Ko je vsega preveč, lahko nastopi zgaga!

2. 1. 2017 | Vir: Jana
Deli
Ko je vsega preveč, lahko nastopi zgaga! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Dobra večerja, vino, kava in sladice ... same dobre reči, ki nam lahko povzročijo težave.

Približno 60 odstotkov ljudi je že izkusilo pekoč občutek v želodcu, spahovanje in bolečine, ki so posledice preobilnega ali pa prepoznega obroka. Zgaga, kot pojavu pravimo, se pojavi, ko želodčna kislina iz želodca zateka nazaj v požiralnik. Rezultat je pekoča bolečina za prsnico, pekoč občutek v grlu in kisel okus v ustih.

Pri normalni prebavi spodnja mišica zapiralka med požiralnikom in želodcem ostane zaprta, ko želodec prebavlja zaužito hrano in pijačo. Če mišica popusti, kislina iz želodca lahko prehaja nazaj v požiralnik in tako povzroča nelagodje in bolečine. Simptomi so navadno najhujši zvečer, ležanje ali pa prepogibanje naprej po obroku pa težave samo še poslabša. Ker med spanjem proizvajamo manj sline, ki nevtralizira želodčno kislino, nam zgaga lahko pokvari tudi spanec.

Če imate težave z zgago, se izogibajte čokoladi, izdelkom, ki vsebujejo mentol, alkoholu, kofeinu, mehurčkastim pijačam, citrusom, paradižniku ter ocvrti, močno začinjeni in mastni hrani. Zgago preprečimo tudi tako, da jemo manjše porcije večkrat na dan, predvsem pa, da zadnji obrok zaužijemo tri do štiri ure pred spanjem. Po jedi se izogibajmo prepogibanja navzdol, telovadbe oz. fizičnega napora pa tudi ležanja.

Če imamo težave z zgago samo občasno, si bolečine lahko lajšamo z zdravili, ki jih dobimo v lekarni brez recepta. Kronične težave pa zahtevajo obisk zdravnika in natančnejšo diagnozo.

Lažje težave lahko omilimo tudi z domačimi zdravili, pol žličke sode bikarbone raztopimo v pol kozarca vode. Mešanico pijemo na dve do tri ure (vendar ne več kot tri do štirikrat na dan). Če imate težave z ledvicami ali visok krvni tlak, se tej metodi raje izognite in poskusite z žvečenjem žvečilnega gumija brez sladkorja. Žvečenje bo pospešilo izločanje sline, ta pa bo nevtralizirala kislino v požiralniku.

Besedilo: Vera Simončič, Fotografije: Shutterstock, Arhiv Proizvajalcev

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan