Kokosovo olje: Najmanj 6 načinov njegove uporabe!

14. 10. 2019

Kokosovo olje je v zadnjem času zelo priljubljeno, za kar obstaja več razlogov. Morda ga že uporabljate pri kuhanju, a ga lahko koristno uporabite za številne druge namene. Tudi za nego.

Kokosovo olje se lahko koristi celo v boju proti okužbam, negi las in kože ter za odstranjevanje make-upa.

Kako se razlikuje od drugih izdelkov iz kokosa? Olje pridobivajo iz "mesa" kokosovega oreha, ki ga hladno stisnejo. Na sobni temperaturi je čvrsto, s segrevanjem pa se utekočini. Ko kupujete kokosovo olje, se odločite za nerafinirano, organsko in hladno stiskano olje. Preverite, kako vam lahko koristi.

1. Navlaži kožo

Kokosovo olje lahko uporabite za nego kože obraza in telesa, saj je zelo vlažilno. Nanesite ga na suhe dele kože (na primer na komolce). Tovrstno uporabo priporočajo tudi zvezdnice, kot sta Kourtney Kardashian in supermodel Carolyn Murphy.

2. Okrepi imunski sistem

Dve sestavini kokosovega olja, lavrinska in kaprilska kislina, imata protivirusne lastnosti in uničujeta bakterije, viruse in glivice. Če ga vključite v vašo prehrano, boste okrepili imunski sistem.

3. Navlaži razpokane ustnice

Ko so vaše ustnice suhe, jih namažite s kokosovim oljem in tako preprečite neprijetno pokanje in luščenje občutljive kože. Olje nanesite nekajkrat dnevno, ko začutite zategovanje. Lahko pa si naredite tudi piling - olje zmešajte s sladkorjem in s to maso zdrgnite ustnice.

4. Odstrani make-up brez draženja kože

Vam je zmanjkalo čistilnega mleka ali robčkov za odstranjevanje make-upa? Uporabite kokosovo olje, saj z njim lahko očistite obraz, koža pa ne bo izsušena ali razdražena. Olje zmehčajte s prsti, nanesite ga na obraz in ga obrišite z vato. Igralka Emma Stone prisega na ta način odstranjevanja make-upa.

5. Uporaben je pri negi ustne votline

Kokosovo olje uničuje škodljive bakterije, zato ga marsikdo uporablja pri negi ustne votline. Zakaj ne bi poskusili tudi vi? Raztopite žlico kokosovega olja in ga žvrkljajte 20 minut. Tudi Gwyneth Paltrow je navdušena nad to metodo nege zob.

6. Pomaga v boju proti suhim lasem

Kokosovo olje je še posebej uporabno pri negi suhih, poškodovanih las, saj pomaga zmanjšati izgubo beljakovin. Lahko ga uporabite kot balzam ali pa si naredite masko. Blake Lively z njim neguje svoje lepe lase in pravi, da se je tega naučila od svoje mame.

Povzeto po strani www.simplemost.com