Knjižna novost Slavenke Drakulić: Dora in Minotaver

Knjižna novost Slavenke Drakulić: Dora in Minotaver (foto: Beletrina) Beletrina
23. 2. 2021

Pri založbi Beletrina je nedavno izšla knjiga hrvaške avtorice Slavenke Drakulić z naslovom Dora in Minotaver v prevodu Mateje Komel Snoj.

O knjigi

Roman Dora in Minotaver je veličasten portret ženske, ki je po skupnem življenju in idealih s strastnim genijem doživela zlom. Izjemna ustvarjalka Dora Maar je v knjigi razgaljena skozi svoje turbulentno razmerje s Pablom Picassom, enim največjih genijev 20. stoletja. Dora je bila rojena leta 1907 v Parizu, odraščala pa je v Buenos Airesu. Še pred razmerjem s Picassom je bila priznana fotografinja in ena najbolj izstopajočih figur pariške avantgarde.

Med njuno dolgotrajno zvezo je Picasso Dorino podobo ujel v serijo portretov. V romanu Dora in Minotaver doživljamo pripoved o strastnem in burnem ljubezenskem razmerju skozi glas Dore Maar. Slikar pred nami zraste kot podoba minotavra, ki je precej manj privlačna in precej bolj brutalna, kot bi od razvpitega slikarja pričakovali. Roman, ki se potaplja v globine umetnikove duševnosti, ne bo pustil hladnega nobenega bralca – zaradi živosti opisov postane slikar naš življenjski spremljevalec.

Knjigo Dora in Minotaver avtorice Slavenke Drakulić lahko kupite TUKAJ.

Odlomek iz knjige

"Nekega julijskega večera se mi je v najini sobi približal izza hrbta in me krepko stisnil okoli pasu. Imel je močne roke, hrapave dlani, od sonca potemnelo kožo. Z lahkoto me je dvignil, vrgel na posteljo in se zvalil name. S terase sem skozi odprto okno slišala Paulov glas in Nuschin smeh. V sobi, še topli od popoldanskega sonca, sem z polzaprtimi očmi videla nad sabo njegov obraz in čutila njegovo težo, njegovo moč. Na začetku najinega razmerja mi je bila všeč njegova grobost in rada sem se ji prepuščala. Všeč mi je bilo, kako se mi je nenadoma približal in me brez vprašanja zgrabil, kot da sem njegova last. Takrat sem to doživljala kot znamenje ljubezni.

Pozneje me je iz dremavice prebudil njegov glas. Dora, pokazal ti bom, kaj sem narisal danes popoldne! Prižgal je luč in pred mano se je na postelji znašla nevelika risba ženske in moškega z bikovo glavo. To sva ti in jaz, vidiš Dora in Minotaver, je rekel ponosno, medtem ko je s prstom kazal na papir in čakal, kako se bom odzvala.

Risba je surova. Sovražim jo. Obožujem jo. Nikoli se ne bom ločila od nje. Na njej z rdečo obarvanega ozadja vznika razkrečeno žensko telo v nenaravnem položaju, razgrnjeno pod grozečim črnim telesom z ogromno glavo. Bik s silo odriva ženskine noge in jih še bolj razmika, ne da bi popolnoma razkril njeno splovilo, z drugo roko pa sega po njenih prsih. Ženska se ne upira, vendar ga ne gleda. Nedejavna je. V ospredju je njena roka z zapestnico in polakiranimi nohti. V njenem gibu se ne da prepoznati, ali se poskuša zavarovati, tako da bi odrinila njegovo roko, ali pa je to samo poza. Očitno je, da ne more nič drugega, kot da se prepusti močni živali, za katero se ne ve, ali jo bo v naslednjem hipu razčetverila, ugriznila ali posilila. Kot bi ji govoril, ti bom že pokazal, izkusila boš mojo moč. Ne moreš me zapeljati brez posledic, ji govori."

O avtorju

Slavenka Drakulić (1949) je novinarka in ena najuspešnejših ter najbolj prevajanih hrvaških avtoric. Do danes je objavila trinajst knjig, nekatere od njih so prevedene v več kot dvajset jezikov. V svojih publicističnih delih se ukvarja s temami, kot so feminizem, komunizem in postkomunizem, napisala pa je tudi več izjemno uspešnih romanov, ki so bili deležni množičnega bralskega in naklonjenega kritiškega odziva na Hrvaškem ter po svetu.