V želji, da bi preveril trditev, da preveč zaužitih jajc dnevno ni dobro zanaše telo, je dr. Nick Norwitz s Harvarda pojedel kar 720 jajc v mesecu dni, t.j. 24 jajc na dan.
Jajca so bogata s proteini, krepijo mišice, dajejo občutek sitosti in so polna vitaminov, kot so A, D in vitamini B-kompleksa. Poleg tega spodbujajo delovanje možganov, spomina in ščitijo oči pred boleznimi.
Ne glede na vse te dobre danosti pa so prišla na slab glas, ko so strokovnjaki naenkrat začeli v isti glas vpiti, da jajca škodijo srcu zaradi holesterola, ki ga vsebujejo. Nekatere študije so pričele kazati potencialno tveganje pretiranega uživanja jajc, medtem ko so druge študije kazale, da zmerno uživanje jajc ne škoduje, še posebno v primeru zdravih ljudi.
Dr. Nick Norwitz s Harvarda se je kar osebno odločil preveriti vse te trditve in v enem mesecu pojedel 720 jajc, t.j. 24 jajc na dan.
Po enem mesecu eksperimenta se je izkazalo, da je nivo 'slabega' holesterola, ki povečuje tveganje srčne bolezni in možganske kapi, padel za 18 odstotkov, medtem ko je nivo 'dobrega' holesterola, ki pomaga odpravljati 'slabega', narasla.
Zdravnikov eksperiment seveda ne gre vzeti kot poziv, da pričenete na vrat na nos uživati tako veliko jajc, zagotovo pa lahko da marsikomu misliti.
Preberite si tudi:
- Kako jesti KRUH na način, da manj REDI? Nutriconist razkriva TRIK
- Zato bi vsak večer morali popiti žlico JABOLČNEGA KISA
- Kako UŽIVANJE MESA vpliva na našo vibracijo?