Uff, ste ljubitelj tega prigrizka in ga pogosto uživate v prepričanju, da je - zdrav?! Potem morate vedeti tole ...

8. 1. 2025
Deli
Priprava prigrizkov (foto: Profimedia)
Profimedia

Vse je odvisno od priprave in marsikdo tega ne ve - in zato si lahko povzroči škodo.

Kokice so prav gotovo priljubljen prigrizek v številnih domovih, a manj znano dejstvo je to, da način njihove priprave lahko zelo vpliva na njihovo hranilno vrednost. Pogosto jih povezujejo z visoko vsebnostjo soli, sladkorjev in nezdravih maščob, a kokice so lahko vir pomembnih hranil, kot so na primer vlaknine, ki prinašajo zdravstvene koristi.

A da bi bile res zdrave, je pomembno biti pozoren na način njihove priprave. Ta prigrizek pravzaprav spada med celovite žitarice,tako so tudi naravni vir esencialnih hranil in polifenolov. Te spojine, znane po antioksidantnih lastnostih, imajo pozitiven vpliv na zdravje - izboljšajo cirkulacijo, podpirajo prebavo, lahko pa tudi zmanjšajo tveganje pred boleznimi, kot sta hipertenzija in diabetes.

Preberite še: To je največja prevara v trgovinah: Samo poglejte, kaj delajo zaposleni, ta 1 stvar je znak, da ste ogoljufani

Zanimivo je tudi to, da ena skodelic kokic vsebuje samo 31 kalorij, zaradi tega pa so tudi popolna izbira za tiste, ki hočejo zmanjšati vnos kalorij, medtem ko poskrbijo za to, da se počutijo siti. Pomembno pa jih je uživati zmerno, da bi se izognili nasprotnemu učinku.

Za najbolj zdravo različico kokic je priporočena priprava na štedilniku, ne pa v mikrovalovki, saj tako kokice obdržijo svoje hranljive prednosti. Potrebujete zgolj nekaj osnovnih sestavin: tri žlice olivnega ali kokosovega olja, pol skodelice koruze in pol žličke soli. V ponvi segrejte olje, dodajte koruzo in pokrijte. Pecite na srednje močnem ognju približno tri minute. Nato kokice stresite v skodelico in solite po okusu.

Novo na Metroplay: Alenka Husič o najlepših spominih, vzgoji hčerk in pestrem preteklem letu