hribarja. S Tilnom Artačem in z glasbenokomično predstavo GodArt je prepotoval Slovenijo in južno Kalifornijo ter sodeloval pri mnogih TV-oddajah na RTV Slovenija in Planet TV. V prostem času igra golf in se opazuje v ogledalu.

Priporočamo