Knjižne novosti za najmlajše izpod peres Svetlane Makarovič, Dese Muck in Tomija Ungererja!

14. 10. 2017
Deli
Knjižne novosti za najmlajše izpod peres Svetlane Makarovič, Dese Muck in Tomija Ungererja! (foto: profimedia)
profimedia

V založbi Mladinske knjige so v žanru otroških knjig in slikanic izšle tri knjižne novosti, ki so jih podpisala sama znana pisateljska imena.

V ponatisu je tako izšla pravljica o priljubljenem veveričku, ki jo je Svetlana Makarovič napisala pred več kot dvajsetimi leti, Desa Muck je s knjigo o zlatih ribicah še dopolnila svojo vse bolje brano serijo otroških knjig o čudežni bolhi Megi, častno mesto na domačih otroških policah pa bo dobilo tudi delo Pet fantastičnih živali legendarnega francoskega avtorja, pisatelja in ilustratorja Tomija Ungererja.

O veveričku posebne sorte!

Naša vsestranska umetnica Svetlana Makarovič je pravljico o veveričku posebne sorte napisala že pred desetletji, v čisto novi slikanici, ki je pri Mladinski knjigi izšla pred dnevi, pa jo je mojstrsko upodobil Marjan Manček.

veveričekVeveriček Čopko, ki se je nekega ranega jutra v Veveričjem gaju skotil veveričji mamici petih mladičkov, je od svojega rojstva nekaj posebnega. Ena od njegovih tačk je namreč krajša od drugih, zaradi česar ne more skakati tako kot njegovi sorojenci.

Sprva ga mamica Puhanka kara, naj ji vendar ne dela sramote, nato pa z grozo ugotovi, da ima njen najmlajši veveriček prirojeno hibo. Eno od tačk ima nenavadno skrivljeno in tanjšo od ostalih, vest o njegovem hendikepu pa se kot požar razširi po gozdu.

V dramo, ki sledi, se s svojo modrostjo vmeša stara Puhankina teta Replja z besedami: »Daj no, Puhanka! Kot da je skakanje in plezanje edino, kar imajo veverice početi na svetu! Pomiri se in daj času čas, pa boš videla!«

In res. Čopko si svoj dolgi čas, ki bi sicer porabil za skakljanje z drevesa na drevo, prične krajšati z raznimi stvarmi: preizkusi se v petju, prične seštevati in odštevati lešnike, proučuje drevesa, ptice in rože ter prične napovedovati vreme. Počasi Čopko postane najpametnejši in najbolj izkušen veveriček v vsem gozdu, h kateremu pričnejo hoditi po nasvete tudi druge veverice, na koncu pa od skakanja utrujenim vevericam prične pripovedovati tudi prvo pravo veveričjo pravljico. Ki je seveda njegova lastna zgodba.

Ta čudovita Svetlanina zgodbica otrokom prinaša pomembno spoznanje o tem, da je vsak od nas drugačen in da to v resnici bogati naš svet.

O ribicah in prekletstvu resničnostnih šovov

S knjigo Čudežna bolha Megi in zlati ribici Darja in Ivo priljubljene otroške pisateljice Dese Muck in ilustratorke Maše Kozjek se zaključuje zbirka serije knjig Čudežna bolha Megi, ki govorijo o domačih živalih in njihovih nenavadnih poteh.

bolha megiTudi tokrat je Desa Muck navdih za knjigico iskala pri domačih živalih, ki jih je bodisi imela priložnost spoznati skozi domačo oskrbo ali pa so jim bili skrbniki njeni prijatelji in znanci.

Vsem tem domačim ljubljenčkom iz resničnega življenja pa je Desa redno spreminjala imena tako, da jim je nadevala imena svojih najbližjih sorodnikov, prijateljev in znancev. V svojem zaključnem delu tega simpatičnega cikla knjig je tako na vrsto prišla še družina ilustratorke.

Je pa tokratna Desina knjiga o bolhi Megi in zlatih ribicah vendarle nekoliko drugačna. Še vedno je nadvse poučna glede skrbi in odgovornosti, ki jo morajo sprejeti vsi lastniki malih živali, a je tokratni zaplet in razplet vendarle nekoliko poseben. Desa Muck v njej namreč pravi, da so tudi zlate ribice včasih poročene. Vsaj tako je bilo z Darjo in Ivom. A to bi nekako še šlo, saj smo akvarijske ribice vendarle vajeni plavati tudi v paru. Vendar pa: ali ste že kdaj videli zlato ribico plesati? No, to naj bi počela Darja Srčica in s to svojo veščino celo postala slavna. Še dobro, da je bila v bližini čudežna bolha Megi, ki je pred gotovo smrtjo zaradi vsega tistega blišča rešila Iva.

Je s svojo averzijo do danes vse bolj razvpitih resničnostnih šovov želela na primeru zlatih ribic posvariti otroke pred obsedenostmi, ki so že zasvojile njihove starše in ostale skrbnike? Ali pa Desa Muck, ki je za zbirko Anica že dobila Levstikovo nagrado in kar petkrat priznanje Moja najljubša knjiga, Čudežna bolha Megi pa je njena druga zbirka za otroke, s to novo, družbeno kritično ostjo napovedala nove smeri svoje ustvarjalne poti? Vse to bo pokazal čas.

Pet fantastičnih slikanic v eni knjigi

Kot zadnjo si želimo predstaviti še pet avtorskih slikanic, ki so tako v originalu kot v prevodu Neže Božič izšle v eni sami knjigi.

ungererPet fantastičnih živali legendarnega francoskega pisatelja, ki jih dobro poznajo otroci po svetu, je po dolgih letih prizadevanj v uredništvu otroškega leposlovja pri naši največji založbi vendarle izšla tudi v slovenščini. Vsaka izmed petih slikanic v knjigi se posveča svojemu živalskemu liku, od katerih imajo prav vsi precej nenavadne sposobnosti, dva pa sta predstavljena v prav netipično pozitivni luči. Otroci bodo tako spoznali dobrega udava Crictorja, letečo kengurujko Adelajdo, dobrosrčno hobotnico Emila, pisanega netopirja Rufusa in plemenitega jastreba Orlanda.

Tomi Ungerer (1931), francoski pisatelj in ilustrator, avtor več kot 140 knjig za otroke in odrasle je eden najpomembnejših ustvarjalcev 20. stoletja in prejemnik številnih nagrad (Andersenova nagrada 1998, literarna nagrada Ericha Kästnerja 2004 ...). Je tudi ustvarjalec brez meja, živel je v New Yorku, Kanadi, na Irskem, v Strasbourgu. Leta 2008 so v Strasbourgu odprli Muzej Tomija Ungererja, ki spada med deset najboljših muzejev na svetu.

Knjiga Pet fantastičnih živali je izšla s podporo programa EU Ustvarjalna evropa.

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik