Ko krave postanejo vir navdiha

Ko krave postanejo vir navdiha (foto: MUmetnost/Ljubljanske mlekarne) MUmetnost/Ljubljanske mlekarne
25. 11. 2021 | Promocijsko sporočilo

Inovativnost in napredek sta gonilo naše družbe za spremembe. Tako je tudi v umetnost. Pet slovenskih umetnikov je navdihnila hoja krav, ki se prosto pašejo po slovenskih pašnikih. Na platno so prenesli linije, ki jih vsakdan prehodijo in jih s svobodnim umetniškim očesom preoblikovali. Iz tega je nastala razstava Mumetnost.

Pet mednarodno priznanih slovenskih umetnikov – Aljo Horvat, Natana Eskuja, Nenada Cizla, Mitjo Ficko in Vido Igličar, je na pobudo Ljubljanskih mlekarn sodelovalo pri tem inovativnem projektu. Z njim želijo osvetliti pristnost in svobodo, ki sta dve pozitivni točki proste paše. To sta pa tudi dve lastnosti, ki ju ima umetnost.

Kako je nastala mumetnost?

Peterici krav iz kmetije Na Kalu so nadeli na ovratnike posebne GPS sledilnike, ki so vsako uro javljali natančno lokacijo krave na pašniku. Iz tega je nastal vzorec poti, ki jih krave vsakodnevno prehodijo. Vzorec je razgiban. Kar je pri njem še posebej zanimivo je to, da iz njega ne moremo razbrati, kako se krave odločajo za svoje poti. Nato so umetniki prejeli vzorce in čakala jih je naloga, da z vso umetniško svobodo, ki jim pripada, naredijo umetnijo. Uporabili so različne tehnike ustvarjanja, vsak umetnik pa je v osnovi zgradil novo zgodbo krave mumetnice.

Kako jim je to uspelo, si lahko ogledate do 6. decembra 2021 v galeriji EX Arte na Židovski ulici v Ljubljani, od 12. novembra dalje pa tudi virtualno na www.mumetnost.si. Paša za oči.

MUmetnost

Priporočamo